ШІ допоміг знайти ягуарів там, де про них не знали вчені. Це спільний проєкт охоронців природи та Huawei Cloud

Опубликовал
Партнерский материал

Заснована на штучному інтелекті система вперше підтвердила, що в мексиканському заповіднику Дзілам живе щонайменше п’ятеро ягуарів. Ці дослідження допоможуть більше дізнатися про місцеву дику природу та попіклуватися про тварин. 

У партнерському матеріалі з Huawei розповідаємо, як технології штучного інтелекту та Huawei Cloud допомагають збирати величезну кількість даних про біорізноманіття Юкатану і зберігати дику природу. 

Партнерський матеріал?

Що відомо

Група експертів з охорони природи нещодавно оголосила, що за допомогою Huawei Cloud і штучного інтелекту вони ідентифікували як мінімум п’ятьох ягуарів – двох самців, одну самку і двох дитинчат – у заповіднику в Дзіламі. Він знаходиться на півострові Юкатан на південному сході Мексики.

Tech4Nature Mexico, запущений торік у заповіднику Дзілам-де-Браво, є флагманським проєктом трирічної спільної програми Huawei і Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Його команда використовує інтегровану безперервну систему моніторингу, яка аналізує зображення і звукові дані, щоб ідентифікувати й відстежувати ягуарів і їхніх жертв.

Окрім МСОП у проєкті беруть участь Політехнічний університет Юкатану, ініціатива C Minds AI for Climate, Rainforest Connection, представники місцевої спільноти та державні органи Юкатану. До Tech4Nature Mexico долучився і Huawei – надав свої рішення Huawei Cloud.

Які результати

На сьогодні команда зібрала понад 30 тис. фотографій, 550 тис. аудіозаписів і численні відеозаписи диких тварин. Ця колекція даних дає дослідникам глибоке уявлення про місцеву дику природу, яке допоможе зберегти й розвинути біорізноманіття Юкатану. Дані обробляються на платформах штучного інтелекту ModelArts від Huawei Cloud та Arbimon компанії Rainforest Connection.

Експерти виявили щонайменше п’ятьох ягуарів у заповіднику в Дзіламі, Юкатан

Команда ідентифікувала 119 видів: 88 птахів, 22 ссавців, п’ять рептилій та чотири земноводних. З них 34 види занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. До старту проєкту місцеві фахівці не знали, чи живуть у заповіднику ягуари і, якщо так, скільки їх.

«Нам необхідно завантажувати інформацію на платформу великих даних, тому що це полегшить роботу з нею, – говорить Хоакін Салдана, директор зі стратегічного маркетингу Huawei у Латинській Америці. – Ми маємо обробляти їх на високій швидкості та за допомогою штучного інтелекту. Потім почати розуміти зображення і вміти виявляти тварин, які нас цікавлять».

Наразі робоча група розробляє алгоритми, що дозволяють ідентифікувати ягуарів індивідуально: так можна буде з’ясувати, скільки цих тварин живе в регіоні.

«Ми закладаємо основу для всемексиканської платформи моніторингу біорізноманіття за допомогою штучного інтелекту в Huawei Cloud, – зауважує Регіна Сервера, координаторка проєкту в інноваційному агентстві C Minds. – Ми досліджували ягуара, бо якщо ми надійно захистимо його, то захистимо і все, що його оточує. Те, що ми робимо, – це величезний і новаторський крок для збереження та використання природних ресурсів».

Система аналізує зображення і звуки для ідентифікації та відстеження диких тварин

За оцінками екологів, у дикій природі Мексики мешкає від 4 тис. до 5 тис. ягуарів. З цієї кількості більша частина живе на півострові Юкатан, що робить цей регіон одним з основних для збереження цих тварин. Але ягуарам загрожують незаконне полювання, вирубування лісів, а також зміна клімату.

Дізнатись більше про проєкт Tech4Nature Mexico можна тут. Також можна переглянути документальний фільм про ягуарів і дослідження заради їх збереження

 

Чи працюють стратегії збереження

Захист ягуарів багато значить для місцевих жителів. Хуан Кастільо, лідер громадського руху в заповіднику Дзілам-де-Браво, каже, що чув про ягуарів із самого дитинства. Нині в Мексиці кількість ягуарів зростає: із 4025 тварин у 2010 році вона збільшилась до 4 766 у 2018-му. Це дає підстави вважати, що стратегії збереження працюють.

«Уся ця земля – це земля ягуарів, – каже Хуан Кастільо. – З дитинства мені подобалося знати, що вони є частиною нас. Іноді мої слова про те, що я хотів би стати ягуаром після своєї смерті, змушують людей сміятися. Мені хотілося б, щоб таки існував спосіб подбати про них. Бо якщо ні, то завтра ми побачимо їх лише у книжках».

Сайда Родрігес Гомес, секретарка сталого розвитку Юкатану, каже, що знання, зібрані через системи моніторингу, допоможуть зберегти природу. «Перше, що ми виявили, – як складно переконати когось інвестувати в охорону природи, – згадує вона. – Якщо люди не знають про існування цих тварин, вони нам не допомагають».

Керівниця проєкту «Зелений список» МСОП Надін Селім вважає проєкт Tech4Nature у Мексиці успішним прикладом того, як місцеві спільноти використовують інноваційні технології для збереження біорізноманіття.

Аби дізнатися більше про проєкт, відвідайте сторінку. Також ви можете переглянути документальний фільм про ягуарів і дослідження заради їх збереження.

 

Про «Huawei Україна»

Huawei є провідним світовим постачальником інфраструктури інформаційних і комунікаційних технологій, а також інтелектуальних пристроїв. Створюючи інтегровані рішення в різних сферах (телекомунікаційні мережі, ІТ, розумні пристрої, хмарні сервіси, digital power), компанія прагне відкрити цифровий світ, у якому все є інтелектуальним і взаємопов’язаним: для кожної людини, оселі та організації. 

У Huawei працюють понад 197 тис. співробітників у більше ніж 170 країнах і регіонах, які обслуговують 3 млрд людей в усьому світі.

Партнерський матеріал?

Як дбають про ягуарів за допомогою технологій 

 

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Disqus Comments Loading...