Рубрики Статті

Стріми та подкасти: ТОП-5 незвичайних мікрофонів для ПК

Опубликовал
Юрий Пятковский

Справжній конденсаторний мікрофон коштує дорого та ще й вимагає зовнішню звукову карту з фантомним живленням +45 вольт. А динамічний капсуль добре підходить тільки для професійного звукозапису, сидячи перед мікрофоном на фіксованій відстані. Тому в більшості випадків найзручнішим рішенням є електретний мікрофон, що підключається за принципом Plug’n’Play (перекладається приблизно як «ввімкнув і одразу працює»). Відчути переваги дорогих рішень Blue, Samson, Audio-Technica та Shure вдасться лише в шумоізольованій студії. Для домашнього чи офісного використання буде достатньо навіть недорого електретного мікрофона.

GamePro SM430

GamePro SM430 — найдоступніші мікрофони для ПК виконані у формі так званої «гусячої шиї», тобто капсуль невеликого діаметра винесений на довгій тонкій штанзі ближче до користувача. Така конструкція займає мінімум місця на столі, а у випадку моделі GamePro SM430 ще й виконує за сумісництвом роль тримача для дроту мишки. За ціною одного гаджета отримуємо одразу два. Якщо, звичайно, у вас не бездротова миша, якій тримач взагалі не потрібний.

На декорованому RGB-підсвічуванням корпусі мікрофона розташований фізичний регулятор гучності та кнопка швидкого вимкнення звуку. Щоправда, якість звучання лише трохи краща за мікрофон вбудований у провідну стереогарнітуру. Для спілкування в голосових чатах, як Zoom і Discord, і мультиплеєрних іграх, як CSGO і Dota 2, цього достатньо. Але для проведення стріму і запису подкастів все ж таки краще вибрати мікрофон з більшим капсулем.

Плюси: Спрямованість у бік користувача, RGB-підсвічування, тримач для дроту мишки, дуже низька ціна.
Мінуси: Звучання лише трохи краще дротових стереогарнітур.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Fifine K669B

Fifine K669B — один з найпопулярніших недорогих мікрофонів, одразу з вбудованою звуковою картою та USB-підключенням, тобто без необхідності додаткового фантомного живлення. Корпус мікрофона зроблений з металу, а тринога оснащена гумовими шайбами ​​для часткового глушіння вібрації комп’ютера, що стоїть поряд. Але звичайно, кріплення-павук із цим завданням упоралося б набагато краще. Старша комплектація — Fifine T669 — має вже і павука, і сітчастий поп-фільтр, і навіть пантограф.

А ось для K669 зекономили покласти в коробку навіть поролоновий ковпачок. Але добре, що мікрофон досить гучний, щоб говорити в нього з відстані півметра і, тим самим, усунути проблему перевантаження звуку при вимові літер «Б» і «П». Спрямованість у мікрофона лише одна — кардіоїдна, під невеликим кутом вперед. Звуки ззаду, наприклад, дзижчання вентиляторів ПК, він якщо і вловлює, то значно тихіше за голос. Що потім легко видаляється в програмному редакторі, на зразок безкоштовного Audacity або комерційного Adobe Audition.

Плюси: Великий капсуль діаметром 16 мм, кардіоїдна спрямованість, цільно-металевий корпус.
Мінуси: Нема поролонового поп-фільтра в комплекті.

Redragon Blazar GM300

Redragon Blazar GM300 — мікрофон у фірмовому чорно-червоному забарвленні геймерського бренду «Червоний Дракон». Крім триноги та поролонового поп-фільтра, укомплектований ще й кріпленням-павуком, яке нівелює удари по клавіатурі. Різниця у вібрації з павуком і без нього просто колосальна, як кажуть, краще один раз почути самому. Побудований мікрофон на базі електретного капсуля, який є різновидом конденсаторного.

Переважна більшість USB-мікрофонів, навіть у два-три рази дорожчих, ґрунтується саме на електретному капсулі (одному або кількох). Спрямованість кардіоїдна, кабель знімний для спрощення транспортування, регулятор гучності зроблений не у вигляді “крутилки”, а кнопками «Плюс» і «Мінус». Це зручніше для швидкої зміни рівня гучності із фіксованим кроком. А для більш тонкого налаштування можна скористатися програмним регулятором у меню налаштувань звуку операційної системи Windows, macOS або Linux.

Плюси: Електретний капсуль з кардіоїдною спрямованістю, кріплення-павук та поролоновий поп-фільтр у комплекті.
Мінуси: Недостатньо стійка конструкція.

Lorgar Voicer 931

Lorgar Voicer 931 — багато укомплектований мікрофон, відразу з павуком, поп-фільтром і пантографом, тобто багатоколінчастою стійкою з безліччю ступенів свободи. Вона дозволяє прикріпити мікрофон до столу так, щоб він не заважав в простої, і знаходився на комфортній відстані під час використання. Чим ближче мікрофон до рота, тим нижче рівень гучності можна виставити, і тим менше сторонніх шумів вловлюватиметься.

Існують два регулятори гучності: запису та прослуховування в реальному часі через підключені безпосередньо до мікрофона навушники, а також сенсорна кнопка повного вимкнення звуку. Кабель USB Type-C має збільшену довжину 2.5 м, щоб його можна було акуратно закріпити на пантографі. Капсуль мікрофона покритий нікелем для захисту від корозії, адже крапельки слини можуть потрапляти всередину. Також пропонуються спрощені комплектації: Voicer 521 з простенькою триногою та 721 з високою триногою, павуком і поп-фільтром.

Плюси: Пантограф, павук та поп-фільтр у комплекті, нікельований капсуль, прослуховування в реальному часі.
Мінуси: Ціна вже як у мікрофонів з кількома капсулями.

2E Gaming Kumo Pro

2E Gaming Kumo Pro — величезний цільно-металевий мікрофон вагою більше кілограма. Всередині знаходиться відразу три капсулі, щоправда, трохи зменшеного діаметра 14 мм, що забезпечує чотири режими запису. Перший — кардіоїдний, для голосових чатів та стрімів. Другий — стерео, для вокалу та музичних інструментів. Третій — двонаправлений (спереду та ззаду), для подкастів удвох. Зрештою, четвертий — всеспрямований для нарад між колегами.

Перемикання між режимами здійснюється кнопкою на верхньому торці мікрофона, про що інформують чотири світлодіоди, що відповідають напрямкам запису. Є роз’єм 3.5 мм Mini-Jack для навушників, щоб прослуховувати запис у реальному часі, та два регулятори гучності (мікрофона та навушників). Також є м’яке ненав’язливе RGB-підсвічування. За бажанням мікрофон можна від’єднати від комплектної триноги і пересадити на куплений окремо пантограф з типовим різьбленням 5/8 дюйма.

Плюси: Три капсулі, чотири режими звукозапису, корпус вагою 1 кг, м’яке RGB-підсвічування, ціна лише трохи вище одно-капсюльних.
Мінуси: Жорстка тринога слабко глушить вібрацію.

Disqus Comments Loading...