Рубрики Огляди

Рецензія на аніме-фільм «Магічна битва 0» / Jujutsu Kaisen 0

Опубликовал
Никита Казимиров

Манга «Магічна битва» (Jujutsu Kaisen) від Геге Акутамі стала одним із головних одкровень нової хвилі японських художніх творів, активно залучаючи нових читачів своїми стильними та незвичайними битвами, а також загальною похмурістю. Аніме-адаптація від студії MAPPA додала до цього всього найкращу з технічного погляду графіку в індустрії на сьогодні. Тому до повнометражного фільму «Магічна битва 0» була прикута особлива увага. У Японії він вийшов ще 24 грудня 2021 року, але до цифрового релізу (а значить — і до масового глядача по всьому світу) дістався лише у вересні 2022-го. Ми подивилися аніме та розповідаємо у рецензії нижче, чи виправдало воно ажіотаж навколо себе.

«Магічна битва 0» / Jujutsu Kaisen 0

Жанр екшен

Режисер Санхун Пак

Студія MAPPA

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Прем’єра кінотеатри

Рік випуску 2021

Сайт IMDb

Історія аніме розповідає про школяра Юту Оккоцу, до якого прив’язаний могутній проклятий дух. Останній настільки небезпечний, що Юту навіть хочуть знищити, щоб той не завдав шкоди нікому. А сам дух — це колишня подруга хлопця на ім’я Ріка, з якою вони пов’язані з дитинства. Юта й сам погоджується померти, щоб не бути небезпекою для інших. Але натомість один із наймогутніших чарівників Японії Сатору Годжо вмовляє Юту спробувати взяти під контроль своє прокляття. Так хлопець вступає до Токійського коледжу магії та починає своє навчання.

«Магічна битва 0» — це приквел, тобто місцева історія розгортається за деякий час до початку подій манги та аніме-серіалу. При цьому манга-першоджерело (а «Магічна битва 0» теж почалася саме з друкованої версії на один томик) вийшла вже під час піка популярності історії про чарівників та прокляття.

І це підводить нас до двох тез, які описують фільм. Перший — це канонічна історія, яка пов’язана з подальшим сюжетом «Магічної битви». Адже найчастіше повнометражні аніме по серіалах є красивими філерами, події яких не враховують в основній історії. «Магічна битва 0» — не той випадок.

І другий — без розуміння основ «Магічної битви» тут буде тяжко. Все-таки робота Акутамі перевантажена незвичайними концепціями, поясненням яких і в манзі, і в аніме приділяють дуже багато часу.

Обмежений хронометраж повнометражного фільму не дозволив сценаристам пуститися в дуже розлогі розмови про місцеві концепції. Хоча в «Магічній битві 0» все одно є моменти, коли безпосередньо під час екшен-сцен персонажі витрачають час на пояснення окремих здібностей та моментів. В іншому ж випадковому глядачеві буде важко зрозуміти, хто всі ці люди, чому деякі атаки виділені якимось конкретним чином і через що весь конфлікт розпочався. Як самостійний окремий твір «Магічна битва 0» має мало сенсу.

Зате що буде зрозуміло і без зайвих пояснень, то це приголомшлива візуальна частина. Тут вона чи не найкраща в аніме-індустрії за останні роки. На поверхні все просто миготить і сяє, радуючи великою кількістю ефектів та їх опрацюванням. Якщо спробувати побачити трохи більше, то виявиться, що в аніме цікаво поєднуються традиції японської анімації та режисерські винаходи західних режисерів. І все це — під бадьору і напрочуд самодостатню як для саундтреку музику.

Кожна екшен-сцена в «Магічній битві 0» врізається в пам’ять і вражає своїм майже надприродним пафосом. Постановка в аніме на дуже високому рівні, напруга всю історію витримується ідеальна. З огляду на те, як усі битви вже розтягнули на всілякі нарізки для TikTok, людям вони сподобалися максимально.

А ось крім битв в аніме немає якихось надвидатних моментів. Так, загальна історія тут на гідному рівні, до основного сюжету вона підв’язується акуратно, а за взаємодією основних персонажів слідкувати приємно. Але розмови та «мирні» сцени відчуваються поспішними, навіть дещо непотрібними. Таке почуття, що авторам було набагато цікавіше смакувати місцеві битви, ніж усе інше разом узяте.

«Магічна битва 0» навіть намагається донести до глядачів якусь мораль і своїми образами говорить про переосмислення та ухвалення втрат дорогих людей. На останнє тут працюють обидві центральні сюжетні лінії. Але за ставкою на екшен особливо достукатися до сердець глядачів фільм не виходить.

Навіть у серіалу, в якому битви теж займають більшу частину часу, набагато краще виходить працювати зі сценарним саспенсом та акуратно ділити темп сюжету на різноманітні за настроєм сегменти. Ймовірно, тут заслуга епізодичного формату, який подарував студії MAPPA більше простору для творчості. 105 хвилин хронометражу «Магічної битви 0» позбавлені подібної переваги. Тож автори чітко обрали, на що кинути всі зусилля. Втім, з огляду на те, що «Магічну битву» у 70% випадків згадують якраз за графіку та загальну постановку, ставка точно зіграла.

Disqus Comments Loading...