Рубрики Огляди

Рецензія на фільм «Трансформери: Час Звіроботів» / Transformers: Rise Of The Beasts

Опубликовал
Никита Казимиров

Успішне існування франшизи «Трансформери» можна назвати однією з головних загадок сучасного кінематографа. Жодна з частин не отримала відверто теплий прийом від критиків, але все-таки на фільми серії люди продовжують ходити — і цілком масово. Тому вихід «Час Звіроботів» навіть особливо не дивує, а скоріше викликає легке збентеження. Розповідаємо в рецензії нижче, яким вийшов цей фільм.

«Трансформери: Час Звіроботів» / Transformers: Rise Of The Beasts

Жанр фантастичний екшен
Режисер Стівен Кейпл мл.
У ролях Рон Перлман, Домінік Фішбек, Ентоні Рамос, Джон Ді Маджіо, Луна Лорен Велес, ЕмДжей Родрігес, Крісто Фернандес, Пітер Дінклейдж
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Головна загроза в новій частині «Трансформерів» — стародавній робото-бог Юнікрон, що пожирає цілі світи. Йому служать терроркони та предакони. Однією з жертв загарбницької кампанії Юнікрона стає рідний світ роботів-тварин максималів. Але частині максималів вдалося врятуватися. У підсумку вони опиняються на Землі, яка стає наступною метою Юнікрона.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

«Трансформери» можна вважати своєрідним творчим тріумфом (якщо таке словосполучення тут взагалі доречне) режисера бойовиків Майкла Бея. Історії про нескінченні битви пафосних роботів стали квінтесенцією підходу Бея. Тут йому не потрібно було вигадувати жодних зайвих обґрунтувань. Більше вибухів і екшену, пов’язаних хоч якимись умовностями, — ось вам і кіно готове.

Але над «Часом Звіроботів» Бей уже не працював. І це залишило слід на всьому фільмі. Раніше від over the top феєрії вибухів на екрані можна було отримувати специфічне, майже мазохістське задоволення. Нехай вибухів у новій частині предостатньо, але колишнього ефекту вони вже не справляють.

Екшен має занадто стерильний і безідейний вигляд. Тепер він покладається виключно на перевантажені дизайни самих трансформерів, які, будьмо чесними, виглядають дещо громіздко ще з найпершої частини.

Особливо це стосується тих самих звіроботів-максималів. Втім, після роботів-динозаврів із «Трансформерів» 2014 року особливо дивуватися вже нічому не доводиться.

Стівен Кейпл-молодший постарався дещо змістити акценти на більш «людську історію». За неї тут відповідають археолог Єлена (Домінік Фішбек) і колишній військовий Ной (Ентоні Рамос). Акторську гру двох зірок справді можна назвати гідною, хімія між ними завжди на високому рівні. За розвитком їхньої сюжетної лінії приємно стежити, тільки ось вона ніби прийшла з абсолютно іншого кіно. Знаєте, в якому немає постійних битв роботів.

Що ще може запропонувати «Час Звероботів»? Доволі перевантажений як для простоти своєї концепції сюжет. Усе знову розкручує навколо Дуже Важливого Артефакту™, без якого могутні роботи й кроку зробити не можуть. Концепція дуже заїжджена, але навколо неї всі носять так, ніби фільм вигадав якесь одкровення. Тільки це не так.

Намагаючись здаватися розумнішим, структурованішим і просто кращим за попередників, «Час Звіроботів» віддаляється від їхнього незрозумілого шарму.

Це вже більше абсолютно звичайний фільм, у якому є трансформери. Практично розтягнута на 127 хвилин реклама іграшок. Вся серія фільмів «Трансформери» якраз про це, не варто про це забувати.

Графічна складова у фільмі на рівні — але не більше. Іноді комп’ютерна графіка виглядає занадто штучною і руйнує і без того хитке занурення в історію. Але загалом тут у нас класичний голлівудський блокбастер. Точно не кіновсесвіт Marvel часів четвертої фази — і на тому спасибі.

Новинка не дивує, не шокує і навіть не особливо захоплює, що все-таки траплялося у випадку з попередніми частинами. Навіть звіроботи, яких аж у назву винесли, не особливо урізноманітнюють перегляд. Щонайменше нам уже показували диноботів, які мали більш переконливий вигляд.

«Трансформери: Час Звіроботів» покладається на вашу відданість ідеї трансформерів. Іншими словами, фільм покладається на вашу внутрішню дитину, якій потрібні великі роботи та багато вибухів. Зв’язати все це можна в будь-якій послідовності, різниці немає.

Маленькі (і не дуже) діти точно після цього почнуть задивлятися на полицю з трансформерами в найближчому магазині іграшок. Але чи варта настільки пафосна реклама походу в кіно — питання неоднозначне.

Disqus Comments Loading...