З 1 січня для організаторів азартних ігор суму цільового банківського депозиту збільшено до 51,120 млн грн

Опубликовал
Наумов Андрій

Ігрові автомати, покер, рулетка, ставки на спорт стали легальними видами азартних розваг у 2020 році. Їхню організацію та проведення регламентує профільний закон. Він встановлює вимоги до операторів ринку та їх обов’язки, визначає загальні правила проведення азартних ігор та принципи відповідальної гри. Також, згідно з законом, компанії, які працюють на ігровому ринку, зобов’язані мати цільовий депозит або гарантію банку в сумі не менше ніж 7200 розмірів мінімальної зарплати.

Навіщо потрібний банківський депозит

Участь в азартних іграх передбачає фінансові вкладення та виплату виграшів. Виплати, згідно з нормами закону, оператори інтернет-казино України та наземних ігрових залів повинні здійснювати у повному розмірі, за вирахуванням податків, у встановлені строки. Як відомо, призовий фонд формується із коштів, які гравці вносять на свої рахунки. Але законодавець передбачив додаткові можливості для забезпечення своєчасної видачі винагород. Гарантією виплати є цільовий банківський депозит або порука банку — письмова згода виконати грошові зобов’язання свого клієнта. Цільовий вклад може бути використаний виключно для забезпечення виплат гравцям.

Зазначимо, що держава планує контролювати фінансові операції за участю організаторів азартних ігор та користувачів їхніми послугами за допомогою онлайн-моніторингової системи (ДСОМ). Як раніше повідомляв сервіс ITC play, у грудні минулого року Кабмін затвердив порядок функціонування ДСОМ.

Чому змінилася сума цільового депозиту

Збільшення розміру гарантійного внеску пов’язане зі зміною мінімальної заробітної плати. Як говориться в статті 8 Закону про державний бюджет України на 2024 рік, сума мінімальної зарплати з 1 січня становить 7 тис. 100 грн. Оскільки розмір депозиту, який є гарантією виплат винагород користувачам гральних закладів, залежить від “мінімалки”, він став вищим. На цільовому рахунку організаторів азартних розваг тепер має бути сума, еквівалентна 7200 мінімальним зарплатам — 51 млн 120 тис. грн. Минулого року розмір гарантії становив 48 млн. 240 тис. грн.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Зазначимо, що цього року цільовий депозит чи банківська гарантія збільшаться ще раз, бо Закон про держбюджет передбачає зростання мінімалки до 8 тис. грн з 1 квітня. Отже, на цільовому рахунку доведеться мати 57 млн. 600 тис. грн.

Гарантійну суму оператори грального ринку зобов’язані підтримувати протягом терміну дії ліцензії. Нагадаємо, вона видається на 5 років. Порушення вимоги є підставою для анулювання дозволу на проведення азартних ігор.

Disqus Comments Loading...