Рубрики Статті

Як «Нова пошта» працює у військових умовах: 1,5 тис. відділень, що працюють і 200 тис. посилок щодня

Опубликовал
Элина Сулима

Попри війну, «Нова пошта» продовжує працювати практично в усіх регіонах нашої країни. Серед її партнерів понад 200 інтернет-магазинів, які надають свої товари та послуги українцям. Окрім доставляння посилок «Нова пошта» також займається волонтерською діяльністю. На сьогодні компанія перерахувала 25 млн грн на потреби армії. Про роботу компанії в умовах війни нам розповіла директорка з управління репутацією та маркетингу «Нової пошти» Олена Плахова.

Деякі термінали «Нової пошти» досі залишаються заблокованими окупантами

Через війну ми змушені були закрити багато терміналів і відділень, а персонал перевезти в безпечне місце. Деякі термінали «Нової пошти» досі залишаються заблокованими окупантами.

У зв’язку із ситуацією в країні у людей змінилися пріоритети і, як наслідок, впав попит на деякі групи товарів. За перший тиждень війни обсяги наших перевезень скоротилися на 95%. Якщо раніше ми переміщували до 1 млн посилок на день, то після 24 лютого ця цифра зменшилася до 50 тис. Це у 20 разів менше, ніж до початку воєнних дій.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

Ми запустили 29 сортувальних станцій (зі 141) та відновили роботу 1,5 тис. відділень по всій країні. Це лише п’ята частина нашої мережі. Але ми докладаємо всіх зусиль, щоб відновити роботу відділень у безпечних місцях.

Через бойові дії нам довелося повністю змінити логістику та графік роботи. Нині найбільша проблема для нас це блокпости: через перевірку документів у водіїв утворюються величезні пробки. Друга проблема, з якою ми стикаємося, це розбиті мости. Ну і третьою проблемою є масштабні руйнування магістральних шляхів.

Оскільки в Україні діє комендантська година, машини не можуть пересуватися вночі. А це унеможливлює цілодобове доставляння.

Ми постійно намагаємось мінімізувати ризики для наших водіїв. Для цього ми ретельно плануємо їхній маршрут і враховуємо всі потенційно небезпечні ситуації. Наші співробітники відстежують дорожні умови в режимі реального часу та в разі потреби оперативно змінюють маршрут. Усе це негативно впливає на швидкість пересування і призводить до того, що термін доставлення зростає до 4–6 днів.

У кожній області продовжують працювати відділення «Нової пошти»

Наші відділення знаходяться в усіх областях країни, але, на жаль, не всі працюють. Ті з них, які відкриті, працюють щодня та без вихідних, з 9-ї до 18-ї години. Але варто пам’ятати, що в умовах комендантської години графік їхньої роботи може змінюватися. У тих відділеннях, які продовжують обслуговувати клієнтів, надають той самий спектр послуг, що й до війни. Цього тижня ми відновили роботу вуличних поштоматів у 16 ​​містах та обласних центрах.

Через вкрай важку ситуацію в Харківській та Київській областях ми відчуваємо там брак персоналу. У цих районах кількість наших працівників скоротилася до 15%. У столиці одне відділення може обслуговувати два райони, тому клієнти змушені вистоювати в чергах по 2–4 години. Ми відкрили вакансії та вже набрали нових людей, які допоможуть розвантажити  відділення, що працюють, і відкриють нові в інших районах.

Через постійні обстріли Харкова та Миколаєва деякі місцеві відділення переорієнтувалися на видачу виключно гуманітарної допомоги (продуктових наборів, засобів гігієни, одягу тощо).

Попри війну, 200 інтернет-магазинів відновили свою роботу

Цього тижня відновили роботу понад 200 інтернет-магазинів, які співпрацювали з «Новою поштою». В основному це маркетплейси, аптеки, продовольчі магазини, магазини побутової техніки, одягу, косметики, побутової хімії та зоомагазини. Щоб українці знали, де можна придбати необхідні речі, ми створили спеціальний лендинг-сайт (https://novaposhta.ua/ecompromo/) з переліком магазинів. Щодня цей список поповнюється нашими новими партнерами.

Якщо протягом першого тижня війни клієнти відправляли в середньому 50 тисяч посилок на день, то зараз уже майже 200 тисяч, з яких 70% – онлайн-замовлення. Це свідчить про те, що наш бізнес поступово відновлює позитивну динаміку зростання.

Найпопулярніші товари, що доставляє «Нова пошта»: одяг, взуття, автозапчастини, товари медичного призначення (у тому числі ліки), їжа, косметика та зоотовари.

«Нова пошта» стала головним провайдером з перевезення гумдопомоги з-за кордону та по Україні

З першого дня війни «Нова пошта» переказала на потреби української армії 25 млн грн.

Крім цього, ми розширили соціальний проєкт «Гуманітарна пошта», збільшивши вдвічі кількість безкоштовних відправлень для організацій, що входять до територіальної оборони.

«Нова пошта Глобал» запустила проєкт Humanitarian Nova Poshta, метою якого є надання допомоги благодійним фондам України. Завдяки цьому будь-який іноземний громадянин чи організація можуть відправити в Україну одяг, теплі речі, військову амуніцію, ліки та медобладнання. Спершу всі речі вирушають на наші закордонні склади, а потім ми безкоштовно доставляємо їх в Україну.

Наразі більшість наших перевезень – це доставляння гуманітарної допомоги з-за кордону та по Україні. Щодня ми безкоштовно перевозимо 500 тонн гуманітарних вантажів, половина з яких – міжнародна допомога із США, Франції, Німеччини, Румунії, Польщі, Туреччини та інших країн.

Сьогодні «Нова пошта» стала одним з головних перевізників гумдопомоги з-за кордону та по Україні. Тому наша компанія потребує фінансової підтримки, щоб закупити паливо та бронювати літаки. Власних ресурсів нам уже не вистачає. Якщо у вас є бажання та можливість, ви можете перерахувати нам свої пожертви у гривнях, євро та доларах:

Банк одержувача:

АТ «ОТП Банк»

Українa, м. Київ, 01033, вул. Жилянська, 43

МФО: 300528

SWIFT: OTPVUAUK

Банківський рахунок: UA793005280000026008455061609

Валюта: UAH

Одержувач:

ТОВ «НП ГЛОБАЛ»

03026, м. Київ, вул. Столичне шосе, 103

Свідоцтво платника ПДВ №200136922

ІПН 381304126502

ЄДРПОУ 38130410

Призначення платежу: оплата міжнародної доставки гуманітарної допомоги.

У містах, близьких до гуманітарної катастрофи – Харкові та Миколаєві – деякі з наших відділень працюють виключно як пункти видачі гуманітарної допомоги. Ми також доставляємо медикаменти до лікарень Харкова, Маріуполя, Сум, Херсона та інших міст, де знаходяться сотні та тисячі поранених.

У перші дні війни ми надали армії та волонтерам свої фури та автомобілі (100 машин).

Disqus Comments Loading...