Рубрики Статті

Створення ігор для початківців: курси з розробки та геймдизайну

Опубликовал
Ирина Тесленко

Геймдев та геймдизайн – стовпи індустрії розваг. На них тримається цілі світи зі своїми правилами, персонажами та законами. Скільки часу ми проводимо за проходженням ігрових рівнів, а скільки грошей вкладаються у розробку та готові витрачати гравці. 

У цій статті зібрані базові курси для початківців, яких цікавить індустрія ігор, а також пара програм з глибоким вивченням теми та навіть рушія Unity. У підбірці можна знайти як курси для перших кроків до розуміння інді-ігор, так і готові програми для втілення своїх ідей в ігровій формі. 

Вступ до створення відеоігор від Udemy

Цей курс допоможе зрозуміти базу процесу розробки відеоігор. Програма містить не скільки технічне пояснення, як опис процесу створення відеоігор і нюансів сфери. Після проходження курсу будуть відомі основи розробки гри, від її концепції до просування на ринку. 

На курсі розбирають по пунктах цикл виробництва та створення беклога для планування та виконання ігрових проєктів. Додатково пояснюється процес менеджменту і маркетингу, управління командою, задачі з локалізації та тестування. 

Окремим блоком є розгляд питання вибору ігрового рушія, що допоможе розібратися у подальшому виборі навчання та проєктів. А тому такий курс є простим способом швидко дізнатися базу, особливо для тих, хто ніколи не цікавився геймдевом.

C# Unity Game Developer 2D від Udemy

Для тих, хто вже чітко розуміє, що прагне вивчати платформу Unity, на Udemy передбачений комплексний курс з широкою програмою на 7 блоків тем для вивчення. Unity є дуже популярним та доступним інструментом для розробки ігор. Цей ігровий рушій вважають доступним для вивчення початківцям, адже зрозумілий інтерфейс дозволяє почати знайомство зі сферою розробки без глибокого розуміння програмування. 

Unity підтримує розробку ігор для різних платформ (PC, консолі, мобільні пристрої та VR), а великий ринок ресурсів дозволяє придбати готові моделі персонажів, текстури, звуки та інше.

Автори цього курсу стверджують, що для його проходження не вимагається попередній досвід роботи з Unity чи програмуванням. Особливість програми полягає у тому, що вона побудована на практичній роботі — студент працює над проєктами, одразу застосовуючи теорію на справжніх інді-іграх. Цей курс за 18,5 годин занурить з головою в процес створення перших ігор, передбачає додаткові ресурси для завантаження, 3 статті та необмежений доступ до матеріалів після проходження навчання. 

Онлайн-курс Game Design від Hillel

За 22 заняття в комп’ютерній школі Hillel пропонують отримати базу з гейм дизайну та зробити перший крок до кар’єри дизайнера ігор. Програма створена для початківців і розповідає про основи професії, інструменти дизайнера, розробку персонажів. 

Курс належить до базового рівня, тому не містить блок про ігрові рушії, а більше має ознайомчий характер з професією. Його можна пройти тим, хто хоче змінити професію та не розуміє з чого почати або як налаштована сфера гейм дизайну. Також навчання буде цікаве старшокласникам або студентам, які розмірковують над майбутньою професією. Викладач курсу практик, який може розповісти про підводні камені професії та поділитися особистими кейсами, адже передбачений зворотний зв’язок з розбором домашніх завдань. 

Програма буде доволі цікава навіть тим, хто просто полюбляє проводити час за комп’ютерними іграми. Наприклад передбачений блок про історію розвитку ігор і типологію різних жанрів, а також еволюцію ігрових механік. Навіть якщо курс не цікавить з прикладної точки, то після нього на будь-яку гру можна буде дивитися не тільки як на розвагу, а ще як цифровий продукт. 

Системний геймдизайнер від SKVOT

Якщо попередній курс був для новачків, які ще шукають свій шлях, то цей також подужать початківці, однак якщо готові занурюватися в геймдев з головою. Викладає Senior Game Designer у Wargaming, який навчить базі всіх баз і допоможе зробити перший крок до омріяної кар’єри. 

Наприкінці курсу студент не тільки прокачає дизайнерські скіли на драфтових проєктах, а й отримає фідбек від представників індустрії та зробить потужне резюме з портфоліо. Окрім цього, на курсі навчатимуть як взаємодіяти з іншими членами команди, правильному формуванню ТЗ розробнику та пітчингу своїх ідей. 

На курсі “за ручку” проведуть усіма етапами створення гри та розповідатимуть за документацію, психологію гравця, концепти та все те, що приховане від пересічного користувача. 

Ігровий дизайн: мистецтво та концепції

Для початківців про геймдизайн розповідають і на платформі Coursera. На цьому курсі розглядають геймдизайн не тільки як прикладний процес, а як мистецтво, в якому багато уваги приділяється створенню ігрових світів та персонажів. Окрім цього передбачений теоретичний блок про основні принципи ігрового дизайну і те, як вони впливають на враження гравців.

Перевага навчання на Coursera полягає у тому, що програма розділена на 5 блоків, починаючи з ведення та розробки сюжету, закінчуючи теорією з дизайну та фінальним проєктом. Тобто, студент буде поступово заглиблюватися в тему та матиме час на опрацювання інформації в зручному графіку. Це корисно коли потрібно поєднувати навчання з роботою, адже такий формат не злякає великим обсягом інформації та новими темами тих, хто ніколи не цікавився геймдизайном раніше. 

Курс можна пройти за один місяць, приділяючи навчанню по 10 годин на тиждень. Рекомендується проходити курс поступово та за вказаною програмою, адже кожен наступний блок спирається на інформацію з попереднього.

Disqus Comments Loading...