Рубрики Статті

САУ Archer: зірка вогневих маневрів

Опубликовал
Ирина Тесленко

19 січня стало відомо, що у десятому пакеті військової допомоги Швеція надасть Україні САУ Archer. Інформацію підтвердив шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон, а Міністр оборони Пол Йонсон наголосив, що країна займатиметься і постачанням техніки, і підготовкою українських військових. Розглянемо чим САУ Archer відрізняється від інших західних установок і чому це важливий засіб для наступальних дій. 

Розробка САУ Archer

Варто сказати, що Швеція не пасе задніх у військовій підтримці нашої держави. Третя за площею країна ЄС надає тисячі одиниць зброї: 10 тисяч гранатометів AT4, гвинтівки, амуніцію, протикорабельні комплекси Robot 17 і боєприпаси. Ще влітку Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звертався до шведських колег із запитом про передачу САУ Archer, наголошуючи, що досягнення паритету в артилерії з РФ здатне змінити хід війни. Однак тільки зараз скандинавська країна погодилась на передачу цих установок, не розкриваючи точну кількість САУ, яку отримає Україна. Нагадаємо, що раніше шведські ЗМІ повідомляли про розгляд передачі 12 одиниць установок Archer. 

САУ Archer є прикладом нової західної артилерії, яку називають кращою у світі. Ця установка розроблена не так давно, прототипи почали з’являтися з 2005 року, а на озброєння шведської армії САУ стала у 2013 році. Виробником Archer є відома транснаціональна компанія BAE Systems, яка задіяна у проєктах виготовлення військових літаків F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, бойових машин M2 / M3 Bradley, бронетранспортерів M113 (APC), САУ M109 Paladin і гаубиць M777, танків Challenger і багато іншого. 

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Найдоцільніше порівняти САУ Archer з французькою САУ Caesar. Обидві установки є колісними гаубицями, вони доволі далекобійні та ведуть вогонь в автоматичному режимі. За словами військового оглядача Дениса Поповича САУ Archer відрізняється високою якістю, що підтверджує гарна репутація шведського озброєння. Завдяки своїй швидкострільності та точності вона може принести багато неприємностей росіянам, які у більшості використовують радянську артилерію.

У російському озброєнні важливішим є кількість залпів, а система Archer, як і Caesar, забезпечують не кількість, а якість, стріляючи з високою точністю та надзвичайною маневреністю. А як показує західна техніка – мобільність і швидкість інколи стають вирішальними факторами. Згадати, наприклад Himars – установка “відстрілюється” і миттєво зникає з позицій, не очікуючи “відповіді” від ворога. Оскільки і Caesar, і Himars отримують високі оцінки від військових, очікувано, що і шведський Archer стане підсиленням української артилерії. 

 

Конструкція установки

Чому ж Archer такий швидкий? Якщо вперше розглядати цю установку, то ніби нічого революційного немає – відома 155-мм нарізна гармата FH 77 на колісному шасі. Однак при детальному огляді починаєш розуміти, що ця установка, яка вимагає мінімуму людської залученості завдяки автоматизації, є потужною гарматою, яка за 30 секунд після зупинки готова палити по ворогу зі швидкістю 8-9 пострілів на хвилину.

Весь боєкомплект, а це 21 снаряд, Archer випускає у режимі шквального вогню за 2,5 хвилини (150 секунд). Потім машина витрачає не більше 60 секунд на згортання і зі швидкістю 65 км на годину (залежить від типу шасі) рухається до наступних позицій. Установка легко впорається зі скупченням живої сили, артилерією, ворожими укріпленнями.

Вона створена як засіб контрбатарейної боротьби, тобто стрільби зі закритих позицій по вогневих засобах артилерії противника. Враховуючи таку швидкість руху, Archer може допомогти отримати вогневу перевагу, навіть якщо ворог кількісно має більше засобів артилерії.

У конструкції установки цікавим елементом є шасі. Воно може бути як з колісною формулою 6×6 (вантажівка Volvo A30D), так і з 8х8, коли застосовується вантажівка Rheinmetall hx2 8×8 (версія на експорт). 

США, наприклад, пристосувало для цієї САУ свою вантажівку 10×10 Oshkosh. Однак навіть перша версія на Volvo відрізняється достойним рівнем захищеності та швидкістю. При цьому шасі є по суті кар’єрним самоскидом, що наділяє установку високою прохідністю. Розроблена спеціально для скандинавського субарктичного клімату,  САУ може рухатися снігом глибиною в метр, а шасі витримує до 5 кг вибухівки (Level 2 STANAG 4569). Можливий рух навіть при всіх пробитих колесах. 

У конструкції Archer багато уваги приділено захисту екіпажу. Завдяки комп’ютеризованій системі управління вогнем і наведення – заряджання та стрільба здійснюються дистанційно. Екіпаж знаходиться всередині броньованої кабіни, яка захищена від набоїв 7,62-мм.

Додатково Archer має в розпорядженні другорядне озброєння, яке також керується дистанційно – 12,7-мм кулемет та систему димових гранат. Кулемет допоможе швидко “відповісти” ворогу при прямому зіткненні з живою силою чи засідкою. І головне екіпажу ніколи не потрібно покидати кабіну під час бою, залишаючись захищеними від уламків, стрілецької зброї, мін. 

Archer сумісний з усіма типами артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, включаючи передові боєприпаси з датчиками та високоточним наведенням. Відповідно дальність системи змінюється від 30 км при використанні звичайного бронебійно-фугасного снаряда (HE), до 40 км з активно-реактивним снарядом (HE ER) та до 60 км з керованим снарядом Excalibur (XM982, M982 і M982A1).

Нагадаємо, що Excalibur покращує не тільки далекобійність установки, а й має кілька варіантів застосування. Снаряд можна програмувати на вибух у повітрі чи підрив із запізненням. Використання цих снарядів доцільне у районах зі складним рельєфом (щільна міська забудова) або у безпосередній близькості від дружніх підрозділів. 

Окремо виробник зазначає можливість використання 155-мм снарядів Bonus. Це протитанковий артилерійський боєприпас для удару зверху, який забезпечує дальність ураження до 35 км. Призначається для знищення бойових машин (бронетранспортерів, БМП) і навіть танків. Конструкція снаряда включає два суббоєприпаси, кожен з яких здатний уразити броньовану техніку вибухівкою. 

Заряджанням Archer займається автономна система поповнення – допоміжна машина, яка супроводжує САУ. Перезарядка займає не більше 5 хвилин, а контейнер вміщує до 100 боєприпасів. Сама система САУ може транспортуватися військово-транспортним літаком Airbus A400M.

Побачити САУ в дії можна на відео:

Ще одне відео від виробника про всі переваги гаубиці:

Технічні характеристики САУ Archer (з шасі Volvo):

Характеристики Значення
Вага 30 т
Довжина (з гарматою вперед) 14,5 м
Ширина 3 м
Висота (з кулеметом) 4 м
Швидкість по шосе 65 км/год
Двигун Volvo D9B 330 к.с.
Кліренс 450 мм
Основне озброєння 155 мм гаубиця
Боєкомплект 21 снаряд
Кут вертикального наведення від 0° до 70°
Кут горизонтального наведення ±75°
Другорядне озброєння 12,7 мм кулемет
Подолання перешкод
рів 0,9 м
брід 1,2 м

 

Сильні сторони й сценарії застосування

САУ Archer виступає чудовим прикладом західного озброєння, яке краще за інших у швидкості стрільби. Комплект у 21 снаряд Archer випускає за 2,5-3,5 хвилини з можливістю зміни траекторії польоту. САУ універсальна в питанні застосування, адже залежно від снаряда може уразити бойові порядки, фортифікаційні споруди, склади, скупчення броньованої техніки.

Archer демонструє баланс у характеристиках потужності, мобільності, швидкості розгортання та захищеності екіпажу. Складається враження, що виробник не йшов на компроміси в жодному пункті, коли створював це САУ, а тому установка має низку переваг: повністю автоматизований процес стрільби, захоплення рухомих і нерухомих цілей, всепогодність і здатність працювати вночі, висока прохідність. 

За словами військового оглядача Олега Жданова, ця САУ є прообразом першого артилерійського робота, а військовий експерт Олег Катков називає установку “космічним кораблем” порівнюючи з іншими системами.

Спеціалісти наголошують, що САУ Archer були створені безпосередньо за концепцією контрбатарейної боротьби та ведення бою за принципом маневр – вогонь – маневр. Швидкість застосування Archer настільки вражаюча, що установка покине позицію, звідки вела вогонь ще до того як перший снаряд вибухне на позиціях ворога. А наведення та початок ведення вогню відбувається за лічені хвилини. 

Сподіваємось на вчасну передачу цього озброєння ЗСУ і на швидке навчання військових, щоб САУ Archer стала гідним доповненням Caesar, Zuzana та інших західних систем, які працюють на наближення української Перемоги.

Disqus Comments Loading...