Рубрики Статті

Як під’єднати інвертор до акумулятора? Робимо бюджетну зарядну станцію

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Інвертор з автомобільним акумулятором може стати рятівним острівцем під час довготривалих вимкнень електроенергії. Брендові портативні зарядні станції не кожному по кишені. А зібрати домашній варіант цілком реально. Для цього знадобиться автомобільний інвертор, акумулятор свинцево-кислотний або гелевий на 12 В (рекомендовано тяговий, а не стартерний), зарядний пристрій 14.4В.

Для початку розберемось із нюансами, з якими може зіткнутись майбутній власник такого причандалля. Як підключати, чому не потрібно боятись модифікованої синусоїди, для чого використовувати послідовне з’єднання і який оптимальний струм зарядки?

Синусоїда інвертора

В Інтернеті розвелось чимало страшилок з приводу типів інверторів. Мовляв, вони не підходять для використання побутової техніки. Всього є два типи синусоїд.

Нормальна синусоїда. Дорогий тип інверторів, що симулює ідеальні умови звичайної електричної мережі. Будь-який побутовий прилад працюватиме без відхилень. Цей тип перетворювачів можна підключати практично до всіх пристроїв, що працюють від  напруги 220 В.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Модифікована синусоїда. Вона має невеликі відхилення в напрузі. Ці інвертори не годяться лише для підключення високоточних медичних і вимірювальних приладів. Звичайну побутову техніку можна використовувати з таким видом перетворювачів.

Порядок увімкнення техніки

Для стабільної роботи варто дотримуватись елементарних правил. Переконайтесь, що клеми акумулятора міцно зафіксовані. Обов’язково вмикайте спочатку інвертор, а потім телевізор, холодильник чи іншу техніку. Деякі виробники електроніки/побутового обладнання економлять на всьому. Техніка може виявитись дуже чутливою, тому для безпеки дотримуйтеся цих рекомендацій.

Заряджання акумулятора

Що роботи, коли акумулятор  розрядився? Поповнити запас енергії свинцево-кислотного акумулятора можна з допомогою автомобільних зарядних пристроїв. Зазвичай вони працюють з напругою 14.4В. Заряджаються такі АКБ довго. Надто великий струм зарядки нашкодить батареї. Оптимальним значенням є 5-15 А. Для найбільших моделей (100+ Аг) є потужніші пускозарядні пристрої як Vulkan CT 60.

Зарядити АКБ дуже просто. Найголовніше не переплутати «+» і «-». Спочатку підключаємо клеми. Перевіряємо чи надійно вони зафіксовані. Необхідно забезпечити якісний контакт. Тоді вмикаємо пристрій в розетку. Автомобільною зарядкою можна заряджати тягові та стартерні акумулятори.

Підвищення вхідної напруги

Деякі моделі інверторів працюють з напругою 24 В чи 48 В. Це дозволяє знизити енергетичні втрати. Перетворення енергії з 12 В до 220 В не наскільки ефективне як, наприклад, 48>220V. Але для цього власнику знадобляться кілька акумуляторів.

Як поєднати акумулятори для підвищення напруги? Згадуємо уроки фізики в школі ліцеї.

Послідовне з’єднання акумуляторів підвищує напругу

Достатньо послідовно приєднати «+» першого акумулятора до «-» другого. Потім підключаємо інвертор до вільних клем, тобто «-» першого акумулятора і «+» другого. Так користувач отримає 24 В. Якщо потрібно 48 В, то все аналогічно.

Паралельне з’єднання акумуляторів збільшує ємність

Паралельно підключаємо клеми одного типу. Це дозволить збільшити ємність батареї в кілька разів.

Яку потужність інвертора вибрати?

Для заряджання смартфонів, ноутбуків, павербанків достатньо буде дешевого інвертора до 400-500 Вт. Він зможе видати достатньо потужності для одночасного заряджання багатьох портативних девайсів. Також він зможе живити освітлення в кімнаті, телевізор, іншу невимогливу техніку тощо.

Щоб увімкнути побутову техніку доведеться пошукати потужнішу модель, як UKC 2000. Під час запуску деякі прилади споживають пікове значення електроенергії. Тому беремо інвертор із запасом. Більшості достатньо буде 1000-2000 Вт.

Найпотужніші моделі на кілька кіловатів зможуть живити усю енергосистему будівлі. Але зауважте, такі інвертори коштують чимало (особливо в цей період) і потребують сильного акумулятора. Бажано використовувати батареї з послідовно-паралельним з’єднанням.

При покупці автомобільних DC-AC перетворювачів рекомендується точно визначити, які прилади будуть  використовуватися найчастіше. Потужність інвертора повинна бути більшою, ніж у підключеного обладнання, причому значно. Пікове навантаження деяких приладів може досягати 200-300%.

При підключенні пристрою інвертор на 12V повинен мати хороший запас потужності. Наприклад, вмикати пилотяг потужністю 1900 Вт до інвертора 2000 Вт не рекомендовано. А холодильник 400 Вт до інвертора 1000 Вт цілком безпечно.

Як зарядити портативну цифрову техніку?

Найпростіший спосіб – під’єднати класичний мережевий фільтр. Далі уже звичним способом використовуємо свою зарядку телефону чи ноутбука. Деякі моделі «переносок» оснащені вбудованими USB Type A роз’ємами.

Просунуті інвертори мають вбудовані порти USB. Наприклад, DC-AC перетворювачі AMIO і Green Cell оснащені такими роз’ємами. Вони не вирізняються великою потужністю, але для портативних пристроїв чи кімнатного освітлення те, що треба. В такому випадку енергетичні втрати будуть дещо меншими. Подвійна конвертація з DC-AC 12-220 В, а потім AC-DC 220-5 В, не така ефективна.

Використовуючи стандартний автомобільний акумулятор і інвертор такого класу, користувач отримує павербанк неймовірно великої ємності за мінімальний кошт.

Система опалення

Майже усі сучасні системи опалення залежать від електроенергії. Це робить вразливими сотні тисяч домівок у холодну зиму. Газ у трубах є, але котел працювати не може. Винятками є автономні газові конвектори.

Потреба в електриці сучасного котла різна на різних стадіях роботи. Мінімальне споживання типової моделі газового котла — 50-60 Вт. Такі цифри типові для роботи циркулярної помпи. Але в момент електророзпалу значення може виростати у 2-3 рази, тобто до 100-180 Вт. Звісно, це орієнтовний показник. Він є індивідуальним для кожної моделі. Варто дізнатись це в технічному паспорті свого котла перед вибором моделі DC-AC перетворювача.

Інвертора 400-500 Вт цілком достатньо для такого завдання. Рідко який котел вимагатиме більше енергії при піковому навантаженні. Просунуті модифікації котлів оснащені джерелами безперебійного живлення. В такому випадку потрібен лише додатковий акумулятор великої ємності (для довготривалої роботи).

Автономне освітлення

Власник батареї великої ємності й потужного інвертора може дозволити собі приєднати усе це причандалля до своєї енергосистеми. Вмикати всі домашні прилади навряд чи вийде, але для освітлення і базових потреб буде достатньо.

Умовний інвертор на 2-3 кВт впорається з частиною побутової техніки й усіма одиницями освітлення. Економні світлодіодні лампи не споживають багато енергії. Така собі тиха заміна генератора, але зовсім не дешевша.

Для тих, хто не готовий до такого, можна спробувати економніші варіанти і використати:

  • Настільну лампу 220 В або USB 5V;
  • Світлодіодну стрічку 12 В (напряму від акумулятора);
  • Новорічні гірлянди для підняття настрою;
  • Туристичні лампи та ліхтарі, які потім власник зарядить від інвертора;

Висновки

Інвертори стали дефіцитним товаром. Ціни значно виросли й купити їх можна не в кожному місті. Наявність такого девайса вдома – це уже величезна зручність. Якщо є можливість придбати автомобільний перетворювач напруги – не зволікайте. Це все ще найдешевший спосіб створити потужний павербанк для портативної техніки чи заживити побутове обладнання на деякий час.

Вибирати DC-AC конвертер потрібно враховуючи свої потреби та можливі сценарії використання. Завжди варто брати модель із запасом потужності, якщо плануєте підключати вимогливі побутову техніку. Також не завадить потужний тяговий акумулятор. З завданням впорається і автомобільний АКБ стартерного типу, але не можна дозволяти йому надто сильно розряджатись.

Автомобільні акумулятори:

50Аг 2300 грн

60Аг 2500 грн

140Аг 5900 грн

Інвертори:

800Вт 3800 грн

2000Вт 8000 грн

Disqus Comments Loading...