Рубрики Статті

Самохідна артилерія Krab, CAESAR і M109: прицільний вогонь по ворогу

Опубликовал
Ирина Тесленко

Західні зразки техніки вже не раз демонстрували свою ефективність на різних ділянках фронту. Самохідні артилерійські установки є вдалим прикладом стабільної підтримки партнерів – ще у травні 2022 року почала з’являтися інформація про передачу перших САУ Krab від Польщі, а в жовтні Франція анонсувала додатковий пакет допомоги, в якому передбачені шість гаубиць CAESAR. Розбираємося у головних відмінностях цього важкого озброєння та його перевагах над радянськими зразками. 

САУ Krab

Польські САУ Krab вже не перший місяць застосовуються Збройними Силами України. Польські установки допомагали звільняти Харківщину від російських загарбників, часто зустрічаючись на фото з деокупованих міст. 

В червні стало відомо про укладення контракту на закупівлю 50 одиниць САУ у Польщі. Вартість цього контракту між Києвом і Варшавою за різними джерелами становить від 2,7 до 3 млрд злотих, що дозволяє очікувати на підсилення ударної сили української артилерії в майбутньому. Відомо, що окрім самих установок Польща передала і командирські машини до них.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

САУ Krab є сучасною гаубицею 155 мм калібру, з якою Україна вперше зустрілася на виставці озброєння у 2017 році. САУ Krab використовує боєприпаси натівського стандарту, оснащується баштою від британської САУ AS-90 зі стволом завдовжки у 52 калібрів та гусеничним шасі від САУ K9 Thunder виробництва південнокорейської компанії Samsung Techwin. САУ виробляють на заводі Huta Stalowa Wola, яке є частиною державного холдингу Polska Grupa Zbrojeniowa.

Головною перевагою САУ Krab є доволі висока маневровість та прохідність. При вазі у 48 тонн установка може розвивати швидкість до 60 км на годину по шосе та 15-30 км/год по перетнутій місцевості. 

Екіпаж САУ Krab складається з 5-ти осіб, а для переведення з похідного положення в бойове займає всього 30 секунд. Максимальний темп, з яким стріляє установка становить 6 залпів, а максимальна дальність стрільби – 40 км. Це дозволяє накривати “вогнем” ворога на дальніх підступах, знищувати техніку та живу силу в тактичній глибині. Характеристики доволі схожі з радянським аналогом “Гіацинт-С”, однак у польській САУ зменшується навантаження на екіпаж, адже використовується просунута електронна система навігації та управління вогнем, системи зв’язку, оповіщення та самозахисту, прилади нічного спостереження тощо. 

Часто високо оцінюється захищеність установки та висока точність. Автоматизоване наведення дозволяє не шикувати САУ в одну лінію, а працювати по одній цілі, розосереджуючи установки. Саме війна з росією стало бойовим хрещенням САУ Krab – в історії ця установка запам’ятається як надійна та вчасна допомога від сусідської Польщі. 

САУ CAESAR

Ще однією сучасною зброєю на фронті є 155-мм самохідна артилерійська установка CAESAR французького виробництва. Серійне виготовлення установки почалося у 2007 році та на відміну від польської, CAESAR мала бойове застосування в Афганістані, місіях ООН в Лівані та в різних військових операціях на африканському континенті. Операторами установки є не тільки Франція, а й Данія, Індонезія, Саудівська Аравія і Таїланд. 

В Україні перші САУ CAESAR з’явилися ще у травні – Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний підтвердив використання цих САУ в опублікованих фото. Відомо, що Україна двічі отримувала ці установки. Однак на початку жовтня Президент Франції Емануель Макрон анонсував додатковий пакет допомоги, в якому також передбачені установки CAESAR.

Французькі ЗМІ повідомляють, що будуть використовуватися для передачі САУ, які замовлялися Данією. В результаті Україна отримає від 6 до 12 установок. У чомусь CAESAR схожа до польської САУ, адже теж оснащена гаубицею калібром 155-мм і довжиною ствола у 52 калібри. Використовуються снаряди стандарту НАТО, у тому числі керований снаряд Excalibur з дальністю стрільби 46 км. Боєкомплект містить 18 снарядів. 

Однак на відміну від Krab у CAESAR передбачене колісне шасі – у французьких зразках це Renault Sherpa 5 6×6 з додатковим бронюванням, а в експортних це Mercedes-Benz Unimog U 2450 6×6. Відповідно і швидкість переміщення САУ інша – по шосе установка може їхати від 80 до 100 км на годину, по перетнутій місцевості до 50 км/год. 

У швидкості стрільби установки схожі – до 6 залпів на хвилину. У броньованій кабіні CAESAR здатні поміститися 5 осіб. Система управління вогнем автоматизована, прив’язана до GPS. Для наведення та коригування стрільби також часто застосовуються безпілотники. 

Варто відзначити, що САУ CAESAR, яке призначалося для Данії відрізняється від того, що вже використовують ЗСУ. “Данська” версія має інше шасі Tatra T815-7 з колісною формулою 8×8, а максимальна дальність стрільби збільшується до 55 км зі снарядом VLAP. Установка може нести вдвічі більше боєзапас (до 36 снарядів), а також здійснює до 8 пострілів за хвилину. 

Завдяки своїй високій ефективності САУ CAESAR залишається високооціненим важким озброєнням. Головне управління озброєнь Франції уклало контракт з виробником Nexter на розробку модернізованої версії CAESAR з покращеним захистом, новим дизельним двигуном і шасі.  

САУ M109

Доволі часто в новинах зустрічається інформація про передачу американських САУ M109. Операторами цієї установки є понад 40 країн світу, а тому існує велика кількість модифікацій цієї зброї. Для України ці САУ передавали бельгійці, латвійці, італійці, на складах як США, так і країн НАТО в Європі зберігається багато цих установок, які можна назвати ветеранами. САУ M109 пройшли війни В’єтнаму та Іраку, а їх історія починається аж з 1963 року. 

В американській армії поширеною версією цієї установки є M109A6 Paladin. Вона розроблена у 1991 році та оснащена стволом 39 калібрів. Установка підтримує сучасні системи управління вогнем, навігації та зв’язку, переведення у бойове положення займає всього 30 секунд. Ця установка може використовувати далекобійний снаряд Excalibur. У контрбатарейній боротьбі вона переважає дальністю та вогневою маневровістю, поступаючись лише застарілою системою подавання снарядів.

Наразі Україна може розраховувати на модифікацію САУ M109L, які планується отримати від уряду Італії. За даними відкритих джерел Італія має на зберіганні близько 300 одиниць цих установок. САУ M109L є італійською версією 155 мм установки зі стволом 39 калібрів, дальністю стрільби до 24-30 км та швидкістю 60 км/год (шосе), 25 км/год (перетнута місцевість). Завдяки гусеничному шасі установка має високу прохідність, а тривалий час використання іншими країнами доводить надійність озброєння для використання й українським військом. 

Загалом САУ можна назвати ударною силою армії та вагомим підсиленням від кожної західної країни, яка постачає Україні важке озброєння. У сучасних війнах артилерійські та ракетні війська відіграють найважливішу роль і завдають найбільше втрат силам ворога. Наявність сучасних САУ дозволяє надавати вогневу підтримку проривам і тримати оборону. Головне, щоб західні зразки надходили та в потрібній кількості, і вчасно для Збройних Сил України.

Disqus Comments Loading...