Вертикальна миша Logitech Lift Vertical: досвід використання в іграх та роботі, автономність та період звикання

Опубликовал
Глеб Перерва

У цій статті детально розповімо про досвід використання Logitech Lift Vertical як основного пристрою впродовж двох місяців, а також про особливості та причини переходу на вертикальну мишу після 20 років використання класичних моделей.

Пакування та комплектація

Logitech Lift Vertical постачається в прямокутному картонному боксі бірюзово-чорного кольору. На лицьовому боці зображена сама миша, а на інших гранях базова інформація про неї й про комплектацію.

Усередині коробки знаходиться:

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше
  • Вертикальна миша Logitech Lift Vertical
  • Бездротовий USB-приймач Logitech Bolt (на USB-А)
  • Одна батарейка типу АА
  • Інструкція та гарантійний талон

Виробник відразу комплектує мишу батарейкою, але бачимо відсутність можливості вибрати тип підключення USB-приймача.

Про доцільність використання батарейок можна сперечатися довго у них є як переваги, так і недоліки, про що нижче.

Дизайн та ергономіка

Візуально Logitech Lift Vertical — комп’ютерна миша вигнутої форми, яка на перший погляд здається неправильною. Корпус миші зроблено з тактильно приємного матового пластику, а та частина яка лягає в долоню з м’якшого матеріалу, що нагадує тверду фактурну гуму з поздовжніми смугами для більшого зчеплення.

Миша відмінно лежить в долоні та добре ковзає практично на будь-якій пласкій поверхні її можна використовувати та просто на столі, але все ж з килимком зручніше. Lift Vertical легка, але через добре збалансований центр тяжіння не перекидається, коли зачіпаєш її рукою, що має кумедний вигляд, оскільки вона нагадує неваляшку.

На миші розташовано п’ять клавіш та коліщатко Smart Wheel. Кнопки натискаються безшумно,  з приємною тактильною віддачею, а інтелектуальне коліщатко може як працювати в стандартному режимі, прокручуючи сторінки ступенево, так і самостійно визначати, коли користувач хоче різко пролистувати велику кількість інформації, перемикаючись у режим інерційної прокрутки.

Є версія Logitech Lift Left Vertical для лівшів; обидва варіанти доступні в 3 кольорах: графітовому, білому і рожевому.

Нижня кришка, під якою розміщена батарейка та слот для USB-приймача, відкривається натисканням досить просто натиснути пальцем на кругле заглиблення в пластику, і вона відкривається без зусиль, оскільки утримується на корпусі магнітами. Це набагато зручніше, ніж відколупувати або підчіплювати кришку, як це реалізовано в того ж трекбола Logitech (огляд на ергономічні маніпулятори тут)

Особливо цінною ця опція буде для тих, хто часто носить мишу з собою досить вставити приймач у паз і все, він не загубиться в рюкзаку або сумці. Подібної особливості позбавлені старші та дорожчі версії мишей Logitech, що робить доступніший варіант зручнішим, принаймні в цьому окремо взятому аспекті.

Також внизу миші розміщена кнопка вибору під’єднаного пристрою і три світлодіоди на кожен з них відповідно.

Попри вдавану неправильну форму миші та ергономічну незрозумілість, такий хват більш природній для руки, оскільки вона не пристосована до активних рухів у горизонтальній площині з фіксованим положенням зап’ястя. Набагато природніше рухати всією рукою повністю, без фіксації зап’ястя.

Якщо багато та довго працювати за комп’ютером, то рано чи пізно може датися взнаки тунельний синдромТунельний синдром зап'ястя (синдром зап'ястного каналу) - неврологічне захворювання, за якого тканини в карпальному каналі зап'ястя набрякають і здавлюють серединний нерв. Вертикальні миші створюються з урахуванням цієї особливості, тож вони по суті є розв’язанням проблеми.

Програмне забезпечення та підключення

Програма Logi Options+

Після під’єднання будь-якого з пристроїв, ПК запропонує завантажити і встановити програму Logi Options+, яка є необов’язковою, але в ній можна набагато тонше налаштувати роботу периферії під себе і контролювати її параметри.

У програмі користувач може:

  • під’єднати новий пристрій і стежити за зарядом акумулятора вже підключених
  • перепризначити команди, що виконуються клавішами
  • відрегулювати чутливість миші та швидкість прокрутки її коліщатка
  • налаштувати взаємодію з іншими підключеними ПК
  • налаштувати режим Flow, який дає можливість безшовно працювати з комп’ютерами на MacOS і Windows
  • завантажити та встановити оновлення, а також отримати інструкції з налаштування пристроїв

Перепризначити клавіші можна окремо для кожної програми. Набір варіантів максимально великий, аж до створення макросів, тож варіативність дуже висока.

Підключення

Logitech Lift Vertical можна одночасно підключати до трьох пристроїв з можливістю вибору за допомогою натискання кнопки на нижньому боці мишки.

Під час тестування по Bluetooth стабільно Lift Vertical працювала тільки з ноутбуками від Apple (MacBook Air 2018 Intel i5, MacBook Air 2020 M1 і з MacBook Pro 2019 Intel i5). З’єднання максимально стабільне і жодного обриву зв’язку або лага помічено не було.

З ноутбуками та стаціонарними ПК на Windows (Xiaomi Mi Notebook Pro 15, Lenovo Legion 5 і стаціонарний ПК), під час під’єднання через Bluetooth, ситуація інша: миша постійно фризить курсор смикається з місця, якщо миша зупинилася хоча б на секунду, тобто є дуже відчутна затримка, яка не дає користуватися маніпулятором з комфортом.

До смартфонів миша без проблем підключається по Bluetooth, з’єднання стабільне.

При підключенні через USB-приймач Logitech Bolt з’єднання стабільне незалежно від пристрою. Вибірка з 6 комп’ютерів доволі велика для припущення, що проблема саме в ОС Windows 10 і 11, оскільки з пристроями на macOS всі типи з’єднання стабільні, та й у тестованих ноутбуків були різні комплектуючі, зокрема й модулі Bluetooth.

Flow

Одна з особливостей маніпуляторів Logitech, що продає — не просто можливість працювати на кількох пристроях одночасно, чим уже особливо нікого не здивуєш, а працювати на кількох ПК, навіть на різних операційних системах, як на одному пристрої. Функція Flow створює загальний буфер для пристроїв на macOS і Windows, підключених до однієї мережі WiFi.

Тобто користувач може безшовно використовувати одну мишу на двох комп’ютерах, програма сама розуміє, з якого боку який ПК перебуває, і автоматично підлаштовується під їхнє розташування.

Для під’єднання 2 ПК потрібно під’єднати Lift Vertical до них, завантажити Logi Options+ і у вкладці Flow провести просте налаштування, яке програма, по суті, виконує сама. За непотрібністю режим можна відключити в головному меню програми.

Також користувач може переміщати файли з одного комп’ютера на інший так, якби це був один комп’ютер з двома підключеними моніторами. Повністю безшовне переміщення можливе тільки при якісному бездротовому підключенні і невеликому розмірі переміщуваних файлів; при переміщенні великого обсягу інформації користувач побачить процес копіювання файлів, але це все одно дуже зручно.

Період звикання і досвід використання

Звикнути до вертикальної миші не складніше ніж до мишки звичайної форми, під час переходу від одного виробника на іншого. Це не так просто, як, наприклад, поміняти стару версію однієї моделі миші на новішу, але період звикання відрізняється буквально на кілька годин.

Logitech Lift Vertical можна без проблем користуватися відразу ж після першого підключення, дискомфорт буде, але не такий істотний, щоб маніпулятор сприймався чимось чужорідним. Повністю звикнути до вертикалки можна в середньому за 2-3 робочі дні, після яких вже взагалі не замислюєшся про те, що це якийсь новий спосіб взаємодії з комп’ютером.

Робота

Lift Vertical максимально комфортно використовувати для повсякденних офісних завдань, таких як робота з документами, файлами, таблицями тощо. Головна відмінність порівняно з класичною мишею це покращена ергономіка та підвищений комфорт під час тривалого використання, в іншому все дуже схоже.

Основна причина переходу на вертикальну мишу полягає в тому, що впродовж останніх місяців я став відчувати ниючий біль у правому зап’ясті, який спочатку взагалі не пов’язував із роботою за комп’ютером.

Потім я натрапив на статтю про тунельний синдром, зрозумів, що причина саме в цьому і вирішив з’ясувати, як розібратися з цією проблемою за допомогою більш ергономічних маніпуляторів.

Через природний хват і відсутність необхідності постійно згинати зап’ястя в горизонтальній площині, проблема мала вирішитися за допомогою вертикалок. Що і сталося: під час використання тільки вертикальної миші скимний біль минув протягом тижня.

У підсумку я перейшов на вертикалку повністю, тільки зрідка користуючись тачпадом ноутбука (який, до речі, теж є природнішим, ніж класична миша), і поки що дискомфортні відчуття не дають про себе знати. Так що після закінчення 2 місяців можна точно сказати, що проблема була саме в неправильному положенні кисті під час роботи за комп’ютером.

В парі з тачпадом Apple MacBook виходить універсальна робоча зв’язка, в якій маніпулятори доповнюють один одного і перекривають недоліки кожного способу взаємодії з ноутбуком. Наприклад, тачпад Apple відповідає за взаємодію з системою, як-от виклик Launchpad і переміщення робочими столами, а Lift Vertical за все інше.

Під час обробки фото тачпадом можна збільшувати фото і переміщатися по зображенню двома пальцями, а мишкою проводити інші маніпуляції, що максимально зручно й істотно прискорює процес. Варіантів безліч, так що поле для експериментів і підвищення комфорту використання дуже широке.

Ігри

Грати на Logitech Lift Vertical не так дискомфортно, як може здатися. Її можна без проблем використовувати навіть у шутерах, але все ж порівняно з геймерськими мишками, точність і швидкість помітно гірші.

Навіть під час використання вертикалки в не динамічних іграх, таких як RTSReal-time strategy — Стратегія в реальному часі, не вистачає маневровості, а під час запуску шутера рука сама тягнеться за старенькою A4Tech Bloody V7M. Остання хоч і винна в тому, що авторові довелося повністю перейти на вертикальний маніпулятор, та все ж в іграх їй складно знайти заміну за ту саму вартість. Так що для геймінгу Logitech Lift Vertical рекомендувати не можна.

Автономність Logitech Lift Vertical

За два місяці щоденного використання, в середньому по 7 годин під час почергового підключення через Bluetooth і через USB-приймач до різних комп’ютерів, батарея мишки розрядилася на 5% (з коробки акумулятор відображався як заряджений на 95%).

Тож шляхом нескладних обчислень можна прикинути, що однієї стокової батарейки Duracell середньостатистичному користувачеві вистачить на 40 місяців. Можна округлити до трьох років, а якщо прикинути із запасом і щоб напевно, то так і бути, нехай буде два роки використання, як і заявлено виробником. Рідкісний випадок коли фактичний час роботи істотно вищий, ніж заявлений брендом, якщо звичайно вірити показникам програми Logitech.

У підсумку користувач отримує маніпулятор, який не потрібно заряджати раз на 2-3 тижні, як того вимагають миші з вбудованим акумулятором на кшталт Logitech MX Master 2s. Достатньо поміняти батарейку раз на кілька років, що на практиці набагато зручніше. Тож з практичної точки зору відсутність вбудованого акумулятора є скоріше плюсом.

Технічні характеристики Logitech Lift Vertical

Тип пристрою Миша
Тип підключення Bluetooth/радіо
Мультипристрій так
Радіусні дії 10 м
технології оптичний
Призначення вертикальна
Роздільна здатність сенсора 400–4000 DPI
Кількість кнопок 5
Бічні кнопки так
Кнопка зміни DPI так
Кількість коліщаток прокручування 1
Джерело живлення 1x AA
Час роботи від батарей 24 міс
Комплектація USB приймач
Розміри (ДхШхВ) 108x70x71 мм
Вага 125 г

Ціна та конкуренти

Вартість Logitech Lift Vertical становить 2 999 грн. Ціна старшої версії вертикальної миші бренду Logitech MX Vertical становить 4 999 грн, а Logitech MX Master 3S коштує 3 999 грн.

Техногіганти Apple і Microsoft за приблизно ту саму вартість можуть запропонувати повну протилежність ергономічним маніпуляторам: Apple Magic Mouse 3 за 3 299 грн і Microsoft Surface ARC Mouse за 3 200 грн.

Геймерські бездротові миші в цьому ціновому сегменті представлені SteelSeries Rival 650 Wireless за 3 100 грн, MSI Clutch GM41 за 2 999 грн и HyperX Pulsefire Haste за 3 000 грн.

Disqus Comments Loading...