Заощаджуємо кіловати: ТОП-5 незвичайних блоків живлення для ПК

Опубликовал
Юрий Пятковский

Комп’ютерні блоки живлення вартістю 100 доларів і вище — майже всі досить хороші. Але як кажуть, немає межі досконалості, виробники БЖ продовжують дивувати цікавими ноу-хау, як зовнішнім дизайном, так і внутрішньою схемотехнікою. Ми підібрали п’ятірку недешевих, але багато в чому новаторських БЖ, включаючи моделі зі старшим сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Titanium. Є серед них навіть одна повністю безвентиляторна.

Chieftec Photon

Chieftec Photon — блок живлення з напівмодульними кабелями (процесорний і материнський фіксовані, інші знімні) і вентилятором, що світиться. Причому на вертушці не економили: 12 см творіння Hong Hua побудоване на довговічному гідродинамічному підшипнику і вміє синхронізуватися з материнською платою за допомогою 5-вольтового конектора. Офіційно заявлена ​​сумісність з ASUS Aura, Gigabyte Fusion, MSI Mystic та ASRock Polychrome, але швидше за все працюватиме і з Biostar Vivid.

Схемотехніка ж блоку живлення порівняно проста: платформа Sirfa (в інших моделях Chieftec зазвичай застосовується CWT) з олдскульною груповою стабілізацією, яка забезпечує коефіцієнт корисної дії 85%. Вищий ККД групова стабілізація не здатна видати. Високовольтний конденсатор — тайванський Teapo на 85 градусів Цельсія. Причому для зниження собівартості офіційну сертифікацію 80 PLUS продукт не проходив. Але ККД 85% приблизно відповідає сертифікату Bronze.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Плюси: Вентилятор із синхронізованим RGB підсвічуванням, напівмодульні кабелі.
Мінуси: Немає офіційного сертифіката 80 PLUS.

FSP Hydro G Pro

FSP Hydro G Pro — повністю модульний БЖ з плоскими дротами-локшиною, коефіцієнтом корисної дії 90% офіційно підтвердженим сертифікатом 80 PLUS Gold, і, що особливо цікаво, вологозахисним конформним покриттям друкованої плати та електронних компонентів. Це дозволяє БЖ працювати навіть за умов підвищеної вологості повітря до 95%. Наприклад, на промисловому виробництві чи просто у морському кліматі.

Грунтується на схемотехніці власної розробки та виробництва FSP. Компанія FSP в принципі є одним із найбільших OEM-виробників електронної начинки БЖ для інших брендів, наприклад be quiet! і Gigabyte. Платформа вже на прогресивній роздільній стабілізації DC-DC, з потужною суцільною лінією Single Rail +12 В. Високовольтний японський конденсатор Hitachi на 105°C, а вентилятор Protechnic Electric на FDB-підшипнику. Виділена кнопка на корпусі дозволяє перемкнутись у напівпасивний режим охолодження.

Плюси: Вологозахистне конформне покриття, напівпасивне охолодження.
Мінуси: Ціна наближається до БЖ із сертифікатом Platinum.

Fractal Design Ion+ 2 Platinum

Fractal Design Ion+ 2 Platinum — повністю модульний та наполовину пасивний блок живлення із сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Platinum (ККД до 94%). Має два 4+4-пінові конектори, що дозволяють підключити Workstation материнську плату з двома процесорами. Кабелі зроблені дуже м’якими та податливими Ultra Flex, завдяки використанню великої кількості найтонших мідних жил. Схемотехніка розробки High Power, а конденсатор японський Rubycon.

Вентилятор фірмовий Fractal Design Dynamic GP діаметром 14 см і з гідродинамічним підшипником на 100 тисяч годин безвідмовної роботи. Та ще й завдяки технології Zero RPM вентилятор не обертається при низькому навантаженні на БЖ (у спеку можна активувати постійне легке обдування). Враховуючи все це, на Ion+ 2 Platinum надається 10-річна гарантія. У довжину вийшов БЖ досить компактним — всього 15 см, вже з урахуванням випираючих конекторів модульних кабелів.

Плюси: М’які кабелі Ultra Flex, тихий вентилятор діаметром 14 см.
Мінуси: Переплата, якщо ви не збираєте двопроцесорний ПК.

Seasonic PRIME Fanless

Seasonic PRIME Fanless TX — серія БЖ із повністю пасивним охолодженням потужністю до 700 Вт. Вентилятора всередині взагалі немає, що чітко видно крізь рясну перфорацію. Як, втім, немає великих пасивних радіаторів — лише невеликі алюмінієві пластини, як у звичайному джерелі живлення. Все завдяки максимальному на сьогоднішній день сертифікату енергоефективності 80 PLUS Titanium, що означає ККД 96%. Для порівняння, бронзовий БЖ на 700 Вт виділяє 105 Вт побічного тепла, тоді як титановий — лише 28 Вт.

Схемотехніка у PRIME Fanless TX власної розробки та виробництва Seasonic. Та й загалом компанія Seasonic вже кілька десятиліть є головним інноватором на ринку БЖ. Саме вона свого часу першою зробила регульовану швидкість вентилятора БЖ, активну корекцію реактивної потужності Active PFC, і першою сертифікувала весь модельний ряд власних БЖ 80 PLUS. Є у PRIME Fanless TX ще один почесний сертифікат — максимальної тиші Cybenetics A++.

Плюси: Взагалі немає вентилятора, сертифікати 80+ Titanium та Cybenetics A++.
Мінуси: Відчутно дорожчий за моделі з напівпасивним охолодженням.

be quiet! Dark Power Pro 12

be quiet! Dark Power Pro 12 — серія німецьких блоків живлення потужністю до 1.5 кВт. Довжина складає збільшені 20 см, це без урахування конекторів модульних кабелів, що варто враховувати при виборі корпусу для збирання ПК. Корпус БЖ зроблений не зі сталі, а з алюмінію. Замість типової повітрозабірної решітки з широкими щілинами використовується дрібнодисперсний пиловий фільтр. Вентилятор представлений фірмовим be quiet! Silent Wings на гідропідшипнику, з безрамковим дизайном та аеродинамічними канавками на лопастях.

Але все найцікавіше у Dark Power Pro 12, звичайно ж, «під капотом». Це напівмостова схемотехніка із цифровим регулюванням напруги LLC. Аналогічна технологія Load-line Calibration використовується, наприклад, в материнських платах для оптимізації напруги на процесорних ядрах. До того ж, передбачено перемикач Overclocking Key для об’єднання шести 12-вольтових ліній в одну суцільну надпотужну лінію, щоб живити екстремально розігнаний процесор або відеокарту.

Плюси: Цифрова стабілізація напруги LLC, перемикач Overclocking Key.
Мінуси: Поміститься не в кожний комп’ютерний корпус.

Disqus Comments Loading...