Рубрики Статті

Вивчаємо мову програмування Golang/Go: курси для новачків і не тільки

Опубликовал
Ирина Тесленко

Google language чи скорочено Golang/Go — молода мова програмування, яку створили в Google у 2009 році. Адаптована для швидкого навчання та максимальної легкості читання коду, Golang найбільш схожа до мови C, однак має простіший синтаксис, що полегшує розробку та обслуговування коду командами.

Завдяки вбудованим інструментам для паралельного програмування підходить для роботи в режимі багатозадачності, розробки вебзастосунків, мікросервісів, інструментів командного рядка та інших типів програм. З кожним роком спільнота розробників Go збільшується, що дозволяє спільно шукати відповіді на питання та отримувати поради від досвідчених розробників на форумах і спільнотах у соціальних мережах. ІТ-школи пропонують безліч курсів з мови програмування Golang за різними рівнями попередньої підготовки, тому у єдиній добірці зібрані кілька з них як для початківців, так і для досвідчених фахівців. 

Programming with Google Go Specialization

Почати навчання будь-якої мови програмування потрібно з вивчення її синтаксису. У Go він вважається досить простим для вивчення, особливо тим, хто має досвід роботи з іншими мовами. Велика програма з трьох курсів на Coursera присвячена всім нюансам вивчення мови Go та підійде розробникам, які знайомі з C, Python або Java. Навчання триває один місяць з інтенсивністю по 10 годин занять на тиждень. 

Вступний курс розповідає про основи мови програмування Go, охоплює основні аспекти: типи даних, протоколи, формати та написання коду з RFC та JSON. Хоч курс і є вступною частиною, але вже міститиме практичні задачі зі зворотним зв’язком.  Завдяки розумінню як написати прості програми на Go, після цієї частини буде простіше переходити до складніших тем. 

Другий курс програми найкоротший і присвячений вивченню функцій, методів та інтерфейсів. А от третій допоможе розібратися як реалізувати паралельне програмування в Go на прикладі написання кількох програм.

Онлайн-курс Golang

Комп’ютерна школа Hillel також пропонує курс з мови програмування Go, однак він адаптований для людей без досвіду. Розповідає про основи розробки та на прикладі Go знайомить з базовими поняттями. З іншого курс містить заняття про паралельне програмування, синхронізацію процесів і взаємодію з базами даних.

Навчання у школі Hillel допоможе перейти до наступних рівні складності, адже сформує чітке розуміння про синтаксис мови та принципи програмування на Go, а також занурить у тему вебтехнологій та алгоритми загалом. Бонусом програми виступає консультація з технічним фахівцем у форматі тестової співбесіди. 

За 32 заняття розглядатиметься низка інших технологій окрім Golang: Git, Docker, MySQL, Postgresql, MongoDB. Інтенсивність навчання становить 2 заняття на тиждень. 

Go: The Complete Developer’s Guide (Golang)

Цей курс призначений для розробників з досвідом роботи та знанням Javascript, Python, Ruby або Java. Програма буде зрозумілою тим, хто вже мав справу з розробкою, однак теж містить основи мови Golang. 

Курс орієнтований на практичне навчання, складається з великої кількості проєктів, тестів і завдань. Вступні теми охоплюють базовий синтаксис і структури, модель паралельного програмування, типи та структури даних, що особливо важливо для розробників Javascript або Ruby. 

Курс розділений на 8 секцій, які містять  92 лекції загальною тривалістю майже 9 годин. Для студента будуть доступні 8 статей і аж 34 ресурси для завантаження. 

Functions, Methods, and Interfaces in Go

Якщо попередні курси були присвячені загальним темам, то на Coursera існує більш спеціалізований варіант для поглибленого опанування тем функцій, методів і інтерфейсів. 

Програма складається з 4-ьох модулів. Перший модуль починається з досить простого рівня та знайомить з основними поняттями, що буде зрозумілим навіть студентам без досвіду. 

Друга частина курсу продовжує перший, але вже містить розв’язання практичної задачі. На третьому модулі студент випробовуватиме свої вміння розробки власної програми на Go, щоб зрозуміти переваги мови. Четвертий та фінальний модуль розповідає про нові концепції, включаючи інтерфейси та поліморфізм. 

Загалом програма містить відео на 8 годин, а тому допоможе швидко розібратися у темі, особливо якщо студент попередньо проходив курс для ознайомлення з базою.

Getting started with Go Programming Language

Для початківців вступний курс про мову програмування Go також пропонує платформа Udemy. Навіть студент з початковим рівнем знань після проходження навчання зможе розробляти прості, але ефективні програми за допомогою нових скілів. 

Курс розповідає про основні типи даних, структури, цикли та об’єктноорієнтовані концепції. Крок за кроком викладач буде знайомити з базовими конструкціями, практикуючи їх в коді.

На заняттях студенту пояснять як організувати код і виконати тестування, використовувати бібліотеки для створення програм командного рядка. Також передбачені заняття для опанування роботи з конфігураційними файлами. Викладачем програми виступає програміст з досвідом роботи у сферах Release Engineering, Software Engineering та DevOps, а тому студентам буде цікаво розбирати питання на кейсах фахівця. 

Курс поділений на 8 секцій, містить 3 години відео, які структуровані у 30 лекцій. Для ефективного навчання рекомендується мати базові знання з програмування на SQL та Python або попередньо ознайомитись з цими темами.

Disqus Comments Loading...