Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Операція “Фортуна”: Мистецтво перемоги» / Operation Fortune: Ruse de Guerre

Опубликовал
Никита Казимиров

Співпраця режисера Гая Річі та актора Джейсона Стейтема розпочалася ще 1998 року. Тоді Річі випустив свій перший повнометражний фільм «Карти, гроші, два стволи», який дозволив Стейтему розпочати свою акторську кар’єру. Творчий тандем ще не раз дивував людей по всьому світу, наприклад, як у фільмі «Револьвер» 2005 року, який під виглядом бойовика приховував продуманий психологічний трилер. На початку 2023 року тандем Річі та Стейтема повернувся разом зі шпигунським бойовиком «Операція “Фортуна”: Мистецтво перемоги». Розповідаємо, яким він вийшов, у рецензії нижче.

«Операція “Фортуна”: Мистецтво перемоги» / Operation Fortune: Ruse de Guerre

Жанр шпигунський бойовик

Режисер Гай Річі

У ролях Джейсон Стейтем, Обрі Плаза, Джош Гартнетт, Кері Елвіс, Г’ю Грант

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Прем’єра кінотеатри

Рік виходу 2023

Сайт IMDb

Зав’язка фільму звучить досить буденно. Десь у світі винайдено нову смертельну зброю, якою відразу ж зацікавилися терористи з усього світу. Торговець зброєю Грег Сіммонд (Г’ю Ґрант) готується у зв’язку з цим провернути оборудку, яка може назавжди змінити й без того крихку світову рівновагу.

Щоб не допустити цього, за справу береться топовий секретний агент Орсон Форчун (Джейсон Стейтем). Але одних його навичок для цієї місії недостатньо, тож на підтримку шпигунові наймають голлівудського актора Денні Франческо (Джош Гартнетт), екстравагантні вміння якого потенційно можуть врятувати світ.

Фільми Гая Річі майже дивовижним чином впізнаються буквально за парою сцен. Нехай режисер ніколи не мітив у зайвий пафос або новаторство в усьому, поєднання його стилістичних прийомів і підходів до фільмування загалом творять той містичний«справжній кінематограф», про який поціновувачі фільмів люблять побурчати приблизно з фіналу Золотої ери Голлівуду. Але Річі ніколи не забуває і про “прості” моменти, доступні для розуміння всім і кожному, через що будь-яка його робота здатна викликати щире задоволення.

Звісно, іноді режисер вдається до експериментів (як у вищезгаданому «Револьвері»), але здебільшого він фокусується на привнесенні свого творчого бачення в рамки сфокусованої, чітко окресленої історії. І «Операція “Фортуна”» — якраз еталонний приклад фільму в стилі Річі. Одного цього факту буде достатньо, щоб люди вже пішли в кіно.

Локації тут динамічно змінюються одна за одною, ніби в шаленому калейдоскопі, а загальний темп розганяється максимально швидко, чого деколи бракує сучасним фільмам, які витрачають половину хронометражу на одну тільки підводку до основних дій. «Операція “Фортуна”» не надто церемониться зі сприйняттям глядача і відразу кидає його в гущу подій. Подібний акцент на екшен дещо віддає бойовиками середини «нульових», у яких кількість дій переважає над якістю.

Але Річі і тут оминає всі небезпечні місця завдяки грамотному сценарію і яскравим персонажам. Саме герої фільмів режисера і тягнуть на собі основну частину інтересу. «Операція “Фортуна”» тут не стала винятком.

Абсолютно кожен персонаж у фільмі вийшов яскравим і насиченим у плані сценарного наповнення. Стежити за взаємодіями між ними — суцільне задоволення. Річі не намагається робити зі своїх героїв якихось надлюдей і регулярно показує їхні більш людські, слабкі та незграбні риси. Такий підхід працює навіть із персонажем Стейтема, від якого в кіно часто очікуєш висот людської завзятості.

Фільм також успішно поєднує зі своєю високоадреналіновою напругою і комедійні елементи. Останні тут завжди доречні та будуються на екстравагантності окремих персонажів. Знову ж таки, як завжди й було у Річі. Немає жодних сумнівів, що вже скоро фільм розтягнуть на кумедні тіктоки, як це вже одного разу було з «Джентльменами».

Утім, якщо говорити про недоліки, то «Операція “Фортуна”» ніби надто сильно чіпляється за характерні риси творчості свого режисера. У фільмі й справді є все, за що глядачі люблять Річі, але жоден з елементів не виділяється достатньо сильно, щоб посісти самостійне місце у свідомості.

Тобто «Операція “Фортуна”» цінна поєднанням своїх елементів, але аж ніяк не окремими цікавими знахідками. Зі шпигунською тематикою автори тут ніяк не грають, комедія смішна, але не видатна, а екшен захоплює подих, проте не здатний викликати жодного щирого “вау”. Річі зняв чудовий, але все одно «попкорновий» фільм, на який не шкода витратити час навіть у тому разі, якщо про творчість режисера ви взагалі нічого не знаєте. А фанати так точно оцінять. Тільки от навряд чи «Операцію “Фортуна”» будуть згадувати з такою ж любов’ю, як «Джентльменів» або «Шерлока Холмса».

А ось вам ще один цікавий факт, який навряд чи вплине на оцінку фільму, зате дозволить перейнятися знімальною командою. Спочатку у фільмі мали з’явитися гангстери з України, які допомагали б головному лиходієві. Але продюсери вирішили позбутися цього елемента, оскільки на тлі війни України з росією таке виглядало б як «поганий смак» і зле дражнення глядачів. У результаті прем’єру навіть відклали майже на рік.

Disqus Comments Loading...