Рубрики Статті

Вивчаємо Scrum: переваги гнучкого управління в ІТ і не тільки

Опубликовал
Ирина Тесленко

 Раніше ми розповідали про менеджмент в ІТ, де зібрали освітні можливості для таких спеціалістів як проджект- і продакт-менеджерів. Однак навчальні програми містили багато концепцій, які набирають популярності в інших сферах. Управління проєктами важливе в будь-якій компанії, а тому сьогодні ми розглянемо сімейство методології Agile. 

Впевнені, що ви неодноразово чули про Scrum. Навіть якщо ви не працюєте в ІТ, але мусите керувати командою спеціалістів вам може бути цікавим цей підхід. Не обов’язково бути Scrum-майстром, щоб запровадити гнучке управління проєктом у своїй ніші, а от для команд розробників, особливо для тих, хто працює над MVP і часто отримають нові дані для свого продукту, Scrum скоріше за все, стане невіддільною частиною роботи.

Пропонуємо дізнатися про Scrum більше, розібрати поняття спринт і дейлі стендап, щоб говорити з технарями однією мовою. Можливо в умовах повної нестабільності та невизначеності це саме те, що потрібно вашій команді. 

IAM.SCRUM 2.0

Для початку пропонуємо курс від IAMPM. Це структурована і насичена інформацією програма, яка буде корисною як айтішним менеджерам, так і всім управлінцям, які відповідають за результат команди. На IAM.SCRUM 2.0 ви точно розберетесь у Scrum і головне, не в теорії, а практичному застосуванні цього фреймворка. Курс простими словами розповідає про організацію роботу команди, яка працює над програмою, сервісом або навіть освітнім продуктом. Навчальна програма інтенсивно прокачує менеджерські навички, готуючи до супроводу декількох команд одночасно, а тому курс буде цікавий проджектам-початківцям. 

Головне, що цей курс адаптований до реального життя. Після нього ви отримаєте глибше розуміння того, як Scrum працює на практиці. Лектори-практики розповідають про поширені помилки, які зазвичай виникають під час використання Scrum, а наприкінці отримаєте рекомендації щодо подальшого вивчення цього фреймворку та його впровадження у реальному проєкті.

Окрім цього платформа IAMPM допомагає у працевлаштуванні, готуючи рекомендаційні листи кращим студентам, а також надає персональні консультації з розвитку кар’єри. 

Управління ІТ-командами від Laba

Від освітньої платформи Laba передбачений більш комплексний курс з управління командами, однак велика частка інформації присвячена саме Agile підходам. Протягом 6 тижнів у студента буде змога практикувати методи гнучкого управління, всього програма містить аж 12 занять і ефективно розвиває софт-скіли менеджера. 

Багато уваги приділяється процесу комунікації, який часто виступає слабким місцем команди професіоналів. Цілий блок присвячений питанню надання конструктивного фідбека, вивчаються моделі ​​SARA, BOFF і COIN, пріоритизація задач за допомогою матриці Ейзенхауера, стратегії подолання криз і побудови команд. 

Курс нагадує внутрішнє бізнес-наставництво, коли новачок отримує ментора та проходить процес онбордінга під його керівництвом. Понад 20 кейсів буде розглянуто, а отримані скіли буде простіше закріпити в ігровій формі. Можна впевнено сказати, що окрім нових знань програма дає потужний заряд натхнення та мотивації, адже вчить робити те саме з членами команди, які мають перетворитися у готових до ефективної співпраці однодумців. 

A Professional Introduction to Scrum від Udemy

Одним з кращих рішень для новачків, які шукають ґрунтовного вивчення Scrum стане цей курс від Udemy. Окрім того, що він комплексно розглядає сам фреймворк Scrum, додатково виділяються лекції для вивчення Agile як способу мислення. Курс допомагає зрозуміти чим Scrum відрізняється від традиційного управління проєктами, а також розбирає чим нові підходи кращі в умовах швидких змін. 

Важливо звернути увагу, що цей курс оновлюється відповідно до Scrum Guide 2020, а тому містить актуальну інформацію та постійно вдосконалюється. Можна буде повертатися до матеріалів, щоб повторити вивчене або дізнатися нове для майбутніх проєктів. 

Навчальна програма розрахована на професійну підготовку, розділена на 5 секцій. Всього містить 46 лекцій загальною тривалістю 3 години. Для завантаження студенту будуть доступні 9 ресурсів, а по закінченню курсу можна отримати сертифікат для підтвердження отриманих знань і підсилення свого резюме. 

Product Manager PRO

Цей курс від онлайн-школи robot_dreams дещо триваліший, містить 25 занять з практичним спрямуванням, аналізом і розрахунками показників. У цій навчальній програмі багато часу виділяється на вивчення метрик і інструментів аналізу, вчаться будувати Customer Journey Map, Product Roadmap, а також створювати Opportunity Solution Tree. 

Завдяки розгляду реальних кейсів студенти побачать з усіх сторін шлях управління проєктом і командою. Програма містить лише блок про методології Agile, адже в іншому вона складніша та розповідає про аналіз конкурентів, проведення досліджень, сегментування цільової аудиторії та інше. 

Навчання на Product Manager PRO варто обирати айтівцям, адже новачкам з інших сфер буде складніше користуватися технічним сленгом. Однак цей курс ідеально підійде тим, хто з класичного проєктного менеджменту хоче перейти в tech-індустрію та дізнатися про управління ІТ-продуктами більше.  

Introduction to Agile Development and Scrum

На платформі Coursera також передбачений невеликий курс, який містить інформацію не тільки про Scrum, а й інші методології Agile, наприклад Kanban. На курсі розповідається про те, як Scrum допомагає командам бути більш гнучкими, ефективними та спроможними адаптуватися до змін. Розглядається підхід до організації часу, коли виконання задач розбивають на часові проміжки (спринти), а також обов’язкові зустрічі (дейлі стендап), які дозволяють команді регулярно оцінювати свою роботу та вдосконалюватися. 

Навчальна програма містить лекції про оцінювання результатів, а також прогнозування здатності досягти поставлених цілей. Вивчаються показники для підвищення ефективності, продуктивності та задоволеності клієнтів. Курс розрахований на початківців, містить 3 обов’язкових модулі й один додатковий. 

Цей курс не настільки глибокий як попередні у підбірці, але добре підходить для експрес-вивчення нової методології. Його можна обирати технічним спеціалістам, які хочуть краще зрозуміти якими принципами керується менеджмент проєкту та які інструменти допоможуть покращити щоденну роботу.

Disqus Comments Loading...