Рубрики Статті

Танки Leopard – покоління та модифікації, актуальність для України, ймовірність постачання

Опубликовал
Андрей Русанов

Німеччина офіційно дала згоду на постачання танків Leopard. Ми вже писали про них цікавезний матеріал, а зараз настав час перечитати його з урахуванням чудових новин. В цій статті ми детально розібрали особливості різних модифікацій Leopard та їхню важливість для України.

Танк Leopard – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Враховуючи зростання фактичної інтеграції України з оборонною промисловістю країн-сусідів та співпрацю з їхніми арміями, танки Leopard становлять першочерговий інтерес.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Leopard 1 – покоління, що йде

Перший Leopard був основним танком ФРН до 1980-х років і знаходився на озброєнні до 2010 р. Його серійне виробництво стартувало в 1965 році – крім Німеччини, машину збирали або збирають за ліцензією у Норвегії, Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Початковою метою проєкту була заміна американських М47 і М48, котрі армія Західної Німеччини мала на озброєнні у 1950-60-ті роки. Найбільш актуальними є останні моделі A4 та A5 (розробку A6 було згорнуто).

Базова модифікація та подальші оновлення

Leopard отримав зварний корпус і литу башту, машина важила 40 т. Довжина танка – 9,54 м, ширина – 3,37 м, висота – 2,7 м. Двигун потужністю 830 к.с. з двома баками 985 чи 1010 л давав можливість розвивати швидкість до 65 км/год. Танк міг долати водні перешкоди глибиною до 1,2 м та 2,25 м з обладнанням для підводного водіння.

Leopard 1, 1965 г

Основна зброя – нестабілізована нарізна гармата Royal Ordans L7A3 105 мм довжиною 51 калібр. 15 снарядів до неї розташовані у башті, ще 60 зберігаються у корпусі. Другорядне озброєння – спарений кулемет MG3 7,62 мм з боєкомплектом 1250 набоїв. Також у комплекті приціл-дальномір навідника TEAM-1A (збільшення х8 та х16), резервний TZF-1A (х8) та панкратичний приціл командира TRP-1A (x6-x20).

Leopard 1A3, Австралія

Надалі танк отримав систему стабілізації та термозахист зброї, модернізацію гусениць, пасивні інфрачервоні прилади спостереження та покращений комплект для водного водіння. Пізніше було посилено бронювання башти, покращено фільтри двигуна та захист зброї від ураження. Модифікація A3 отримала зварену башту з рознесеним бронюванням, з великим внутрішнім простором і таким самим захистом, як і в литій. Leopard A1A1 отримав додаткові сталеві бронеекрани башти.

Leopard 1A4 – перша радикальна зміна конструкції

Паралельно з розвитком Leopard 2 перша модель отримувала удосконалення, що виникли під час розробки. A4 можна назвати багато в чому новим танком. Башта була повністю перероблена для вдосконалення системи рознесеного бронювання.

Модернізований Leopard A1A4

Замінено електрообладнання, далекомір та приціли, додано балістичний обчислювач. Встановлено двигун Mercedes Benz на 830 л. із двома турбокомпресорами. Для оптимізації внутрішнього простору та броні на 5 снарядів скорочено боєкомплект.

Leopard 1A5 – добре оснащена остання серійна модель

В результаті досліджень конструкція Leopard була змінена для більш ефективного протистояння радянським танкам Т-64Б, Т-72Б, Т-72М1 та Т-80. Танк отримав систему управління вогнем Krupp-Atlas Electronik (KAE) EMES 18 з тепловізором Carl Zeiss (схожу на EMES 15 у Leopard 2). Замість стетоскопа з’явився лазерний далекомір. Більшість систем було змінено та вдосконалено.

Leopard 1A5

Від Leopard 2 у танк перейшов балістичний обчислювач та контрольний блок комп’ютера. На стволі було встановлено коліматор для прискорення налаштування прицілу.

Leopard A5 отримав покращені боєприпаси – бронебійні оперні снаряди (APFSDS) DM23 та DM33. Також A5 мають можливість встановлення гармати 120 мм від Leopard 2, проте серійну модернізацію визнано недоцільною.

Найбільш наближений до сучасних танків Leopard 1A5 Україна все ще має шанс отримати – переговори про передачу цієї моделі ведуться з літа.

Leopard 2 – сучасний важкий танк

За тих же габаритів, що й у перших Leopard, представники актуального покоління танків важать 62,2 т та більше. Двигун потужністю 1500 л. с. дозволяє бойовій машині розвивати швидкість до 70 км/год. Сучасні модифікації Leopard 2 поєднують найбільш передові розробки в галузі броні, озброєння та оснащення. Багато випущених модифікацій технічно можна розділити на два субпокоління – до і після Leopard 2A5.

 

Паралельно з розробкою основної гілки Leopard велися дослідження та експерименти щодо оснащення танка останніми технічними досягненнями, включаючи значну перероблення та вдосконалення всіх вузлів – пізніше ці напрацювання трансформувалися у наступне покоління.

Метою розробки було досягнення можливостей та вогневої потужності, порівнянних з моделлю MBT-70 – спільної розробки з американцями, з якої Німеччина вийшла 1969 року. Серед базових завдань було досягнення високої точності стрільби на відстані 2 км і точне ураження цілей, що рухаються, за допомогою комп’ютерної системи наведення. В 1971 назва проєкту оформилося в Leopard 2 (оригінальний Leopard став іменуватися Leopard 1). Після 8 років вибору конструкцій елементів та випробувань прототипів у 1979 році з’явився перший Leopard 2, неофіційно названий A0.

Танки оснащені комбінованою багатошаровою бронею із захистом від зброї масового ураження. Початкова броня надалі зазнала безліч значних модифікацій, як і система управління вогнем. Гладкоствольні гармати Rheinmetall калібром 120 мм мають стабілізацію у двох площинах. Додатково встановлено два кулемети 7,62 мм – спарений з гарматою та зенітний. Також на вежі встановлені димарі, що створюють завісу.

Боєукладка Leopard 2A4

Башта та корпус Leopard 2 зварені. Бронювання включає гумові екрани, а також мати з високоміцної тканини з внутрішньої сторони – для зменшення кінетичної енергії та розльоту осколків у разі враження та пробиття броні.

Комп’ютерна система наведення вогнем дає високий відсоток враження цілей, що рухаються. Для наведення необхідно лише поставити на ціль маркер. Система має тепловий датчик, що сприяє виявленню прихованих цілей. Leopard 2 здатний вражати  рухомі об’єкти пересуваючись не найкращими дорогами та різною місцевістю.

Приціл навідника EMES 15 від Carl Zeiss комбінує стереоскопічний та лазерний далекомір. Командирський приціл PERI-R-12 може служити для наведення гармати шляхом поєднання осей прицілу та стовбура гармати. Засоби виявлення цілі включають інфрачервоний детектор та електронно-оптичні підсилювачі. Інфрачервоний модуль встановлений стаціонарно та прикритий бронею.

Двигун Leopard 2 MB 873 Ka-501 V12

Особливість силової установки – виконання у єдиному блоці. Конструкція дозволяє вийняти та замінити систему двигуна за 45 хв. у польових умовах. Мотор виробництва MTU обладнаний рідинним охолодженням та турбонаддувом, а також двома двоступеневими очищувачами повітря. Ходова частина має можливість швидкого перемикання з переднього на задній хід, при швидкості не більше 8 км/год.

Модифікації Leopard 2A1–A3

У першій з модифікацій, 2A1, було додано тепловізор до прицілу навідника. Модифіковано укладання зарядів аналогічно до Abrams. Перероблені паливні фільтри зменшили час дозаправлення. Також усі системи отримали низку дрібних поліпшень, що різняться між трьома випущеними основними партіями.

У 2А2 продовжили впроваджувати тепловізори там, де це не було зроблено. Додано паливні горловини до баків для спрощення дозаправлення. Було покращено конструкцію перископа та захисту від ЗМЗ. Було замінено буксирні троси, проведено дрібні зміни. Leopard 2А3 отримав таке маркування попри мінімум змін, заміну рацій та зміну конструкції лотків для боєприпасів.

Leopard 2А4 – найбільш поширена модель

Четверта модифікація отримала величезну кількість змін та була випущена у кількості 2125 одиниць – включно з модифікованими старими та новими 695 машинами. Танк отримав башту з пласкою вольфрамо-титановою бронею, повне цифрове керування вогнем та автоматичну систему пожежогасіння. Всі Leopard 2 попередніх модифікацій були модернізовані до 2A4.

Leopard 2A4, Австрія

Величезна кількість цих танків та їх поширеність у різних країнах світу створили окрему підродину:

  • Pz 87 – швейцарський Leopard 2. Відрізняється  7,5 мм кулеметами MG 87, швейцарською системою зв’язку та покращеним захистом від ЗМП.
  • Pz 87–140 – швейцарська модель з гарматою 140 мм та додатковою бронею.
  • Leopard 2 Revolution (Leopard 2RI) – модифікація Rheinmetall для танків, придбаних Індонезією. Включає броню AMAP, систему керування вогнем Rheinmetall Chempro, системи керування полем бою та ситуаційної орієнтації.
  • Leopard 2A4CHL – чилійський Leopard 2A4, обладнаний новою електронікою, системами спостереження рівня 2A6 та гарматою L/55. Має модернізовану ходову частину та безліч інших покращень.
  • Leopard 2A4M CAN – версія для Канади, з довгоствольними знаряддями L/44, також додані деякі елементи броні передкрилок. Танк забезпечений аплікаційною бронею, як у Leopard 2A7+.
  • Leopard 2NG – модернізація для Туреччини з модульною композитною бронею, модернізованою оптикою, новою механікою башти та новою системою керування вогнем.
  • Leopard 2A4TR – ще одна турецька модифікація, з вибухонебезпечною реактивною бронею, реактивно-пасивною бронею, каркасною бронею високої балістичної міцності системою попередження про лазерне опромінення, дистанційним управлінням озброєнням та безліччю інших високотехнологічних та інтелектуальних систем.
  • Leopard 2PL – польська модель з модернізованими прицілами, додатковими балістичними модулями, електричною системою стабілізації замість гідравлічної, допоміжною силовою установкою безліччю інших просунутих систем. Фактично, одна з найтехнічніших версій танка.

Leopard 2А5

Модель на основі прототипу Leopard 2 Imp. Оснащена клиноподібною рознесеною бронею, міцнішою лобовою бронею, протиуламковими вкладками оздоблення інтер’єру. Приціл командира був перенесений та отримав незалежний тепловізійний канал, приціл навідника також були перенесені наверх башти. Башта повністю електрично керована, покращено гальмівну систему гармати L/55. З модифікацій слід відзначити датський Leopard 2A5 DK, покращений до рівня Leopard 2A6.

Leopard 2A5

Шведський танк Stridsvagn 122

Як і 2А5, заснований на Leopard 2 Imp. Посилено бронювання башти та фронтальної частини корпусу, а також люків екіпажу, покращено системи бойового керування та керування вогнем. Встановлено систему димогенераторів GALIX, є інші невеликі покращення.

Stridsvagn 122

Леопард 2-140

Танк 1990-х років зі 140 мм гладкоствольною гарматою з покращеною бронебійністю. Основний недолік – надто важкі для екіпажу снаряди та гірші характеристики керованості. Недоліки мали перекриватися програмою модернізації KWS III – але її було згорнуто.

Леопард 2А6

Танк спочатку отримав 120 мм гармату L/55, яку додали й у старі модифікації. Також отримав безліч різних покращень та масу різновидів, що дозволяють виділити його в окреме сімейство.

Leopard 2A6M
  • Leopard 2A6A1 – командирська версія, розроблена за програмою модернізації KWS I. Потужно укомплектований та оснащений додатковими засобами радіозв’язку для координації підрозділу у бою.
  • Leopard 2A6M – версія з посиленим захистом проти мін та внутрішніми покращеннями для безпеки екіпажу, перевірена боями в Афганістані.
  • Leopard 2 Hel – грецька версія із деякими модифікаціями.
  • Leopard 2Е – модифікація 2А6 із посиленою бронею, розроблявся спільно Німеччиною та Іспанією.
  • Leopard 2 PSO (Peace Support Operations) танк для міських боїв. Забезпечений камерами ближнього виду, бульдозерним відвалом, нелетальними засобами поразки, допоміжним бойовим модулем та системами розвідки.
  • Leopard 2A6M CAN – канадський варіант. Забезпечений чорними ящиками та сітчастою бронею. Спочатку, через орендований статус, не могли бути оснащені кондиціонерами для війни в Афганістані – екіпаж використовував спеціальні жилети для охолодження. Потім недолік був усунений.
Leopard 2PSO
Leopard 2A6HEL
Leopard 2E

Leopard 2А7 и 2А7+

Танк розроблявся з урахуванням покращень у 2A6NL. Отримав систему охолодження бойового відділення, що застосовується у 2A6M-HEL, допоміжну силову установку потужністю 20 кВт, мобільний камуфляж із системою зниження теплопередачі, систему активного захисту. Модернізовано всі системи спостереження та керування. Озброєння пристосоване для стрільби осколково-фугасними снарядами.

Leopard 2A7+

Leopard 2A7+ позиціонується як універсальний танк для боїв малої та високої інтенсивності. Захист посилений модульною бронею, а також подвійною бронею башти та передньої частини корпусу. Може стріляти програмованими осколково-фугасними боєприпасами, баштовий кулемет замінений на бойовий модуль FLW 200, що стабілізується та керується дистанційно.

Необхідність Leopard для України та можливість постачання

Використання головного європейського танка, Leopard 1 або 2, обіцяє набагато менше труднощів із виготовленням, комплектацією, модернізацією та ремонтом на території континенту, на відміну від ситуації з американськими Abrams. Ця особливість є критично важливою в умовах обмеженої можливості обслуговування техніки на території України через ракетні обстріли.

Танк Leopard по-справжньому багато у близькій доступності. Значна кількість знаходиться на збереженні в європейських країнах – більшість створеного парку Leopard 1. Завдяки багатому вибору модифікацій у перспективі можна замовити виробництво та модернізацію Leopard з урахуванням особливостей України.

У разі зняття західними партнерами неоголошеного ембарго на постачання танків в Україну, Leopard виглядає пріоритетною моделлю. Для отримання цих танків ведеться вкрай активна дипломатична робота з усіх можливих напрямів.

Дипломатичні зусилля та ймовірність отримання Leopard

Історія з постачанням танків в Україну (не лише Leopard) сповнена цікавих епізодів. Ще у квітні концерн Rheinmetall висловлювала готовність продати Україні не менше 50 Leopard 1А5 – але дозвіл уряду Німеччини не було отримано.

У липні Німеччина відмовила Польщі у наданні 2A4 замість переданих Україні радянських танків (про що раніше було домовлено). Таку ж відмову отримали Словаччина та Словенія. Натомість Польщі було запропоновано 100 Leopard 1А5, які раніше призначалися Україні. Також йшлося про надання Польщі 20 Leopard 2 до осені 2023 року.

Наприкінці липня міністр оборони Олексій Рєзніков говорив про надання у майбутньому дружньою країною танків Leopard для навчання танкістів. Чим закінчилася ця історія – достеменно не відомо.

На початку вересня Іспанія відмовляється надавати раніше анонсовані Leopard 2A4 з посиланням на їх незадовільний технічний стан (раніше йшлося про $15 млн, необхідні для відновлення 10 машин).

Також на початку вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив надію на постачання Україні танків Abrams та Leopard 2, зазначивши просування Німеччини у наданні озброєння Україні. Також він знову згадав про надання якоюсь країною танків для навчання.

Наприкінці вересня у США підтвердили принципову готовність передати танки M1 Abrams або іншу модифікацію Україні, зазначивши при цьому складнощі з логістикою та обслуговуванням, а також тривалий термін навчання екіпажів. Якого-небудь рішення поки що не прийнято.

Німеччина також вказує на довгий термін навчання як перешкоду для постачання танків Leopard прямо зараз. Міністр оборони Німеччини Ламбрехт казала про небажання розпочинати постачання сучасних танків першими.

Бундестаг нещодавно відклав ухвалення закону про постачання бронетехніки в Україну, представленого опозицією та частиною керівної коаліції. Також було відхилено пропозицію низки депутатів щодо надання Україні більшої кількості зброї – нібито це послабить Бундесвер.

Якщо проаналізувати причини ненадання Україні танків Leopard, їх можна поділити на об’єктивні та політичні. До перших відноситься відносно невелика кількість танків у деяких європейських арміях та поганий стан техніки на зберіганні. Однак це не пояснює заборони підприємствам, котрі висловили готовність до постачання, продавати Україні танки та іншу бронетехніку.

Ще одна причина лежить на поверхні. Швидше за все, вони не бажають потрапляння танків до рук росіян під час бойових дій. Як ми можемо бачити, сучасні Leopard 2 та інші бойові машини нашпиговані інтелектуальними технологіями. В умовах сучасної дистанційної війни танк, по суті, стає зброєю «ближнього» бою, і його потрапляння до супротивника можливе. Потрапивши до росіян, технології можуть поширитися також у Китай чи Іран, чого зовсім не хочуть західні країни.

З очевидних та прямо висловлених політичних причин – небажання Німеччини надавати танки першою. Водночас Leopard не можуть передати й інші країни – йдеться про передачу німецької технології, що потребує узгодження. Їхні погляди звернені на Німеччину, яка, і собі, швидше за все, очікує на подібне рішення від США.

При цьому у самій Німеччині зростає кількість голосів на підтримку надання танків та іншої техніки Україні. Рішення підтримує парламентська опозиція та дві з трьох коаліційних партії. Активніше лунають голоси громадськості та колишніх військових. Українська дипломатія торпедує цим питанням політичні кола Німеччини.

Клаус Вітманн

У зв’язку з цим цікавим є висловлювання, зроблене ще у червні відставним генералом Бундесверу Клаусом Віттманом. В ефірі Die Welt він заявив, що розмови про довге навчання не витримують критики – сам він, нібито, мав досвід навчання основ управління та бою танком Leopard всього за тиждень.

Ситуація видається дивною: по суті, активно протидіє процесу лише партія канцлера Шольца – втім, вона знаходить переконливі аргументи для інших членів коаліції. Однак слід розуміти, що багато деталей як внутрішньополітичної «кухні» держав, а також переговорів з питань озброєнь залишаються за кадром і не дозволяють робити точних висновків.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт та Олексій Рєзніков у Одесі

Оптимізму додає одне із останніх висловлювань міністра Резнікова. Він розповідав про інтенсивну взаємодію у плані надання танків Leopard і не виключав, що питання вирішиться протягом кількох тижнів. Успіхи України у звільненні території додають західним партнерам упевненості, зростає й бажання швидше закінчити війну.танк

Disqus Comments Loading...