Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Енола Холмс 2» / Enola Holmes 2

Опубликовал
Денис Федорук

4 листопада на Netflix вийшов сиквел підліткового детектива «Енола Холмс», головну роль в якому знову виконала юна зірка Міллі Боббі Браун. Завдяки young adult романам Ненсі Спрінгер, які виходили з 2006 по 2010 рік та налічують 6 книг, а також першій екранізації 2020 року, весь світ дізнався про молодшу сестру легендарного Шерлока Холмса. Герой книжок Артура Конан Дойля також присутній у кадрі, але виконує другорядну роль. Що становить нова історія про Енолу – розповідаємо у рецензії нижче.

«Енола Холмс 2» / Enola Holmes 2

Жанр пригодницький комедійний детектив
Режисер Гаррі Бредбір
У ролях Міллі Боббі Браун, Генрі Кавілл, Девід Тьюліс, Луїс Патрідж, Гелена Бонем Картер
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2022
Сайт IMDb

«В детективи полізла! Хай би собі й далі вишивала!» – отак обурено і якось геть неполіткоректно скрикнув розлючений суперінтендант у виконанні насупленого Девіда Тьюліса в одній зі сцен. Очевидно, цей лихий дядько був зовсім незадоволений тим, що мале, але дуже гордовите дівчисько на ім’я Енола Холмс вирішило піти шляхом свого старшого брата Шерлока.

Тут відразу очевидно, що сиквел наслідуватиме феміністичні мотиви свого попередника. Але насправді не тільки їх, бо друга частина майже в усьому вторитиме стрічці дворічної давнини. Це зовсім не дивно, адже над проєктом працювала та сама творча команда.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

У фільмі знову відбувається злам четвертої стіни, а сюжет складається з двох, нині  пов’язаних між собою детективних арок. Головна героїня вирішила відкрити власне агентство, але з жахом виявила, що не в змозі конкурувати з гендерними та ейджистськими стереотипами консервативного суспільства та популярністю видатного брата. Якщо раніше зловісний Майкрофт змушував молодшу сестру підкорятися суворим викладачкам, щоб пройти шлях «від пацанки до панянки», то зараз їй виявилося дуже важко вийти з тіні Шерлока.

Та одного разу юному даруванню все ж вдається дочекатися першої офіційної справи, яка стосується зниклої дівчини, що працювала на сірниковій фабриці. На додаток, пізніше з’ясовується, що це зникнення якимось чином пов’язане зі справою про фінансові махінації в уряді, над якою якраз працює Шерлок. Здається, сама доля вирішує так, щоби Холмси об’єднали зусилля та нарешті почали співпрацювати, принаймні, поки не дістануться істини.

Окрім очевидних паралелей з Ненсі Дрю, Енола Холмс це ще й така собі Вероніка Марс, поміщена у вікторіанську епоху. Щоправда, у порівнянні з пригодами героїні Крістен Белл, місцеві детективні інтриги та їх розв’язки бачаться менш винахідливими та вигадливими. А на тлі Ненсі Енола виглядає більш «легковаговим» персонажем (нескінченна кількість книг про останню від різних авторів проти лише шести спрінгерівських). Однак, кіношна «Енола» отримала велику популярність серед глядацької авдиторії та схвальну критику від багатьох оглядачів. Тож поява сиквелу була лише питанням часу.

З оцінкою цієї стрічки все дуже просто: якщо вам сподобалась перша частина, то сподобається й друга. Це такий самий невибагливий підлітковий детектив з елементами комедії та феміністським ухилом. Він наче й вдає з себе щось таке захопливе, може іноді, хай бог милує, у стилі Гая Річі, та досвідченого глядача захопити навряд чи зможе. Тутешня інтрига надто умовна, щоб у кінцівці викликати якесь здивування, навіть якщо лиходія не вдасться розкрити самостійно.

Зі свого боку Міллі Боббі Браун постійно звертається до глядача напряму, грайливо підморгує та посміхається. В такій от легковажній невимушеній атмосфері бачиться своя, симпатична сторона. Однак цього замало, щоб добряче зацікавити та розважити. А ще сюжетна лінія Шерлока Холмса була розширена в порівнянні з минулим разом, але це ні на що особливо не вплинуло. Хіба що так авторам вдасться залучити старшу публіку.

Навіть за звичкою трохи навіжена Гелена Бонем Картер запам’ятовується краще під час своєї п’ятихвилинної появи, ніж Кавілл за відведений йому істотний хронометраж. Не стає весело й тоді, коли він зображає Шерлока напідпитку. А от Девід Тьюліс наче продовжує відігравати Ареса на мінімалках, та у битві проти чергової диво-жінки в нього шансів, мабуть, нема.

Романтична лінія між Енолою та віконтом Тьюксбері не витримує ніякої критики. Він напрочуд ніжне створіння, щоб розповісти про глибокі почуття, а вона надто зайнята й незалежна, щоб дозволити хоча б собі зізнатися у коханні до хлопця. Недарма в імені Enola приховується горде Alone.

Місцеві ж кульмінаційні розбірки то взагалі якась нестерпна метушня, від якої стає боляче очам. Подекуди «Енола Холмс 2» починає скидатися відверто серіальним контентом. Подекуди звертається до реальних історичних подій, як, наприклад, жіночий страйк на сірниковій фабриці у Лондоні. А в залишку маємо посередній фільм, котрий якийсь час побуде в нетфліксівських топах, а потім просто залишиться черговою відміткою у фільмографіях місцевих зірок.

Disqus Comments Loading...