Рубрики Статті

Як бійці Херсонського напрямку обирали дрони і як це можете зробити ви

Опубликовал
Павло Чуйкін

Цю статтю написано волонтерським проєктом People’s Project. Вони збирають гроші для потреб ЗСУ. Зверніть увагу на їхній прозорий онлайн-сервіс для збору пожертвувань.

Безпілотні літальні апарати (БПЛА) або «дрони» — пристрої з дистанційним керуванням, які використовуються в багатьох галузях промисловості, як-от агропромисловість, розвідка, корегування артиллерійського вогню, та ін. В державному та приватному секторах дрони популярні через свою корисність і доступність. У цій статті детально розповімо про дрони, військові та комерційні, розкриємо їх плюси та мінуси, а також переваги у використанні для ЗСУ.

Які дрони використовує ЗСУ?

Існує чотири класи БПЛА, всі вони використовуються нашими військовими.

1 клас – мікродрони, які зазвичай використовуються в цивільних цілях. В Україні найпопулярнішими моделями цього класу є БПЛА китайської компанії DJI та американської Autel.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Вони невеликі та прості у використанні. Щоб навчитися керувати дроном (якщо ви ніколи ним раніше не користувалися) потрібно кілька годин. Ці БПЛА мають обмежену дальність дії та короткий час автономної роботи, а також вони не можуть літати безперервно понад п’ять годин.

2 клас – безпілотники середньої дальності, які здійснюють розвідку на тактичних рівнях. Йдеться про українські БПЛА “Лелека-100” та “Фурія”. Спеціально розроблені для військових цілей, ці пристрої можуть працювати протягом трьох годин.

3 клас – оперативно-тактичні безпілотники, які можуть безперервно літати до 10 годин, мають збільшений радіус дії, використовуються для спостереження за противником і планування військових дій. До цієї категорії підходять БПЛА українського виробництва PD-2 (перше покоління цього дрону створили завдяки збору «Народного») і Raybird-3.

4 клас — стратегічні БПЛА, або ударні БПЛА. Турецький Bayraktar TB-2 – один з них. Крім ведення розвідки та несення керованих бомб, він може перебувати в повітрі 24 години.

Які БПЛА виробляє Україна?

Більшість українських виробників безпілотників, які пройшли сертифікацію та співпрацюють з військовими, почали виготовляти безпілотники у 2014-2015 роках, коли військові дії в Україні обмежувалися Донбасом. На ринку БПЛА відомими брендами є «Атлон-Авіа», Skyeton, DeViRo, «Укрспецсистемз» та UA Dynamics.

Сьогодні найбільша цінність дронів втому, що вони допомагають нашим військовим нищити ворога, а також зменшують втрати особового складу, завдяки своїй здатності непомітно вести аеророзвідку.

Корисну інформацію про комерційні дрони які ЗСУ, ТрО і ССО використовують на найгарячіших напрямках фронту розкаже Віктор Гожог, волонтер з фонду People’s Project який опікує збір на Бойові дрони для звільнення Херсонщини.

Хто такі People’s Project?

За ініціативи кількох волонтерів у березні 2014 року стартував «Народний проєкт». Під час візиту на Чонгар, вони стали свідками жахливого забезпечення десантників 1-го батальйону 79-ї бригади. Волонтери купували військовим їжу, одяг та інше за власні гроші, але незабаром розробили онлайн сервіс для збору пожертв.

Всі пожертви збираються через систему безготівкових переказів, а також приймається допомога в натуральній формі. «Народний» робить акцент на прозорості надходжень і витрат, його звітність відкрита і доступна усім користувачам, а дані про нові пожертви з’являються автоматично на сторінці збору.

Миколаївський обласний благодійний фонд «Регіональний фонд Благочестя» виконує юридичну функцію в проєкті. На сайті «Народний» є опис, звіт про надходження та витрати, форум, і стрічка новин для кожного з них. Проєкти розділені на три категорії: «Армія», «Охорона здоров’я» і «Соціальні».

Доцільність використання цивільних дронів під час ведення бойових дій

З моменту появи дронів Mavic, Autel в кожному підрозділі ЗСУ і ТрО з’явилася так звана аеророзвідка, що змінила характер оборонних та наступальних операцій. 

Попри те, що в нас досить широкий модельний ряд вітчизняних дронів для бойового використання, як-то «Лелека-100»,  «Сокіл-2», «Кажан-1», PD-1, PD-2, Spectator, чи М-7 «Небесний патруль», їх кількість все одно обмежена і не давала змоги масово використовувати по всій лінії фронту.

Саме тому на допомогу прийшли цивільні моделі дронів. Своєю кількістю і доступністю вони допомогли нашим бійцям успішно нищити русню. Хоча концепція використання БПЛА в бойових діях не є новою, вона, безперечно, надає величезні переваги. Безпілотники багато в чому покращили можливості наших військових, на жаль, і орків також.

Які дрони обирали бійці херсонського напрямку

Безпілотники надають бійцям інформацію в реальному часі про локації цілей, рельєф місцевості та пересування ворога. Порівняно з висотними літальними апаратами, дрони можуть знімати ближче без шкоди для якості світлин і відео, а також для самих себе, бо завдяки маленькому розміру їх важливо помітити.

Порівняно зі звичайними літальними апаратами, дрони швидші та легші в розгортанні. Ними простіше керувати, і вони не потребують тривалої підготовки. Крім того, багатьом дронам не потрібна злітно-посадкова смуга, а інші типи легко помістяться в наплічнику.

DJI Matrice 300

Перший запит на дрон, який отримав «Народний», був від бригади артилеристів, що палила русню під Херсоном. Їм був потрібен потужний дрон для коригування вогню і вони обрали модель DJI Matrice 300. Вона стабільніша під поривами вітру і може підійматися на висоту до 7 км. Іронія полягає в тому, що в народі цей дрон прозвали «коровою» через його велетенський розмір, бо для його транспортування вам знадобиться ціла валіза.

З комерційних дронів Matrice має шість варіантів підвісів з різними камерами, тепловізорами та далекомірами:

  • DJI Zenmuse L1 – модуль Livox Lidar і камера з 1-дюймовою CMOS матрицею на 3-осьовому стабілізованому підвісі.
  • DJI Zenmuse P1 – повнокадрова матриця зі змінними об’єктивами з фіксованим фокусом на 3-осьовому стабілізованому підвісі.
  • DJI Zenmuse H20 – 20 Мп камера з 23-кратним оптичним зумом (4K/FHD при 30 кадр/с), 12 Мп FPV камера з ширококутним об’єктивом і лазерний далекомір (від 3-1200 м; точність: ±0.2 м + відстань × 0.1
  • DJI Zenmuse H20T – 20 Мп камера з 23-кратним оптичним зумом (4K/FHD при 30 кадр/с), 12 Мп FPV камера з ширококутним об’єктивом, лазерний далекомір (від 3-1200 м; точність: ±0.2 м + відстань × 0) і радіометрична тепловізійна камера.
  • DJI Zenmuse XT2 – радіометрична теплова матриця «Senso» і візуальна 4K матриця (12 Мп 4K/FHD).
  • DJI Zenmuse Z30 – підвіс із камерою з 30-кратним оптичним зумом.

Через свою велику вантажопідʼємність ця модель є дуже популярною серед наших підрозділів ССО, бо дає їм змогу транспортувати трохи вибухової радості в окопи русні.

Переваги: Можливість додати підвіс який може нести декілька 80 мм мін або гранат, має декілька варіантів підвісів з різними камерами. 

Недоліки: Розмір дрона і шум від його лопатей підвищують можливість його виявлення та збиття, ціна.

Аеророзвідка надає інформацію з великої відстані в режимі реального часу, не піддаючи ризику наших бійців. Крім того, та сама інформація також допомагає командирам більш ефективно розташувати свої війська, забезпечуючи безпеку підрозділів. 

DJI Mavic 3

Оскільки «корова» дуже багато коштує, волонтерам потрібно більше часу на збір коштів. Саме тому, на весні бійцям запропонували протестувати простішу і дешевшу модель – DJI Mavic 3. Виявилось що цей дрон не менш корисний і може так само далеко бачити, як і DJI Matrice 300, бо має на борту такі камери:

  • Hasselblad L2D-20c: 20 Мп 5.1K камера, з 4/3 CMOS матрицею з електронним затвором, і регульованою діафрагмою f/2.8 — f/11, еквів. фокусною відстанню 24 мм (розширюється до 15.5 мм за допомогою.
  • Tele Camera: 12 Мп 4K камера, з 1/2-дюймовою CMOS матрицею з електронним затвором, з 28-кратним зумом, діафрагмою f/4.4, еквів. фокусною відстанню 162 мм та FOV 15°.

Найпопулярнішою і зручною моделлю серед наших військових став DJI Mavic 3. Маючи досить гарну автономність (до 45 хв у повітрі) і потужну камеру, «Народний» спорядив десятки підрозділів такими дронами, додатковими батареями до них, зарядними станціями, та ін.

Від багатьох бригад в перші місяці війни почали надходили запити самі на цю модель. У хлопців на нулі гарно працює «сарафанка»і спілкуючись між підрозділами вони ділилися досвідом користування різними дронами. 

Згодом також з’ясувалось, що підрозділам ССО, які дуже багато часу проводять у повітрі, заявленого часу автономності дрона катастрофічно не вистачає. Тому вони потребували додаткових акумуляторів і зарядних станцій, з чим доводилось їм дуже часто допомагати.

Оскільки в наборі третього мавіка лише одна батарея, команда «Народного» вирішила, що DJI Mavic 3 Fly More Combo буде кращою опцією для наших військових. Особливо для тих бригад і підрозділів які ще не укомплектовані дронами. Навіть якщо вони втратять дрон в них залишиться його комплектування і їх треба буде спорядити лише «тушкою» дрона. З Fly More Combo набором можна одразу отримати:

  • 3 інтелектуальні батареї,
  • 3 комплекти пропелерів,
  • ХАБ-концентратор для 3-х батарей х 1.

DJI Mavic 3 конструктивно не мають додаткового підвісу, але наші умільці змогли адаптувати їх під скидання вогів у ворожі окопи.

На допомогу прийшов 3D-принтер, а також дуже проста електросхема на базі фотоелемента, який реагує на ліхтар вбудований в пузо дрона. Коли оператор на пульті вмикає ліхтарик, фотоелемент на нього реагує і запускає моторчик крюка на якому висить вог.

Тож все що потрібно — зависнути над ворожим окопом, увімкнути фонарем систему скидання і через декілька секунд вільного падіння вог зробить мінідискотеку в окопі русні. Потім треба швиденько повертати дрон, бо вороги можуть його збити. 

Єдиний мінус використання вогів це їх маленька вага, навіть якщо оператор дрона зможе його влучно скинути вітер може знести його вбік.

Переваги: Компактність, швидко готується до вильоту, роздільна здатність і зум камери, автономність.

Недоліки: Необхідність використовувати версії прошивки v.400 або v.600 аби убезпечити дрон від РЕБ ворога (600-та прошивка необхідна Mavic 3 для того, щоб була можливість відключити Drone id або транспондер, щоб аероскоп не бачив дрон. Це остання прошивка, на якій це можливо здійснити. Ця прошивка потрібна ЗСУ, щоб зробити дрон слабопомітним для РЕБ), може тягти лише один вог.

Autel EVO

Третя за популярністю комерційна модель дрона це Autel. Як і в DJI, тут є можливість змінювати підвіс з камерами на дроні, якщо ви не маєте змоги купити іншу модель дрона. Тож  на моделях EVO доступні такі камери:

  • Версія EVO 2: 48 Мп 8К камера побудована на 1/2-дюймовій CMOS матриці Sony.
  • Версія EVO 2 Pro: 20 Мп 6К камера побудована на 1-дюймовій CMOS матриці Sony останнього покоління.
  • Версія EVO 2 Dual: Гібридна камера побудована на двох матрицях: 48 Мп 8К 1/2-дюймова CMOS Sony + Тепловізійний модуль FLIR BOSON LWR.

 

Дрони EVO вміють робити все теж саме що і мавіки. Наші умільці розробили для них систему скидання на базі фотоелемента і моторчика. Як і мавік, цей дрон також має ліхтар на пузі, який вмикається з пульта.

Переваги: Компактність, швидка підготовка до вильоту, роздільна здатність і зум камери, автономність.

Недоліки: Конструктивно не має додаткового підвісу. 

ТТХ дронів

Оскільки сьогодні дрони рятують життя наших бійців варто розуміти їх особливості і технічні можливості. В таблиці нижче ви знайдете порівняння трьох моделей дронів які успішно працюють на передовій та допомагають випалювати русню.

DJI Mavic 3 Autel EVO II DJI Matrice 300 RTK
Тип матриці 4/3 CMOS Hasselblad Camera 1/2″ CMOS залежить від камери підвісу
Роздільна здатність матриці 20 MP 48 Мп залежить від камери підвісу
Фокусна відстань об’єктива 24mm f/2.8-f/11 26mm f/1.8 залежить від камери підвісу
Роздільна здатність відео 5.1K 8K/25 fps, 6K/30 fps, 4K/60 fps залежить від камери підвісу
Макс. допустима швидкість вітру 12 м/c 21 м/с 15 м/с
Тривалість роботи 46 хв 40 хв 55 хв
Макс. дистанція польоту 15 км 25 км 15 км
Макс. швидкість польоту 68 км/г 72 км/г 82.8 км/г
Вага 895 гр 1150 гр 6300 гр
Популярність моделі 1 2 3
Ціна $2,049 $2,399 $13,700

Як ми бачимо з цієї таблиці дрони серий Mavic і EVO дуже схожі по своїм технічним характеристикам. Але є і вагомі відмінності. Наприклад, 28х зум в камері DJI Mavic 3, або висока чутливість камери в нічному режимі в Autel EVO II Pro. Якщо дрон потрібен для нічних вильотів, то Autel підійде краще ніж Mavic.

Додаткове устаткування для операторів

Пульт керування

Пілотування дрона може здатися дуже легким завданням, особливо якщо ви звикли це робити за допомогою вашого смартфона або планшета. Але це може дуже сильно зменшити точність керування. 

Ще один вагомий недолік — дефолтний пульт керування має менш захищений канал звʼязку з дроном. Саме тому дуже часто оператори потрапляють в пастку РЕБа і втрачають дрон. Тому дуже важливо використовувати професійний пульт керування який покращить можливості вашого дрона у повітрі.

Якщо ви звикли керувати дроном через смартфон, мабуть, для селфі-сесії цього було достатньо. Але в бойових умовах наші ССО потребують якісніше устаткування, тому варто використовувати професійний пульт керування. Він не тільки покращить керованість вашого дрона, а й зробить зв’язок більш стійким до РЕБ ворога.

FPV окуляри

Зазвичай такими окулярами користуються оператори FPV дронів, але якщо нашим ССО потрібно швиденько перевірити як там русня у своїх окопах, а для цього треба оминути купу перешкод, то FPV окуляри будуть якраз у пригоді. 

Зазвичай при керуванні дроном вдень сонце може засліплювати екран планшета або смартфона (закріпленого на пульті). В таких окулярах оператор можете бачити все очима дрона не відволікаючись на щось стороннє.

Окуляри передають HD відео з низькою затримкою сигналу і при повністю зарядженому акумуляторі час роботи окулярів – 110 хвилин. У FPV Goggles вбудовані два 2-дюймові екрани, кожен з роздільною здатністю 1440 x 810 пікселів.

Як допомогти військовим отримати дрон?

На сьогодні існує багато варіантів того, як ви можете передати нашим військовим дрон. По-перше, це індивідуальні збори які створюються блогерами, інфлюенсерами, а також бійцями з передової, або Миколаївським Ваньком.

Також є серйозніші варіанти, де ви можете допомогти купити не один дрон, а десятки. Всі вони полетять на найгарячіші напрямки фронту, як от, наприклад збір на дрони від «Народного».

Хочемо нагадати що безпілотники з цього збору вже надійшли до 61-ї окремої піхотної Степової бригади, 59-ї окремої мотопіхотної бригади, 36-ї окремої бригади берегової оборони та Сил Спеціальних Операцій ЗСУ. 

Оскільки деякі бригади з херсонського напрямку перемістились на гарячіші напрямки, наприклад, в Бахмут, то і «Народний» сфокусував свою підтримку бійцям, що зараз там працюють. Оскільки русня поки не збирається робити жест доброї молі, все що нам залишається це вірити в ЗСУ і щосили донатити на підтримку нашої обороноспроможності.

Допоможіть звільнити українські міста та врятувати наших земляків, долучившись до збору коштів. Настав час показати окупантам, як працює високоточна зброя! Відправити донат на дрони можна тут

Disqus Comments Loading...