Який генератор вибрати у 2024 році: ТОП 6 популярних моделей

Опубликовал
Ирина Тесленко

Поки енергетики докладають зусилля для відновлення системи, вулиці українських міст наповнюються шумними звуками генераторів. Навіть невеличкий магазин біля дому повинен забезпечити собі енергонезалежність, щоб продовжувати працювати. Підготували гайд з підбіркою популярних моделей, розповіли про їх переваги та недоліки, а також зібрали корисні поради для вдалої покупки.

Поради щодо вибору

Аналогічно до зарядних станцій, перший крок перед покупкою генератора полягає у розрахунку необхідної потужності. Треба визначити загальну потужність всіх пристроїв, які будуть підключені до генератора. Обравши відповідну модель бажано ще додати до її характеристик певний запас потужності на 20-30%. Невеличкі побутові прилади потребують 2-3 кВт, а на живлення великого будинку можна обирати й 10 кВт.

Однак самі лиш цифри не пояснюють можливостей пристрою, адже існує різниця між пусковою та робочою (номінальною) потужністю. На пусковій потужності генератор «заводить» двигун пристрою, а на робочій — працює постійно, стабільно живлячи прилади. Тому якщо потребуєте використання енергомістких пристроїв (електричні інструменти, кухонні прилади, кондиціонери) зверніть увагу на обидва показники.

Також існує різниця між видами палива, від якого працює сам генератор. Найчастіше на вулиці ми зустрічаємо великі та шумні моделі, які працюють на дизелі чи бензині. Дизельні краще підходять для тривалого використання, адже вони надійні при частих перебоях і мають більший моторесурс (однак взимку потребують «зимового» палива).

Онлайн-курс "AWS для початківців" від robot_dreams.
Навчіться працювати з cloud-native системами та побудуйте власний застосунок для зберігання даних у системі AWS.Досвід і фідбек від Fullstack Developer in Amazon.
Детальніше про курс

Бензинові моделі теж популярні, однак рахуються менш економічними. Вони бувають компактні за розміром, подібні моделі адаптовані для походів. Однак зауважте, що для використання в комерційних цілях вони не пристосовані, адже потребують частої зарядки. На газу або комбіновані з газом моделі також є, але вони потребують «підводу» газу до пристрою або постійного заправляння газовим балоном. Зверніть увагу, що підключення газового генератора до магістрального газопроводу виконується лише відповідними службами.

На газу також зустрічаються великі резервні генератори, які за габаритами вже не належать до портативного класу. Вони призначені для живлення великих споруд, комплексів, бізнес- чи торговельних центрів і є найбільш безпечним рішенням при тривалих вимкненнях світла, однак й найменш бюджетним за вартістю встановлення.

Якщо ви спостерігали картину, де людина запускала генератор як моторний човен, то ви бачили власника генератора з ручним стартером. Звичайна кнопка — це електростартер. Щоб не приходилося бігати по темряві на вулицю, то краще обрати генератор з автоматичним запуском (ATS), щоб пристрій працював як ДБЖ (при вимкненні світла генератор вмикається самостійно для резервного живлення).

Бажано обрати генератор з коліщатками або ручками, які значно спростять перенесення пристрою з приміщення на вулицю. До речі зменшити шум від роботи допоможе спеціальний кожух — він може трішки ізолювати звук, що важливо як в приватному будинку, так і в щільній забудові в місті.

Популярні моделі генераторів

Konner&Sohnen BASIC KSB 22i S

Базова модель генератора від Konner&Sohnen — збалансоване рішення у компактних габаритах. З вагою у 15 кг і низьким рівнем шуму цей генератор має все необхідне, щоб заживити навіть чутливі пристрої. Цю модель легко транспортувати, номінальна потужність становить до 1.8 кВт, на пусковій — до 2 кВт.

Для підключення споживачів пропонує пару розеток на 230 В. Генератор треба заправляти 92-м чи 95-м бензином, індикатор підкаже, коли потрібно робити дозаправлення. У порівнянні з іншими моделями цей генератор вимагає частішого дозаправлення, адже бака вистачає всього лише на 4 години роботи при 50% навантаженні.

Ціна Konner&Sohnen BASIC KSB 22i S не з найбюджетніших, тому ціна варіюється від 21 до 36 тисяч гривень.

EcoFlow Smart Generator (Dual Fuel)

Від бренду EcoFlow на ринку представлені не тільки зарядні станції, а й генератори. Smart Generator (Dual Fuel) — друге покоління, в якій реалізована комбінована система палива від бензину або пропану. Підтримує всі розкручені фішки виробника як керування застосунком, а також автоматичний старт (але тільки при підключенні до зарядних станцій EcoFlow DELTA Pro або DELTA Max).

Габарити пристрою не малі (вага 30.5 кг), рівень шуму трішки менший за традиційні моделі. Працюючи на бензині витримує робоче навантаження до 1.8 кВт (і до 1.6 кВт на пропані). Генератор створений для споживачів, які використовують зарядні станції як основне джерело живлення протягом тривалої відсутності електрики (наприклад на кемпінгу, в походах, в місцях віддалених від міста). Однак для якихось робіт цей генератор не підійде, адже вихідна напруга у 230 B і бак на 4 л навряд чи розраховані на подібні задачі.

За EcoFlow Smart Generator (Dual Fuel) «на бензині» виробник просить від 35 970 гривень.

Hyundai HHY1050Si

Це компактний і зручний для транспортування пристрій. Не надто шумний, він добре зарекомендує себе для базових потреб, однак витримає живлення лише невеликих пристроїв.

Потужність моделі становить 1 кВт, а максимальне значення — 1.2 кВт, витрати палива становлять 0.63 л/год, а бака на 2.5 л вистачить для 4 годин безперервної роботи. Для умов більш тривалого вимкнення світла цього генератора буде замало, однак він забезпечує стабільну енергію, що важливо для чутливих електронних пристроїв. І наявність USB порту в конструкції якраз й дозволить зарядити інші портативні прилади, дрібну електроніку та гаджети. Hyundai HHY1050Si можна придбати за ціною від 14 150 до 16 800 гривень.

Karcher PGG 6/1

Karcher PGG 6/1 — оптимальний генератор для ситуацій, в яких опиняється український споживач. За відомі марки часто генератори вартують значно більшу ціну. Однак у випадку цієї моделі можливості повністю відповідають бюджету.

Серія PGG пропонує різні рівні потужності генераторів, Karcher PGG 6/1 якраз щось середнє між початковим і вищим класом. Ця модель вже підходить для різних завдань, живлення будинку, котеджу чи гаража, може впоратися з довготривалою роботою (бака на 25 л вистачить на 10 годин роботи, а при повній потужності до 6,5 годин).

Номінальна потужність становить 5 кВт, а максимальна — 5.5 кВт. Генератор має електричний стартер для запуску двигуна, показник залишку палива, а також автоматичний регулятор напруги.

Вбудована ручка та коліщатка спростять транспортування пристрою (вага цієї моделі становить 85 кг), а три розетки допоможуть заживити необхідні прилади. Ціна за Karcher PGG 6/1 змінюється від 26 299 до 43 999 гривень.

ITC Power GG3300F

Більш бюджетний варіант ITC Power GG3300F з 208-кубовим двигуном також підійде для живлення будинку. Однак він забезпечить менш тривалий період резервного живлення (паливний бак розрахований на 15 л) та нижчий рівень потужності (номінальне значення становить 2.8 кВт). Ця модель підійде для середньої кількості побутових пристроїв, впоравшись з підключенням холодильника, телевізора чи мікрохвильової печі.

Оснащений двома розетками з автоматами на 16 А, має вихід DC 12В. Конструкція генератора стандартна, вага складає 45 кг, є ручка та коліщатка для перенесення. По рівню шуму ITC Power GG3300F ідентичний попередній моделі від Karcher, однак ціна доступніша — цей генератор можна знайти на ринку від 12 тис. грн, а максимальна ціна не перевищує 18 000 гривень.

Vulkan SC13000-III

Якщо попередні моделі належали до базового чи початкового класу, то на прикладі потужного генератора Vulkan SC13000-III можна оцінити різницю з професійними категоріями. Vulkan SC13000-III один з найпотужніших в асортименті виробника, впорається з живленням великої кількості пристроїв, побутових приладів та електроінструментів.

Окрім високих показників потужності пристрій здатен генерувати як однофазний, так і трифазний електричний струм (напруга 230 В і 400 В відповідно). Номінальна потужність становить 8.8 кВт, з пусковим рівнем до 9.6 кВт (для однофазної мережі), а для трифазної, потужність становить 10 кВт із максимальним рівнем навантаження до 12 кВт. Генератор обладнаний парою звичайних розеток на 230 В і однією на 400 В.

Генератор може використовуватися для чутливої електроніки, адже отримав вбудований авторегулятор напруги AVR. Захищений за стандартом IP23, оснащений вольтметром і лічильником мотогодин. Важить модель багато (175 кг), але в конструкції передбачені коліщатка.

Завдяки габаритам, потужному двигуну та баку на 45 л бензинового палива Vulkan SC13000-III здатен працювати протягом 9 годин при повному завантаженні. Тривалість роботи збільшується аж до 16 годин на одній заправці, якщо навантаження не перевищує 50%.

Звичайно ціна за цю портативну електростанцію значно більша, ніж за попередні моделі та стартує від 110 тис. грн. Однак в цього ж виробника в асортименті представлені більш базові варіанти, як Vulkan SC4000E-II або Vulkan SC9000E-II.

Важливі деталі

Для приватних будинків, доцільно також розглянути використання спеціальних батарей, які не є генераторами, а акумуляторами, які збирають енергію. Під час відсутності електрики вони «віддають» енергію у мережу, а коли світло зʼявляється, то вони поступово набирають запас знову. По суті це величезні повербанки чи зарядні станції, які приєднані до мережі будинку.

Подібним рішенням є EcoFlow Smart Home Panel, яке в парі з DELTA Pro робить будинок енергонезалежним на певний період часу. Додатково можна обміркувати встановлення сонячних генераторів, які взагалі не потребують палива, а заряджаються від сонячних панелей.

Однак звичайно для комерційних чи промислових потреб, частіше використовують резервні генератори професійного класу, які забезпечують стабільну напругу та можуть працювати протягом тривалого часу. Однак для всіх побутових споживачів варто не забувати уважно ознайомитися з інструкцією до генератора, правилами його обслуговування (частотою заміни моторної оливи, наприклад) та підключення до мережі. Рекомендуємо звернутися до відповідних служб для першого встановлення генератора, а також купувати обладнання лише в офіційних магазинах.

Disqus Comments Loading...