Рубрики ІгриОгляди

Враження від бети Concord. Замах на успіх

Опубликовал
Артем Лисайчук

Для власників попередніх замовлень, передплатників PlayStation Plus та журналістів Sony провели тестування їх нової гри — Concord. Це мережевий шутер, що схожий на популярні ігри цього жанру. Ми пограли в неї й зараз поділимося загальними враженнями та розкажемо, чи вартує вона вашої уваги.

Дивний новий світ

У закритій беті були доступні усі 16 персонажів та чотири мапи для чотирьох режимів гри. Але в першу чергу Concord зустрічає двома сюжетними трейлерами. В першому відео герої на своєму кораблі Northstar (Північна зірка) чекають підтвердження їх статусу «Freegunner» (Вільні стрільці) заради якого вони виконували досить сумнівні завдання.

В другому відео нам розповідають історію створення Freegunner-ів. У свій час усі подорожні шляхи космосом контролювалися Гільдією. Організація володіла мапою переміщень. Члени екіпажу «Невблаганного» ціною власного життя викрали цю мапу та зробили її загальнодоступною, але лише для членів клубу «Вільних стрільців».

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Hillel IT School.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Freegunner — не просто найманці. Це вільні люди, які владні подорожувати до будь-якого відкритого краю всесвіту.

Розробники обіцяють, що з виходом гри вони щотижня випускатимуть невеличке відео яке розповість ще одну історію членів команди Північної зірки, їх пригоди та світу, в якому вони живуть.

Всього двома коротенькими відео розробники змогли мене зацікавити лором гри. Навіть хочеться отримати сюжетну гру, в якій сценаристи могли б розгорнутися на повну, бо яким би чудовим не була історія, вона стримується рамами мережевої орієнтації гри.

Стилістично гра нагадує Destiny, концептуально — Overwatch, а настроєм — відеоігрових Вартових Галактики.

Відкритим лишається питання доступності лору для нових гравців через місяць-два чи десять після виходу гри. Зараз в меню гри відсутній пункт в якому можна було б переглянути доступні відео, а йти для цього спеціально на Youtube виглядає сумнівною ідеєю.

В перспективі ідея щотижневого виходу нового відео може перетворитися у хороший космічний ситком, можливо навіть у кращих традиціях Світляка. Але для цього, окрім хорошого сценарію, гра повинна стати успішною, а щодо цього є сумніви.

З іншого боку, Concord — мультиплеєрна гра, а значить пізнання лору та історії є факультативним. Перше з чим матиме справу новий гравець, це вивчення персонажів та мап.

Далекий космос

Для грання були доступні чотири мапи на трьох різних планетах, що впливає на їх стилістику та загальну атмосферу. Що важливіше, мапи спроєктовані цікаво та з урахуванням вертикального переміщення персонажів. Як мінімум на кожній локації будуть підвищення та низини, високі ящики, будівлі з відсутніми дверима та підвали.

Одна з мап, Star Chamber, має «аренне» проєктування, тобто симетрична для обох команд з центральною площею для прямої конфронтації. З доступних мап вона, мабуть, найбільш вертикально-орієнтовна.

Попри те, що карти мають велику кількість ходів, провулків та закутків, вивчаються вони досить швидко. Достатньо 2-3 забігів, що б добре ознайомитися з локацією та орієнтуватися куди можна втікти, що б перевести подих, або полікуватися. 

Поза межами здібностей персонажів, лікування відбувається шляхом підбору аптечок розкиданих по карті. Деякі з них заховані в безпечних місцях, а деякі на відкритих місцинах, які часто стають епіцентром запеклих перестрілок.

Бойові режими поділені на категорії, під час тестування були доступні дві категорії з чотирьох: Brawl та Rivalry

В категорії Brawl працювали два режими, класичний Team Deathmatch (TDM) та TDM з підтвердженням вбивства. Тобто підбором жетона на трупі противника. В обох режимах герої постійно відроджуються, а бій триває по 10 хвилин, або до 30 смертей. Обидва режими добре знайомі усім, хто хоча б раз грав в онлайнові шутери.

В категорії Rivalry дозволили пограти також у два режими, але цього разу герої не відроджуються після смерті впродовж раунду. Гра триває до перемоги в чотирьох раундах. Після перемоги герої, якими ми виграли раунд, блокуються.

В Cargo Run потрібно підібрати «ведмедика» та донести його до однієї з двох точок дочекавшись поки об’єкт евакуюється. Або ж убити всіх противників. Саме цей сюжет був показаний у кінематографічному анонсуючому трейлері гри. В другому режимі, Clash Point, перемагає та команда, яка першою захопить зону в центрі мапи, або, знову ж, переб’є ворогів.

Ще є категорія Takeower з режимом захоплення та обороною контрольних точок, але він буде доступним під час відкритого тестування разом з новою мапою. Четверта категорія за сімома замками. Ймовірніше розробники приховують рейтингові режими, яки є обов’язковими для змагальних онлайнових ігор.

Це ж було вже

Головна особливість яка споріднює гру з Overwatch, через що її одразу охрестили «вбивцею» хітової гри Blizzard, це герої. Під час тестування були доступні усі 16 персонажів. Так, їх менше аніж у головного конкурента, але компенсується це їх унікальністю.

Персонажі дійсно різні й саме на здібності героїв роблять акцент розробники. Якщо у Counter-Strike та Valorant на першому місці є майстерність гравця та його влучність у стрільбі, то Concord тяжіє до казуального стилю Overwatch. Кожний гравець, навіть новачок, може бути корисним на полі, якщо обере відповідного персонажа. При цьому майстрам віртуальної стрільби теж є з кого обирати.

Якщо для вас найважливішим в іграх є колір шкіри та ґендерна ідентичність персонажа, то в Concord є білий цисгендерний чоловік.

Кожний персонаж володіє двома активними здібностями, однією пасивною та варіаціями ухилення. Для прикладу, у персонажки It-Z одна здібність запускає сферу яка негативно впливає на зброю противників. Коли ж сфера повертається до героїні, то на кілька секунд підсилює її зброю. Інша здібність, це телепортація. Однією кнопкою випускаємо сферу, повторним натисканням телепортуємося до неї. Героїня має низький запас здоров’я, а тому така мобільність компенсує цей недолік.

Герої поділяються на «Танків», «Підтримку», «Атакувальників», та «Ініціаторів». При цьому «чистокровних» представників класу, як до прикладу Mercy з Overwatch, в Concord немає. Навіть орієнтовані на лікування персонажі за певних умов можуть легко відбитися від противника.

Проте з досвіду грання стало зрозуміло, що персонажі підтримки є незамінними й повною мірою розкриваються лише в зібраній команді, і можливо в окремих режимах. Зокрема в тих, в яких відсутнє миттєве відродження після смерті.

Ув варіаціях TDM, коли команда розбрідається по мапі в пошуках противника (і часто своєї ж смерті), залишений на самоті Star Child (синій велет з червоною головою) стає легкою здобиччю для будь-якого персонажа який діє на середній відстані, оскільки його міць в максимально ближньому бої. Зате в режимах та картах, які концентрують бій в одній точці, цей персонаж може бути надзвичайно корисним.

Так виглядає меню налаштування зовнішнього вигляду персонажа.

Окрім того, що персонажі мають різні здібності та різну динаміку, яка прямо залежить від їх розміру. Великі герої буквально дивляться на світ згори. Важкі роботи не можуть стрибати високо, а відтак для них недосяжні високі ящики та скорочувальні шляхи до висот локації. Та й пересуваються вони відчутно повільніше за інших. Броньовані персонажі навіть не вміють ухилятися.

Навіть найпрудкіший персонаж має свою «вагу». Відчувається, що керуєш живою істотою, а не просто камерою в повітрі.

З ігроладного погляду герої викликають тільки позитивні емоції. Відсутнє відчуття, що хтось з них є безкорисним чи зроблений просто аби заповнити набір героїв кількістю.

Цікавий факт — навіть якщо змінити одного персонажа на іншого, матеріальні об’єкти створені ним лишаються на полі бою.

До прикладу, один персонаж може встановити датчики які виявляють противників, потім замінюємо його на Грибоподібну істоту, яка розставляє спори в радіусі яких союзні герої отримують бонус, а противники штраф. Після чого замінити і його на якогось третього персонажа, при цьому датчики та спори залишаться на мапі допоки їх не знищать противники. Ця механіка працює в синергії з наступною.

Спори розставлені іншим гравцем

Цікавою та новою для мене стала механіка «Бонус групи». Діє вона наступним чином. За кожний героєм закріплений той чи інший бонус: швидше перезаряджання зброї, краща мобільність чи зменшення віддачі при стрільбі.

Змінюючи персонажа, бонус попереднього залишається з нами. Таким чином можна компенсувати недоліки улюблених персонажів. Мені дуже сподобалась персонажка Haymar (та, що стріляє вогняними кульками), але її арбалет довго перезаряджається. Тому я спочатку беру героя, який має бонусом швидше перезаряджання, а коли помираю, то міняю його на Haymar. Таким чином можна зібрати шість бонусів. Щоправда, однакові бонуси не плюсуються.

З умовних недоліків цієї механіки є те, що вправні бійці, які не помирають, не можуть змінити персонажа в TDM, відповідно, для них бонуси не діятимуть. З іншого боку, таким вправним воїнам вони, мабуть, і не потрібні.

Також Concord дозволяє створити власний набір персонажів для боїв. Суть його проста, ми збираємо власний комплект з 12 Фріганерів, або їх копій. В кожному наборі повинно бути мінімум п’ять унікальних персонажів. Ще додаткові герої комплекту (підкріплення) додаються грою випадково й мають ротацію. Персонажів підкріплення може бути від одного до чотирьох, залежно від рівня репутації (профілю) гравця. Таким чином максимальна кількість героїв, які доступні до вибору під час бою сягає шістнадцяти.

В традиційних TDM копії позбавлені сенсу, адже персонажі не блокуються. Проте будуть корисними в режимах типу Cargo Run, де після перемоги в раунді, персонаж за якого ми перемогли отримую блок. Маючи копію цього персонажа в наборі ми знову зможемо його обрати.

Персонаж може пожертвувати щитом, що б додати собі броні

Не все гладко

Не позбавлена Concord й недоліків, при чому як технічних, так і концептуальних. Почну з других. Грі не вистачає деяких зручностей та елементів, які поліпшують зв’язок. У грі відсутній KillCam, тобто показ нашого вбивства від обличчя противника. Також відсутні нагороди як MVP (найцінніший гравець) та Найкращий момент матчу. Після Overwatch таких елементів дуже не вистачає.

Також дивною для мене виявилась механіка енергетичного щита. Він виявився двостороннім, тобто блокує постріли як ворожої команди, так і своєї. Навіть гранату чи сферу кинути крізь нього не вийде.

Оскільки Concord геройський шутер, новачкам буде важко доки не вивчать здібності кількох улюблених героїв. В таких ситуаціях допоміг би виклик підказки зі здібностями героя в будь-який момент матчу. Але викликати подібне можна лише в меню вибору персонажа та в перші секунди бою після обрання героя. 

Можливо, блокування вікна з підказками є технічним багом, яких тут теж вистачає. В якийсь момент у мене персонаж не хотів бігти, як би часто я не натискав на L3. У вікні з результатами матчу інколи зникала кнопка виходу, через що доводилося чекати поки гра автоматично не поверне в головне меню гри.

Найбільшою проблемою є гравці, які покидають матч й на місце яких не знаходять нових.

 Бої проходять 5 на 5, хоча інколи бувало, що матч починався не за рівної кількості гравців. Ймовірніше це саме технічна проблема, а не брак гравців. Матчі шукало відносно швидко, я рідко чекав довше 30-40 секунд в черзі на TDM.

Зате до продуктивності Concord жодних нарікань немає. На PS5 гра видає стабільні 60fps. Можливо й траплялися незначні просідання, але неозброєним оком їх важко помітити.

На ПК ситуація цікавіша. В моєму випадку ЦП (Ryzen 2700x) відповідає середнім вимогам гри (1080р/середні), а от відеокарта (RTX 4080S) може потягнути навіть максимальну графіку. В реальності, на рекомендованих для ЦП налаштуваннях графіки гра видає в середньому 70-80 кадрів на секунду. Тобто реальна продуктивність цілком відповідає заявленим вимогам, навіть дещо з надлишком. Якщо ж підіймати налаштування графіки, то частота кадрів стає дуже нестабільною й може «гуляти» в межах від 40-50 до 80fps. З такими перепадами грати стає некомфортно.

Візуально гра виглядає соковито, яскраво та відносно технологічно, як для онлайнового екшену. Хоча загалом доволі сучасні системні вимоги відлякають велику кількість аудиторії, яка є власницею «кіберспортивного» заліза.

Налаштування графіки: Низькі / Середні/ Високі / Ультра / PS5

Попри загалом позитивні враження від тесту, найбільше сумнівів викликає успіх гри в сучасній індустрії відеоігор. Concord продається зі зниженим цінником у 1199 гривень як на ПК, так і PS5. З огляду на її зовнішній вигляд та підхід до оповіді стає зрозуміло, чому розробники просять гроші, як колись це робили Blizzard з оригінальним Overwatch. Можливо успіх Helldivers 2 також показав, що люди готові платити гроші за онлайнові ігри.

Зважаючи, що поруч існують безоплатні аналоги, при чому доволі успішні, Concord чекає важкий шлях до вершини, на якому доведеться боротися з важковаговиками жанру, найближчий з яких Overwatch 2. Також не варто списувати з рахунків орієнтованих на PvE-ігри, як нещодавній The First Descendant, що попри змішані відгуки зміг привернути увагу понад 250 тисяч гравців в піку.

Переконатися у якості та фановості Concord може будь-хто у прийдешньому відкритому тестуванні гри, який відбудеться з 18 по 21 липня.

Disqus Comments Loading...