Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Мег 2: Западина» / Meg 2: The Trench

Опубликовал
Никита Казимиров

Джейсон Стейтем регулярно радує нас своєю присутністю у всіляких бойовиках, тільки ось якість цих фільмів сильно відрізняється. Найкраще таланти актора навчився розкривати Гай Річі, чия співпраця зі Стейтемом регулярно виливається в якісні та неординарні кінострічки. Але часто ми отримуємо щось рівня середненького рімейка «Механіка». А іноді й взагалі щось на кшталт «Мег 2: Западина», бо це відверто посереднє кіно. Детальніше — у нашій рецензії нижче.

«Мег 2: Западина» / Meg 2: The Trench

Жанр бойовик
Режисер Бен Вітлі
У ролях Джейсон Стейтем, Ву Джинг, Сієнна Гіллорі, Пейдж Кеннеді, Кліфф Кертіс, Рон Смуренбург, Серхіо Періс-Менчета
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Джонас Тейлор (Джейсон Стейтем) колись був простим водолазом-рятувальником, але тепер причетний до великої дослідницької місії в підводних глибинах. Усе через його пристрасть до світу глибоких океанів — і зіткнення з мегалодонами, яке чоловікові вдалося пережити. Але деяким із небезпечних акул свого часу вдалося втекти. Тому нова зустріч Тейлора з хижаками була неминуча.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

У першій частині «Мег» був досить чіткий фокус, який зводиться до фрази «Стейтем проти доісторичної акули». Це проста, але загалом робоча схема, адже фільми про зіткнення людини та живності на будь-який смак з’являються постійно. До того ж на самого Стейтема завжди приємно дивитися в динамічному оточенні.

«Мег 2» намагається перетворити зав’язку, що працювала в першій частині, на щось більш комплексне — але абсолютно в цьому провалюється. В один фільм намагаються вмістити науково-дослідні елементи, сюжетну лінію з незаконним видобутком ресурсів, сімейну драму, кульмінаційний момент із залученням натовпу сторонніх людей — і так, самих мегалодонів. Виходить настільки сумбурно, що в якийсь момент перестаєш розуміти, про що взагалі фільм.

Навіть роль самих акул тут не до кінця прописана. Вони чи то основні супротивники, чи то частина живої природи та природних сил, чи то взагалі несподівані союзники і метафора справедливості. До того ж протистоянню з мегалодонами фільм присвячує від сили 15% свого хронометражу. І нехай самі акули реалізовані якісно і вселяють трепет, ними просто не встигаєш насолодитися.

Зате з іншою головною прикрасою фільму, Джейсоном Стейтемом, у «Мег 2» повний порядок. Його персонаж тут не вирізняється особливими глибинами (pun intended) характеру, скоріше являючи собою класичного бойового Стейтема. Але на нього завжди приємно дивитися. Мабуть, про харизму актора здогадувалася вся знімальна команда, тому на самому початку фільму йому присвятили дещо вибивається із загального контексту, але захопливу сцену.

Тільки якщо вона вдалася, то практично всі інші моменти — вже не дуже. «Мег 2» намагається створити напругу всіма доступними способами, але жоден із них не працює. Страх глибин і підводних істот тут не реалізовано повною мірою, а багато ключових моментів взагалі розгортаються в темряві, через що розібрати їх дуже важко.

Звісно, з освітленням на підводних глибинах все бідно, тому з погляду фізики «Мег 2» показує цей нюанс правильно. Тільки це той випадок, коли реалізм шкодить художньому сприйняттю кіно.

Також тут є блякла акторська гра майже всіх інших героїв. Особливо погано в цьому плані відзначилися люди-антагоністи, які настільки шаблонні, що сказати про них щось надміру не вийде навіть за особливого бажання.

Другорядні персонажі додатково навантажують і без того розвалений сюжет. І все це — заради кількох вдалих жартів і сцен, які не особливо скрашують 116 хвилин решти фільму.

«Мег 2» відмовляється від будь-яких спроб у логіці, причинно-наслідкових зв’язках і опрацюванні своєї історії заради безглуздого пафосу — але навіть він дається фільм надто натужно і неприродно.

Звичайно, фанати Джейсона Стейтема (автор цього тексту перебуває серед них) явно будуть раді подивитися на чергові неймовірні кульбіти від відомого актора. Але що тут робити комусь іншому — дуже велике питання.

Любителям акул і підводного світу не вистачить ні першого, ні другого. Як для бойовика тут усе дуже прісно, затягнуто і нудно. Особливою пригодою тут і не пахне. Від трилерної складової є лише спроби нагнати саспенсу, але й вони провалюються.

Перший фільм теж не був вершиною кінематографа, але він справлявся із завданням розважити. «Мег 2», намагаючись відхопити більше, ніж команда може реалізувати, провалюється і в цьому. У результаті перегляд тільки стомлює. А навіщо тоді витрачати на нього свій неоціненний час?

Disqus Comments Loading...