Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Покерфейс» / Poker Face

Опубликовал
Денис Федорук

2022 рік для Рассела Кроу навряд чи можна назвати вдалим. Актор вже давненько не знімався у стрічках рангу «Гладіатора» або «Ігор розуму», а усі нові фільми за його участю не мали загального визнання. Навіть на перший погляд безневинне камео у четвертому «Торі» виглядає принизливо для такого титана як Кроу. У «Покерфейсі» він, в додаток до головної ролі, виступив як сценарист і постановник. У рецензії нижче розповідаємо, чому усі зусилля іменитого актора виявилися марними.

«Покерфейс» / Poker Face

Жанр кримінальний трилер
Режисер Рассел Кроу
У ролях Рассел Кроу, Ліам Гемсворт, Ельза Патакі, RZA, Метью Нейбл
Прем’єра кінотеатри, цифрові сервіси
Рік випуску 2022
Сайт IMDb

За сюжетом багатій Джейк Фолі збирає у своєму розкішному маєтку друзів дитинства, щоб влаштувати ніч покеру з надзвичайно високими ставками. Саме завдяки цій грі чоловік зміг розбагатіти. Та невдовзі усі присутні дізнаються, що Джейк хворий на неоперабельний рак, тож жити йому залишилось недовго. Через це господар влаштував сюрприз для своїх гостей.

Але і це ще не все. Посеред картярських веселощів у будинок вриваються троє грабіжників, головним серед яких виявляється дуже злісний дід, підозріло схожий на Мела Гібсона. От тепер вечір точно перестає бути сумним, а героям доведеться протистояти злочинцям, котрі беруть у заручники дружину та дочку Джейка.

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Першочергово треба зазначити, що «Покерфейс» задумувався в епоху пандемії зовсім іншими людьми. Але обставини склалися так, що Расселу Кроу довелося ледь не рятувати проєкт. Він швиденько переписав сценарій, запросив декілька зірок та взявся самотужки режисувати стрічку. Не дивлячись на те, що режисерський досвід у Кроу вже є, таке от виробництво на швидку руку істотно позначилося на якості фільму.

Найбільшою проблемою цього трилера являється його невизначеність та відсутність інтриги. Спочатку він здається стрічкою про навіженого багатія, що перед смертю вирішив випробувати своїх давніх товаришів. Потім, з появою грабіжників, починається сюжет про протистояння хороших хлопців з поганими. Але виконане воно на якомусь зовсім примітивному рівні.

«Покерфейс» не спроможний ні заінтригувати, ні захопити, ні змусити співпереживати персонажам. Його оповідь починається неквапливо, але згодом дуже різко пожвавлюється та перестрибує з однієї сюжетної лінії на іншу. Приходить відчуття, ніби починаєш дивитися кіно про щось одне, а закінчуєш — вже про друге.

 З точки зору якогось видовища творцям теж нічого запропонувати. З тутешніх розваг запам’ятовується хіба що поїздка на декількох розкішних автівках, гарні австралійські краєвиди та чудова вечірня сукня з глибоким декольте на Ельзі Патакі. Не справляють враження і антагоністи. Вони нагадують знамениту трійку крадіїв з класичних радянських комедій, бо поводять себе, м’яко кажучи, не дуже професійно. Особливо своєю тупістю виділяється Лжегібсон, котрий багато волає і мало думає.

Також цей трилер не зовсім розуміє, у якій направленості йому рухатися. Перед переглядом «Покерфейс» бачився як кримінальна історія з азартними іграми у сюжеті на кшталт «Сліпої удачі» з Аффлеком. То був теж проєкт далеко не видатний, до речі. Та вже під час перегляду фільм воліє здаватися психологічною драмою, де кожен з персонажів має монолог у вигляді сповіді. А в третьому акті починається якраз кримінальний трилер, з грабіжниками, заручниками й отим всім.

Але є у цій історії й хороша сторона. І це її скромний півторагодинний хронометраж. З одного боку тут особливо не встигаєш збагнути, що коїться, як вже починаються фінальні титри. Та разом з тим стрічка не має жодного шансу набриднути чи роздратувати. Вона швидко минає й зовсім нічого не лишає по собі. Тільки сумний погляд на портреті Рассела Кроу наче символізує усю безперспективність цього вкрай невдалого задуму.

Disqus Comments Loading...