Рубрики Статті

Обман гравців: що не так із онлайн магазинами цифрових ключів та акаунтів відеоігор?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

На простих прикладах пояснимо як цифрові шахраї продають крадені акаунти, «офіційні» підписки та обманюють наївних покупців. Нижче ви дізнаєтесь як не стати жертвою, вберегти свої особисті дані та нервові клітини.

Ключі для активації

Ключі чи не єдиний адекватний вид товарів на шахрайських маркетплейсах, що є законним. Як це працює: ігрові компанії продають ключі за невисокими цінами третім сторонам для розповсюдження. Часто доведеться вмикати VPN, якщо забавка має регіональну прив’язку і ключ не активуватиметься з України.

Офіційні ключі, що активуються в профілі гравця нас не цікавитимуть у цьому матеріалі. Основну увагу приділимо викраденим акаунтам та фейковим підпискам.

Іноді в офіційному магазині Origin на розпродажі можна було придбати BFV за більш привабливою ціною

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс

Крадені облікові записи

Найпоширеніший вид товарів на подібних шахрайських майданчиках – це викрадені акаунти від популярних сервісів. Та звідки у них така кількість викрадених профілів?

Кібербандити дістають паролі до ігрових сервісів з допомогою так званого «бруту». Це грубий спосіб підбору популярних паролів використовуючи спеціальне програмне забезпечення. Такі дії можна прирівнювати до крадіжки персональних даних і це є грубе порушення закону. Утиліта перебиратиме різноманітні сервіси та пробуватиме підібрати паролі. Сервіси, де школярі заробляють гроші (копійки) за ручний ввід «капчі» допомагають їм в цьому.

Подвійна автентифікація та складний пароль – найкращий спосіб захиститись від крадіжок своїх ігрових облікових записів. Жертвами шахраїв стають любителі використовувати прості паролі.

Звідки ж бандити беруть список електронних скриньок? Існує безліч вразливих баз даних, які викрадають хитрі спеціалісти. Потім ці бази продаються на чорному ринку і стають в пригоді шукачам акаунтів.

Для експерименту було придбано дешевий акаунт в Origin. Відразу система видала дані профілю, які виявились неправильними. Продавець швидко відреагував і прислав інші на заміну. Через деякий час (біля місяця) у профіль уже було неможливо зайти (або справжній власник змінив пароль, або шахраї). І така ситуація у багатьох користувачів.

На цифрових маркетплейсах можна знайти погані відгуки, де власники магазину дають шанс користувачам почитати думку покупців щодо недобросовісних «бариг».

Наївний геймер бажає зекономити, але лише втратить свої кілька десятків чи добру сотню гривень, віддавши їх за повітря. «Скупий платить двічі» – це доречний вислів в такому випадку. Придбати оригінальну гру на розпродажі надто просто й дорого для школярів, навіть якщо знижка більше ніж 50%. Саме на таку жадібну чи погано забезпечену аудиторію розраховують шахраї та обдирають останні гроші із гаманця.

Ненадійні підписки

Розглянемо ще один вид шахрайства на прикладі підписки для XBOX Ultimate на 12 місяців. Лише за 30 доларів нам пропонують річну підписку. Але що тут не так?

Принцип роботи схеми: користувач купляє підписку, якою буде користуватись через сімейний доступ. Кібершахрай (продавець) додає покупця у свою «сім’ю» і ділиться з ним підпискою. В такому разі ще й ви ризикуєте втратити свій акаунт передаючи дані шахраям. Ви не будете володіти підпискою, за яку заплатили 30 доларів. Вас лише занесуть до списку тих, з ким вони поділились доступом із головного акаунту.  Якщо хочете зекономити, то краще купіть офіційну підписку разом зі своїм другом та додайте його до сімейного доступу. Щось схоже є й у Steam для поширення своєї бібліотеки.

В описі прямим текстом вказано, що ви повинні дати свої персональні дані. Не дивуйтесь, якщо ваш весь обліковий запис буде заблоковано чи зміниться пароль. Дуже часто люди ставлять один пароль до електронної пошти та ігрового профілю. Це досить ризиковано.

Негативні відгуки відразу видаляються без жодних компромісів. Адміністрація сайту чудово розуміє хто є її продавці та завжди стоятиме на стороні шахрая, що приносить % прибутку. Якщо покупець пожаліється й аргументовано напише своє незадоволення – це не матиме жодного значення, його коментар стоятиме декілька хвилин. Жахливому сайту plati ставимо 0 балів із 10 за прикриття шахрайських схем та ігнорування думки покупців. Інші майданчики для продажу цифрових товарів хоча б не приховують відгуки незадоволених клієнтів. Відправляємо ресурс у чорний список.

Висновки

Купляти крадені ігрові профілі – це ненадійно, принизливо. Безсовісно користуватись чужим акаунтом. Ті, хто їх продає та викрадає належать до категорії злочинців, а не продавців. Сайти, що захищають шахраїв так само в долі та чудово розуміють, що допомагають збувати крадені цінності. Купуючи дешеві «підписки» користувач ще й ризикує втратити особисті дані чи отримати блокування ігрового профілю. Жодні негативні відгуки ніколи не дійдуть до публіки, адже це все дуже гарно контролюється і видаляється «менеджерами» цього кримінального бізнесу. Ми не рекомендуємо купляти акаунти й підписки у будь-якому вигляді. Безпечним винятком на таких сайтах можуть бути ключі для активації у своєму профілі без жодного «шаманства», та вони часто коштують не менше як у Steam ігри на розпродажі.

Disqus Comments Loading...