Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

2004 рік був багатим на інновації та приніс багато новинок, про які сьогодні поговоримо. Зібрали найкращі телефони рівно 20 років тому та продовжуємо розповідати про світ мобільних технологій до Apple iPhone. Прогрес було не зупинити, мобільні пристрої ставали все доступнішими та функціональнішими, а смартфони перестали бути чимось недосяжним, все глибше проникаючи в маси.

Sony Ericsson K300

Цей телефон без сумніву можна вважати найкращим бюджетним рішенням 2004 року. Sony Ericsson K300 за невеликі гроші пропонував чудові характеристики та відмінне програмне забезпечення. Пристрій вмів працювати з MP3/MP4 файлами, що могло лише наснитися власникам аналогічних Siemens.

Вбудованої пам’яті також не пожаліли – 12 МБ для недорогого телефону на той час було досить непогано. Конкуренти Nokia та Samsung за ці гроші пропонували вдвічі менший об’єм накопичувача та не могли похвалитися такою ж хорошою підтримкою Java.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Вбудована камера, швидка робота з іграми, інфрачервоний порт, компактні розміри, чудове ПЗ та найкраща підтримка мультимедіа – Sony Ericsson K300 однозначно заслуговує уваги, хоча й вийшов на межі 2004 та 2005 років. Для повного щастя не обов’язково було купляти щось преміальне, адже й K300 давав відчуття «комбайну» в кишені.

Sony Ericsson K700

Доступним вбивцею флагманів з вбудованою фотокамерою став Sony Ericsson K700. Саме ця модель заклала твердий фундамент для майбутнього хіта та найкращого кнопкового телефону за всю історію – SE K750i. Телефон одним з перших отримав якісний LED спалах та великий об’єм вбудованої пам’яті у своєму класі.

41 МБ вистачало для кількох сотень фото VGA камери та безлічі відеороликів, а ще сюди можна було встановлювати відеоігри та програми без обмежень. Платформа Sony Ericsson A100 давала неймовірні можливості, які були близькими до тодішніх смартфонів преміумкласу. Від аналогів K700 відрізнявся плавною роботою з 3D іграми та фоновою роботою додатків.

Окрім функціонального програмного забезпечення Sony Ericsson K700 мав розкішний набір інтерфейсів, а саме Bluetooth 1.1, FM радіо та інфрачервоний порт, який майже не мав обмежень, на відміну від інших виробників. Попри відсутність підтримки карт пам’яті та невеликий 1.8 дюймовий дисплей Sony Ericsson K700 став одним з найуспішніших телефонів першого кварталу 2004 року.

Sony Ericsson P910

Паралельно з кнопковими телефонами Sony Ericsson розвивали серію смартфонів на базі Symbian. Вдале продовження у вигляді Sony Ericsson P910 в черговий раз показало значний попит на пристрої такого класу. Телефон максимально нафарширований: процесор 156 МГц від Phillips, 64 МБ вбудованої пам’яті та підтримка карт пам’яті аж до 2 ГБ!

Крім 2,9-дюймового дисплея з роздільною здатністю 208х320 пікселів Sony Ericsson P910 нарешті отримав QWERTY клавіатуру, за що були вдячні ділові люди, які часто вели листування електронною поштою. Також була підтримка рукописного вводу з допомогою стилуса.

Вбудована камера, топова підсистема пам’яті, повний набір безпровідних інтерфейсів, великий акумулятор, підтримка мультимедійних форматів MP4/MP3, функціональний HTML браузер та величезна кількість програм для Symbian 7.0 UIQ – це все привело Sony Ericsson P910 до неминучого успіху.

Прямих конкурентів в цієї моделі було мало, що позитивно вплинуло на продажі та дозволило компанії зростати в цьому напрямі, розвиваючи серію комунікаторі на базі сенсорної оболонки Symbian. Вже через рік вийде ультра топовий P990, який стане останнім вдалим рішенням в цій лінійці.

Sony Ericsson S700

Справжнім флагманом компанії був не K700, а унікальний ротатор Sony Ericsson S700. Окрім топових характеристик цей телефон мав особливий формфактор, адже верхня частина не висувалася, а поверталася на 180 градусів. Він відразу привертав увагу здивованого оточення і у 2004 році здавався гостем з майбутнього.

Крім дивовижного дизайну варто відзначити якісний дисплей з діагоналлю 2.3 дюйма та роздільною здатністю QVGA. На той час це був чи не найякісніший екран серед кнопкових телефонів. З пам’яттю також ніяких проблем – 30 МБ вбудованого сховища та слот для карт пам’яті.

Камера 1.3 МП на той час була однією з найкращих, хоча телефони з автофокусом з’являться лише через рік. Завдяки великому дисплею на Sony Ericsson S700 було приємно переглядати MP4 відео, просиджувати в Інтернеті чи бавитися в ігри, а з цим у шведсько-японських телефонів не було жодних проблем.

Формфактор ротатора ще деякий час підтримували через його іміджевий статус. Зупинили цей тренд лише сенсорні моделі з місткісним екраном. Власне iPhone поховав всі види мультимедійних телефонів, змусивши весь світ копіювати їх концепцію фізичної взаємодії без клавіш, поклавши на коліна всіх виробників.

Motorola RAZR V3

Цей телефон показав, що більшості населення все одно на технічні характеристики, а головним критерієм при виборі є зовнішній вигляд. Найпопулярніший телефон в США на початку нульових – Motorola RAZR V3 став справжнім хітом та іконою моди аж до появи Apple iPhone.

Єдиною технічно сильною стороною Motorola RAZR V3 був дисплей, а точніше два дисплеї. Велика діагональ і досить якісна TFT матриця це звісно добре, але фанатів цифр в таблиці характеристик цим було не здивувати. Крім VGA камери, 6 МБ вбудованої пам’яті та Bluetooth 1.2 в V3 не було нічого видатного.

Головним козирем Motorola RAZR V3 став неймовірний дизайн з металевим корпусом. Агресивний стиль і товщина 14 мм зробили свою справу – пристрій змітали з полиць магазинів, адже жоден моноблок не давав такого ефекту крутизни, як відкриття Motorola RAZR V3 різким змахом руки.

Саме після цієї розкладачки за просування тонких телефонів взялися інші компанії, такі як LG та Samsung. Попри наявність чималої кількості красивих конкурентів, Motorola RAZR V3 впевнено тримає звання найкращого іміджевого телефону 2004 року і ще довгий час після цього він залишався бажаною покупкою.

Motorola E398

Американська компанія агресивно наступала на всі сегменти ринку, тому поява молодіжного музичного телефону з максимальним функціоналом за помірну суму була неминуча. Motorola E398 вважається ТОП-1 музичним телефоном 2004 року і на це є кілька вагомих причин.

Пристрій отримав найкращі на ринку стереодинаміки, функціональний музичний плеєр, підтримку MP3/MP4 та карт пам’яті. До того, це був один з перших телефонів зі слотом для micro SD. Його полюбили не лише за чудовий музичний потенціал, а й збалансованість в усіх інших аспектах.

Motorola E398 міг похвалитися VGA камерою зі спалахом, досить хорошим TFT 1.9 дюймовим екраном, HTML браузером та функціональною прошивкою, яка хоч і поступалася платформі Sony Ericsson A100, але давала більше можливостей ніж ПЗ від LG чи Samsung.

Motorola MPx

В сегменті смартфонів компанія Motorola також мала свій козир у вигляді суперфлагмана з найкращими характеристиками. Можливості Motorola MPx вражали навіть власників найкращих смартфонів Nokia. На початку 2004 року функціонал цієї моделі був на голову вище від конкурентів.

Це один з перших телефонів з інфрачервоним портом, Bluetooth та Wi-Fi одночасно. Комунікаційні можливості підкріплені операційною системою Microsoft Pocket PC 2003 SE, а за швидкодію відповідає процесор з частотою 200 МГц. Вбудованої пам’яті доступно 16 МБ, а для розширення доступний слот MMC/SD.

Від більшості типових КПК тих часів Motorola MPx відрізнявся унікальним дизайном та топовою 1.3 МП камерою з вбудованим спалахом. Формфактор розкладачки не менш цікавий, а особливо метод його реалізації. Саме інженери американської компанії натякнули фінських на створення майбутніх флагманів Nokia N Series.

Телефон відкривався вертикально як класична «жабка» і горизонтально, як ноутбук. Комбінована клавіатура дозволяла працювати в обох режимах, а доповнювалося це все сенсорним 2.8-дюймовим дисплеєм. Motorola MPx можна впевнено вважати одним з найкращих Windows смартфонів 2004 року, який буквально замінював ноутбук в дорозі.

Nokia 6630

Неймовірний успіх Nokia 6600 змусив інженерів добряче попрацювати над розробкою оновленої версії, якою став Nokia 6630. Лише за рік часу технології стрибнули далеко і новий Symbian флагман отримав найновішу версію ОС 8.0, оновлений інтерфейс, удвічі потужніший процесор та кращі мультимедійні можливості.

Вбудованої пам’яті лише 10 МБ, зате її без проблем можна розширити з допомогою RS-MMC карт. Камера 1.3 МП стала серйозним покращенням після VGA в попередника, а трансрефлективний дисплей залишився незмінним. Описувати можливості Nokia 6630 не має сенсу, адже він вмів буквально все, що лише можна було уявити у 2004 році.

Ігри консольного рівня, які могли лише наснитися власникам Sony Ericsson з їх оптимізованою Java машиною, відкрита файлова система і максимально простий інтерфейс. Nokia 6630 це не просто функціональний смартфон, а максимально дружній до новачків комп’ютер в кишені з найкращими ігровими можливостями того часу

Ознайомитися з Symbian 8.0 було значно простіше, ніж з Windows Mobile, Palm OS чи Blackberry OS, тому Nokia 6630 отримав шалену популярність. До того, саме версія Symbian 8 вважається еталоном та піком сили компанії, адже з переходом на нове ядро справи в цієї чудової ОС пішли вниз, та про це в наступному випуску за 2005 рік.

Nokia 6260

Nokia 6260 заклав перший камінь в фундамент майбутньої N серії з поворотним дисплеєм, адже особливістю цієї моделі став екран, який повертався на 180 градусів. Смартфон можна розвернути в будь-яке положення, в тому числі в форму, яку мали відеокамери тих часів. Знімати відео таким чином досить зручно, хоча сама камера не дивувала.

Виробник встановив VGA матрицю з можливістю запису відео. Всередині смартфону 6 МБ пам’яті + слот для карт RS-MMC. Решта мультимедійних можливостей були на рівні Nokia 6600. Попри не найкращі характеристики Nokia 6260 отримав чимало уваги від вимогливих любителів моди. Цей стильний та симпатичний смартфон породив цілий тренд і вважається батьком легендарних Nokia N90, N92, N93, N93i.

Nokia 9500/9300

Серія Nokia Communicator продовжувала розвиватися паралельно з компактними смартфонами. Чудовим і компактним оновленням стала модель Nokia 9500, а згодом дешевша версія 9300. Принцип роботи девайсу не змінився і він являв собою дві окремі платформи, які працюють одночасно.

Для дзвінків і базових потреб Nokia 9500 використовувався як класичний телефон в складеному стані, а розкладаючись пристрій перетворювався на міні ноутбук. Інтерфейс Symbian OS 7.0 в цих моделях був видозмінений та оптимізований для роботи з ультрашироким дисплеєм діагоналлю 4.5 дюймів.

Не менше вражала роздільна здатність 640х200 пікселів. Решта характеристик також на висоті: 80 МБ вбудованої пам’яті з можливістю розширення картами MMC, вбудована VGA камера, Wi-Fi, Bluetooth, інфрачервоний порт, HTML браузер та потужний акумулятор.

Nokia 9500 не претендував на масовість і неймовірну популярність, але в колі ділових та заможних людей він мав чималий попит. Сама наявність апарату такого класу у 2004 році багато чого говорила про його власника, а саме про статус, розмір гаманця і рівень технічної обізнаності.

Дешевша версія у вигляді Nokia 9300 мала декілька технологічних відмінностей. Менший дисплей, відсутність камери та слабший акумулятор не стали перепоною і зовсім згодом компанія випустила оновлену Nokia 9300і, яка мала більший попит за флагмана Nokia 9500.

Nokia 7110

Феноменальний сенсорний флагман з найкращим екраном на ринку заслужено опиняється в сьогоднішньому списку, адже буквально випередив технологічний прогрес. Nokia 7710 з’явився в кінці 2004 року і мав космічну вартість, тому не міг стати народним улюбленцем.

Сенсорний інтерфейс Symbian 7.0 був видозмінений для роботи з великим широким екраном та отримав назву Series 90. Надалі цей напрямок майже не розвивався, тому Nokia 7710 можна впевнено вважати першим і останнім вдалим смартфоном цього класу.

Керувати можна було з допомогою стилуса або навігаційної клавіші. Інтерфейс системи дрібний, тому можна відразу забути про комфортну роботу пальцем, як в сучасних смартфонах, зате вміщувалося безліч інформації.

Крім 3.5-дюймового дисплея з роздільною здатністю 640х320 пікселів не менше вражало начиння девайсу. В серці телефону процесор TI OMAP 1510 з частотою 168 МГц, 90 МБ ПЗП та слот для карт пам’яті MMC. В комплекті вже була карта на 128 МБ. Мультимедійні можливості не мали меж – Nokia 7710 дозволяв переглядати фільми, слухати музику чи FM радіо.

Браузер був одним з найкращих на ринку та підтримував Flash 6. Для перегляду та редагування документів використовувався попередньо встановлений офісний пакет та повний набір корисних утиліт, а камера 1 МП видавала непоганої якості знімки, як для того часу.

Nokia 7710 був компромісним рішенням, адже не отримав Wi-Fi, коштував дорого та й мав далеко не найнижчий поріг входження. Девайс конкурував з серйозними рішеннями на базі OS від Microsoft та Palm, а після невдалих спроб просуватися в цьому сегменті компанія Nokia сконцентрувалася на кнопкових телефонах, що стало великою помилкою перед появою найпопулярнішого пристрою за всю історію – Apple iPhone.

Siemens CX65/CX70

Справжніми народними улюбленцями залишалися німецькі телефони Siemens, адже вони давали найкращий функціонал за свої гроші. Нестабільне ПЗ, посередні характеристики та інші нюанси не мали значення, адже Siemens CX65/CX70 були королями свого цінового сегмента.

Ці моделі вирішили об’єднати, адже функціонально вони були майже ідентичними. Телефон отримав 10 МБ пам’яті, великий 2.1 дюймовий екран і VGA камеру з записом відеороликів до 30 секунд. Функціонально начебто нічого дивовижного, але є одна серйозна перевага, яка й зробила Siemens CX70 народним фаворитом.

Прошивка телефону була наскільки відкритою, наскільки можна було це уявити. Девайс отримав вбудований файловий менеджер, щедрий набір інстальованих програм та найкращі можливості інфрачервоного порту на ринку.

Річ у тім, що Siemens CX70 (та й інші моделі виробника) вміли передавати безпровідним шляхом вже інстальовані програми та ігри. Цим не могли похвалитися навіть Sony Ericsson. Саме співвідношення характеристик до ціни стало вирішальним фактором масовості та шаленої популярності Siemens CX65 і його покращеної версії CX70.

Через рік телефон отримав ще одне оновлення у вигляді CXV70 з виділеною клавішею для браузера, а також мав версію M65 з захищеним корпусом. Всі вони були популярними серед молоді з очевидних причин – доступний, функціональний телефон, який не влаштовував лише фанатів MP3 музики.

Siemens SK65

Телефони з QWERTY клавіатурою ставали все популярнішими, але це змушувало робити їх надто широкими. Інженери Siemens вирішили перехитрити систему, створивши Siemens SK65 з поворотною розділеною клавіатурою. Цей унікальний дизайн не став проривним та популярним, але сміливість розробників заслуговує поваги.

Siemens SK65 привертав увагу оточення, а власник насолоджувався зручним набором повідомлень. Оскільки модель була орієнтована на корпоративний сегмент, її не оснастили камерою. Решта характеристик Siemens SK65 були на середньому рівні: 2.1 дюймовий екран, 64 МБ вбудованої пам’яті, Bluetooth 1.2 та інтегрований поштовий клієнт.

Siemens SX66

Під кінець 2004 року німецький виробник здивував всіх одним з найпотужніших смартфонів тих часів. Siemens SX66 випередив свій час і на його фоні всі інші розумні телефони здавалися дитячими іграшками. В серці пристрою встановлено процесор Intel Xscale PXA272 з неймовірно високою частотою 520 MHz.

На той час про такий потужний чип власники топових моделей Nokia могли лише мріяти, хоча фінські моделі використовували значно легшу операційну систему. Вбудованої пам’яті 128 МБ + слот для розширення MCC. Набір безпровідних інтерфейсів включав Bluetooth, Wi-Fi та інфрачервоний порт.

Siemens SX66 отримав операційну ОС Microsoft Windows Mobile 2003 SE PocketPC, вбудований переглядач документів, повноцінний HTML браузер, QWERTY клавіатуру та великий 3.5 дюймовий екран з роздільною здатністю 240х320 пікселів. Керувати телефоном можна було з допомогою стилуса чи навігаційної клавіші.

Попри такі характеристики Siemens SX66 не став масовим, адже не мав камери, вимагав хороших технічних знань для повноцінного використання можливостей системи, а ще був надто дорогим для звичайного масового споживача. Вузькоспеціалізований, компромісний, але дуже потужний смартфон, який став одним з останніх продуктів преміального класу від Siemens.

Samsung D500

До 2004 року корейська компанія почувала себе слабо на фоні Nokia лише тому, що не пропонувала хороших флагманів, та Samsung D500 змінив все. Цей слайдер став універсальним рішенням для тих, хто шукав іміджевий телефон з максимальним функціоналом та розкішним виглядом.

Величезний обсяг пам’яті 96 МБ частково компенсував відсутність карт пам’яті. Насправді такого сховища вистачало для більшості користувачів того часу, адже типові карти пам’яті рідко перевищували 32-64 МБ, а великі об’єми були дуже дорогими. Крім хорошого TFT дисплею Samsung D500 міг похвалитися 1.3 МП камерою зі спалахом та підтримкою популярних форматів медіафайлів.

Популярність Samsung D500 заробив не завдяки гарним характеристикам, а через свій розкішний дизайн, якісно зібраний корпус та елегантний вигляд. Популярність слайдерів з кожним роком росла, а приклад цієї моделі дав зрозуміти, що цей формфактор найкраще підходить для преміальних пристроїв високого класу.

Попри своєрідні обмеження програмного забезпечення Samsung D500 став справжнім хітом продажів, що дозволило компанії заробити хороший капітал для інвестування в нові розробки. Цей легендарний телефон отримав пряме продовження через рік, а також реінкарнацію у вигляді Samsung X700, про який поговоримо в наступному випуску.

Samsung i700

Компанія не забувала й про паралельний розвиток кишенькових комп’ютерів, пропонуючи топові КПК для ділових людей. Запізніла модель Samsung i700 вийшла зі значною затримкою в першому кварталі 2004 року, але не виглядала застарілою.

Працювати за великим сенсорним екраном з допомогою стилуса – одне задоволення, адже на дисплеї вміщувалося неймовірно багато інформації. Найкращі смартфони на Symbian не могли запропонувати нічого подібного, крім Series 90, тому система від Microsoft впевнено набирала оберти в корпоративному сегменті.

Смартфон отримав поворотну VGA камеру, потужний 400 МГц процесор від Intel, величезний дисплей, 32 МБ ОЗП, 32 МБ ПЗП та слот для карт пам’яті. Функціонально Samsung i700 міг замінити комп’ютер, адже мав на борту Pocket Office, HTML браузер, хоча не обійшлося без серйозних компромісів.

Samsung i700 не вистачало Wi-Fi модуля, тому для комунікацій використовувався лише 2G зв’язок. Цей смартфон не отримав великої популярності, але поклав міцний фундамент в цілу лінійку майбутніх хітів Samsung, таких як i710, i740, i900, i8000 та інших смартфонів на базі Windows Mobile.

Samsung P730

Корейський трансформер вийшов на початку 2004 року і відразу став цікавим в медіапросторі. Унікальний дизайн з поворотним екраном та величезною навігаційною клавішею збирав увагу преси та любителів моди, та не лише своїм виглядом. Крім незвичної форми Samsung P730 пропонував флагманські характеристики.

Всередині 64 МБ пам’яті + слот для карт RS-MMC, мегапіксельна камера з записом відео високої роздільної здатності CIF, великий основний TFD екран та додатковий OLED. Він став одним з перших масових телефонів, де успішно використали органічну матрицю.

В цілому Samsung P730 не був супер флагманом, але дивовижний дизайн, фото та музичні можливості (завдяки підсистемі пам’яті) зробили його популярним серед заможної молоді. Телефон став одним з перших та одним з останніх успішних прикладів поєднання ротатора і розкладачки в одному корпусі, тому однозначно заслуговує поважного місця в історії.

LG G1800

Справжнім хітом LG тих часів стала саме ця бюджетна модель з підтримкою MP3. Слухати якісну музику на той час було досить дорого, адже навіть хороший плеєр коштував чимало, як і карти пам’яті. LG G1800 виявився саме тим, що потрібно було студентам меломанам, адже за мізерну вартість пропонував все, що потрібно для них.

Відсутність роз’єму для карт пам’яті компенсувалася вбудованим об’ємом 64 МБ. Програмне забезпечення було досить обмеженим, особливо розчаровувала відсутність Java, хоча декілька вбудованих ігор все ж встановлено. LG G1800 вийшов напрочуд компромісним, але популярним в колах музичних фанатів, ставши справжнім порятунком в період дорогої Flash пам’яті та недоступності MP3 в бюджетному сегменті.

Philips 755

Базовий функціонал з посередніми характеристиками вже не дивував на початку 2004 року, але Philips 755 мав серйозний козир в рукаві у вигляді сенсорного екрана з фірмовим стилусом. Невеликий розмір дисплея не заважав точно малювати та надсилати власноруч створені зображення через MMS, електронну пошту чи інфрачервоний порт.

До того, фото зроблені VGA камерою можна було редагувати, домальовуючи щось, наприклад підпис, вуса другу чи сердечко коханій людині. Philips 755 став чудовим бюджетним рішенням з адекватним функціоналом, достатнім обсягом вбудованої пам’яті та неймовірними можливостями для творчості – крім програми для малювання ця модель мала вбудований композитор мелодій.

Пройде декілька років і резистивні дисплеї стануть популярнішими, виробники відмовляться від клавіш на користь великої площі екрана, а згодом з’явиться телефон, який змінив світ, тобто Apple iPhone. Проблемою ранніх «конкурентів» iPhone було те, що виключно сенсорним дисплеєм без клавіш користуватися було незручно, а Philips 755 вдало комбінував два методи вводу.

Не зважаючи на популярність умовного Nokia 5800 (2008 рік), він був жахливим у використанні, чого не сказати про вдалу серію Philips. Компанія ще деякий час випускала моделі схожі на Philips 755, які мали попит серед молодіжної аудиторії. Не зважаючи на посередні характеристики, мати подібний апарат на той час було престижно, а головне не надто дорого.

Blackberry 8700c

Blackberry 8700c не пропонував топові мультимедійні можливості, але вважався найкращим пристроєм для ведення електронного переписування. У 2004 році QWERTY клавіатури рідко встановлювали інші виробники, тому Blackberry впевнено продавався в цьому сегменті. Під кінець 2004 року виходить Blackberry 8700c з величезним 2.6 дюймовим екраном з роздільною здатністю 320х240 пікселів.

Крім функцій інтернет комунікатора, Blackberry 8700c був одним з найшвидших смартфонів у своєму класі, адже його оснастили топовим процесором Intel PXA901 312 MHz та 16 МБ оперативної пам’яті. 20 років тому не було девайсу, який міг напряму замінити Blackberry 8700c, а особливо зручну клавіатуру (крім Palm).

Неймовірний успіх «Чорниці» змусив виробників переглянути свої плани, тому зовсім скоро в схожому формфакторі з’явиться безліч аналогів від відомих компаній. Про Samsung i320, Nokia E61 та інші QWERTY хіти поговоримо в наступному випуску, а поки варто згадати ще один топовий девайс з повноцінною клавіатурою.

Palm Treo 650

Найвдалішим телефоном Palm за весь час вважається саме ця модель. Після попередника Treo 600 він отримав неймовірний приріст продуктивності, покращений екран та новішу версію операційної системи. Palm Treo 650 мав декілька технічних недоліків, але мав попит завдяки відмінній комбінації програмного та апаратного забезпечення.

Наявність гігантської бібліотеки софту для Palm OS робило з Palm Treo 650 справжній мультимедійний комбайн та офісну машину в одному. Смартфон переварював будь-які мультимедійні формати того часу, а дивитися відео на екрані зі 190 PPI було справжнім задоволенням.

Вбудовану пам’ять 23 МБ можна розширити до 2 ГБ картами SD, що дозволяло зберігати тисячі фото та десятки годин відео з VGA камери. Palm Treo 650 нарешті отримав Bluetooth модуль, якого так не вистачало в попередній моделі, але Wi-Fi досі не було.

Від конкурентів на базі Symbian та Windows Mobile легендарний Palm Treo 650 відрізнявся ідеальною комбінацією QWERTY клавіатури та сенсорного екрана. Більшість аналогів не пропонували нічого подібного, а Palm OS можна користуватися так, як зручно, ще й швидко набираючи текст на клавіатурі. Шкода, до гідного продовження через рік він так і не отримав.

Через рік-два конкуренти зрозуміють всі переваги такого формфактора та виведуть на ринок свої моделі, які обов’язково згадаємо в наступному випуску. Palm Treo 650 разом зі своїми попередниками породив цілий клас пристроїв, які могли б стати панівним, якби не поява Apple iPhone, та за три роки до його релізу ніхто не переймався про потенційну загрозу зі сторони яблучної компанії.

Тоді ринок жив за іншими поняттями, випускаючи пристрої для конкретної цільової аудиторії, опираючись на потреби споживачів. Це був час, коли смартфони справді були розумними пристроями для розумних людей, а не для нескінченного споживання контенту на великому сенсорному екрані, який сприяє розвитку синдрому дефіциту уваги, депресії та залежності від малих дофамінових доз.

В наступному випуску за 2005 рік розглянемо найцікавіші моделі та поговоримо про жорсткі диски в телефонах, про причини краху Symbian з переходом на нове ядро та про революцію у світі мобільного фото, на чолі якої стояв найкращий пропрієтарний телефон за всю історію людства.

Disqus Comments Loading...