Рубрики Статті

ТОП-10 корисних пристроїв для критичних ситуацій: автономні обігрівачі, портативні газові плити та пальники

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Як нагріти повітря в кімнаті, коли немає світла та газу? На чому приготувати їжу? Як обігріти руки, коли немає нічого крім теплого одягу? Сьогодні розглянемо десятку автономних пристроїв, що допоможуть зігрітися за відсутності природного газу та електрики. Ми розглянемо теплові гармати, газові пальники та плитки, мініатюрні спиртові пічки, автономні обігрівачі, насадки для балонів та термохімічні грілки.

Теплові гармати

Зазвичай теплові гармати використовують для обігріву чи осушування промислових приміщень. Такі пристрої часто можна побачити у провінційних станціях технічного обслуговування, заводах, фабриках, складах тощо. Важко уявити собі ситуацію, коли немає ні газу у трубах, ні електрики в мережі. Саме в цей момент автономні газові обігрівачі можуть стати в пригоді. Іноді достатньо кількох днів, щоб ключові комунікації було відновлено.

Зауважимо, що для автономного функціонування цих обігрівачів необхідно запастись заповненим газовим балоном. Підходить «автомобільний» пропан-бутан, який можна знайти на заправках. Його вартість завжди сильно коливається, але в середньому до двох разів нижча як на бензин чи «солярку». Дизельні моделі також впораються із роботою, але собівартість одного кіловату енергії буде значно вищою. Теплові гармати використовують там, де немає стаціонарної системи опалення. Ми живемо у важкий час, коли такий пристрій може мати застосування не лише у промисловості. Теплова гармата здатна нагріти повітря у холодному бомбосховищі, підвалі.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Живити вентилятор гармати можна за допомогою інвертора і 12 В акумулятора, адже він не споживає багато електроенергії. Найголовніше те, що обігрівач перетворює хімічну енергію газів у теплову. Жоден павербанк чи величезний акумулятор не підійде для нагріву приміщення, як автономні газові гармати. Отже, розглянемо кілька невеличких моделей, що підійдуть не лише для великих підприємств.

Теплова гармата VITALS GH-151

Починає наш рейтинг недорого теплова гармата VITALS GH-151. Вона підійде для обігріву або вентиляції приміщень площею до 100 кв.м. Апарат виготовлений в компактному металевому корпусі. Важить девайс менше ніж 5 кілограмів. Присутня ручка для перенесення. Для нагрівання повітря використовується зріджений природний газ пропан або бутан. Достатньо лише під’єднати газовий балон і запалити паливо з допомогою вбудованого п’єзоелектричного елементу.

Теплова потужність моделі складає 15 кВт, але приготуйтесь до чималих витрати палива. Модель споживає до 1,09 кг на годину. Агрегат функціонує у двох режимах: вентиляція і вентиляція з підігрівом повітряного потоку. Теплова гармата VITALS GH-151 обладнана системою газ-контроль, яка припиняє подачу газу при згасанні полум’я. Гармата оснащена захистом від перегріву, що вимикає прилад в разі критичного підвищення температури

Теплова гармата Grunhelm GGH-15

Ще одна 15-ти кіловатна компактна гармата, що легко обігріє велику кімнату. Пристрій може працювати на мінімальній потужності для малих приміщень. Модель виготовлена в підлогової конструкції та використовує балонний газ пропан-бутан. Редуктор регулює плавну подачу палива. В апараті використовується вбудована система п’єзо підпалювання, а рівень полум’я регулюється контролером. Модель Grunhelm GGH-15  витрачає 1,11 кг палива на годину при максимальній потужності 15 000 Вт. Пристрій оснастили термостатом і системою безпеки, що захищає гармату від перегріву. Це девайс, який зручно переміщувати в потрібне місце за допомогою ручки. Гармата важить менше ніж 5 кг.

Теплова гармата Ballu BHG-60

Найпотужніша модель в нашому рейтингу, що підійде для великих приміщень. Промислова теплова гармата здатна нагріти площу більше тисячі квадратних метрів. Пропускна здатність складає 1000 м3 /год. Ballu BHG-60 важить трохи понад 11 кілограмів. 55 кВт – неймовірна теплова потужність для такого малюка. До недоліків варто віднести споживання газу. Невеличкий 20 літровий балон спорожниться на очах, якщо увімкнути максимальну потужність гармати. Такий пристрій не підходить для щоденного використання, але може врятувати у найбільш критичний момент.

Пальники для готування їжі

З обігрівом приміщення у найкритичніший момент уже визначились. Якщо у вас уже є теплова гармата і великий газовий балон із пропаном, то можна заживити свою газову плиту від нього (якщо виробник передбачив). У іншому випадку можна скористатись туристичним приладдям. Пропонуємо кілька недорогих і портативних девайсів для готування їжі.

Спиртова мініпіч

Використовувати спирт як паливо – справжній нічний кошмар для «любителів випити». Та мова йде про інший, «сухий» спирт, а не горілчані вироби. Виробник обіцяє до 60 хвилин горіння. На такому вогнику можна приготувати собі їсти та трохи зігріти руки. Така недорога мініпічка може виручити в критичний момент, але є одноразовою.

Плитка із цанговим балоном

Трохи серйозніший підігрівач, що підтримує заміну балонів. Використовуються стандартні туристичні балони цангового типу, які надійно розміщуються всередині корпусу. Присутній регулятор подачі палива. На такій плитці можна легко приготувати їжу у потрібний момент. На ринку є чимало моделей портативних газових плит, що відрізняються розмірами, потужністю та видом використовуваного палива. Дорожчі варіанти підтримують підключення більшого пропанового балона іншого формату.

Пальник газовий різьбовий NEO

Цей девайс працюватиме із пропановими балонами різьбового типу EN417. Достатньо «надягнути» цей пальник на балон і можна готувати їжу. Він має вбудований регулятор, тому цілком безпечний. Користувач може керувати рівнем полум’я. Підпалювати пальник NEO доведеться самому, виробник не передбачив п’єзо запалювання.

Мінігорілка різьбова

Абсолютний мінімалізм – а що ще потрібно для газової горілки? Достатньо запастись різьбовими балонами формату EpiGas і можна не хвилюватись за можливість приготувати їжу за відключення світла/газу. Надягаємо насадку на балон, підпалюємо і готуємо їжу. Невисокі ціни на пальники Intertool дозволяють їх придбати разом із кількома балонами та вкластись у 50 доларів.

Туристичні обігрівачі

Категорія туристичних газових плит та обігрівачів має попит навіть серед категорії людей, що не люблять походи в гори. Обігрівачі такого класу використовують для нагріву наметів. Нічого не заважає використати їх у себе у квартирі, якщо буде така необхідність. Достатньо запастись двома-трьома газовими балонами на «чорний день».

Універсальний обігрівач-плита

Ця модель має продуману конструкцію, що розширює сфери її застосування. Девайс може обігрівати намет/кімнату і слугувати в ролі газової плити. Достатньо повернути його на 90 градусів і установити ніжку-опору. В якості елементів живлення використовуються туристичні газові балончики. Їх недостатньо для повноцінного нагріву великого приміщення, але приготувати їжу і зігрітися можна без проблем. Alpen Camping IK-1100 вельми універсальний пристрій для критичних ситуацій, подорожей чи польових умов.

Обігрівач для різьбових балонів

А це трохи більша модель, що працює із більш об’ємними туристичними балонами різьбового типу. Витрати палива невеликі – 145 г/год. Одного балону достатньо для кількох годин безперервної роботи. Потужність складає 2 кВт. Виробник оснастив Meva Olymp п’єзоелектричним підпалом. До недоліків варто віднести немалу вартість. Та це останнє, на що звертають увагу люди у критичній ситуації. Власник цього девайсу точно не замерзне лютої зими за недоступності провідних комунікацій (електрика/газ).

Термохімічні грілки

Хімічної енергії туристичних ручних грілок достатньо для кількох чи кільканадцяти годин обігріву. Недорогі витратні матеріали, які усім по кишені. Найкраще  розглядати сценарії, коли не доведеться використовувати подібні грілки. Але ми живемо у непростий час, важко сказати чого чекати завтра, а термохімічна грілка не завадить. Зазвичай ними користуються туристи, що полюбляють екстремальні умови. Нею можна зігрітися будь-де. Є моделі для рук і ніг.

Висновки

Товари з даного списку користуються великим попитом і швидко зникають з продажу. Скуповувати балони десятками чи сотнями одиниць не варто. Це продукт, що може придатися і виручити у потрібну мить. Важливо, щоб кожен мав можливість придбати автономне джерело енергії. Іноді достатньо протриматись зовсім трохи часу до налагодження ситуації. Саме для таких випадків підходять теплові гармати, газові пальники, портативні плитки для приготування їжі у різних формфакторах та хімічні грілки рук/ніг. Ця категорія товарів найбільше актуальна для жителів великих міст. У сільській місцевості значно простіше приготувати їжу надворі, чого не сказати по 30-40 м2 квартири без балконів.

Disqus Comments Loading...