Рубрики Статті

ЗРК «Куб»: радянський спадок для сучасної війни

Опубликовал
Ирина Тесленко

17 березня стало відомо, що Словаччина готова передати Україні частину своїх зенітно-ракетних комплексів «Куб». Розглянемо їх, щоб дізнатися, чому це не зовсім проста радянська зброя та які вона має переваги для використання на фронті. 

Історія розробки ЗРК «Куб»

Зенітно-ракетний комплекс «Куб» — відома зброя для українських Збройних сил, адже її розробкою та виробництвом займався Радянський союз. Історія комплексу розпочалася в 1958 році, а частиною радянського озброєння він став в 1967 році. Іронічно, що перша презентація «Куба» для масової публіки відбувалася в Москві, під час урочистого військового параду. 

Україна має досвід у модернізації установки, адже у 2021 році вітчизняне підприємство замінило застарілу елементну базу на більш сучасну цифрову, отримавши 2K12M1-2Д «Квадрат-2Д» з покращеними бойовими можливостями. Хоча модифікацій комплексу існує велика кількість, що зумовлено не тільки тривалим часом експлуатації, а й великою кількістю країн-операторів. 

Перша модифікація Куб-М1 поступила на озброєння в 1976 році та отримав низку поліпшень в бойових характеристиках (більша дальність і кращий час реакції). Розвиток системи за радянські часи дійшов фіналу у 1978 році з розробкою четвертого «Куб». Його особливістю стала можливість отримання інформації про керування вогнем від пускової установки транспортного приводу 9А310 і радіолокатора (TELAR) 9К37 «Бук».

ЗРК «Куб» відомий і для класифікатора НАТО, в якому комплекс має назву SA-6 Gainful — західні країни використовували установку під час миротворчих місій в Косово та Сербії. Також «Куб» має бойовий досвід у війнах Близького сходу у 70-х роках. У минулому операторами установки були більше ніж 40 країн світу, і деякі з них тримають її на озброєнні протягом 40 років. 

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

У 2011 році активною модернізацією комплексу займалася європейська компанія MBDA спільно з чеським підприємством Retia. А через 10 років Міністерство оборони Чехії почало вести переговори про купівлю ЗРК Spyder LR як заміну для «Куба». Теоретично перехід західних партнерів на новіші типи комплексів дозволить Києву отримати більшу кількість ЗРК для власного використання. Схожа ситуація відбувалась з ППО HAWK, який масово замінювався на новіші системи MIM-104 Patriot.

Конструкція ЗРК «Куб»

«Куб» — мобільна зенітно-ракетна система, яка призначена для боротьби з повітряними цілями на малих і середніх висотах. Застосовується для захисту сухопутних військ від літаків і гелікоптерів. 

Одна частина комплексу є самохідною установкою з засобами радіорозвідки, а друга такою ж установкою, але з трьома ракетами. Пускові установки можуть підійматися на +85º, а обертатися на повні 360º. Шасі представлено гусеничною машиною GM-578, яка широко використовується для інших військових цілей. 

Пускові установки розміщуються у задній частині за бойовим відділенням і двигуном. Гусеничне шасі поєднує високу прохідність і при тому має гарні показники мобільності та гнучкості розгортання. Воно побудоване на базі радянської багатоцільової машини, тому з легкістю долає сніг і пісок, рухається пересіченою місцевістю та не боїться складного рельєфу.

Автомобіль може розвивати швидкість близько 50-65 км/год, а запас ходу становить приблизно 500 км на одному завантаженні палива, що дозволяє долати значні відстані, підтримуючи наземні сили. 

Озброєння складається з трьох ракет 3М9 з двоступеневим твердопаливним двигуном і осколково-фугасною боєголовкою, яка призначена для детонації поблизу цілі. Ракета обладнана напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення, для точної роботи комплекс також використовує РЛС виявлення повітряних цілей та цілевказівки, а також РЛС супроводу цілі та підсвічування. Система може вражати цілі на висоті від 50 до 12 000 метрів і має радіус дії приблизно від 20 до 25 км.

Екіпаж комплексу складається з 3-4-ьох осіб. ЗРК має повну фільтрацію повітря та систему NBC (системи життєзабезпечення), а також інфрачервоне обладнання нічного бачення в стандартній комплектації, але машина не підтримує можливості амфібії.

ЗРК вимагає допоміжні засоби для перезаряджання, яке здійснюється на модифікованих вантажівках ЗІЛ-131 (6×6) і завантажується вручну на пускову установку за допомогою крана, який переміщується в задній частині автомобіля заряджання. Перезарядження займає приблизно 10 хвилин. 

Технічні характеристики комплексу в стандартній комплектації наведені в таблиці:

Характеристики Значення
Загальна маса 32,4 т
Маса ракетної установки 630 кг
Екіпаж до 4 осіб
Дальність
вертикальна до 12 км
горизонтальна до 25 км
Швидкість системи 65 км/год
Запас ходу 500 км

Переваги використання ЗРК «Куб»

Окрім традиційного застосування в ролі ППО, ЗРК «Куб» цікавий тими модифікаціями, які реалізували з системою західні інженери. Поляки та чехи у 2010-х роках працювали над програмами, за якими радянські установки адаптовувалися для використання з новішими ракетами по типу Sea Sparrow, RIM-162 ESSM або ж AIM-7E. За даними The Military Balance 2022 Чехія взагалі відмовилась від використання цих ЗРК, а тому можна розраховувати на отримання списаних чеських установок для підсилення ЗСУ. Також ці ЗРК можна отримати від Польщі, Болгарії та Угорщини. 

«Куб» ефективно застосовується проти літаків і крилатих ракет, може відігравати роль як мобільної системи ППО для захисту інших систем (у складі ешелонованої групи засобів оборони) або для прикриття сухопутних військ. 

З огляду на дані від Генерального штабу, українські воїни максимально ефективно працюють з ворожою авіацією. Майже не щотижня з’являється інформація про збиття російських літаків, наприклад на минулому тижні ЗМІ публікували інформацію про знищення Су-24 під Бахмутом. Можливо «Куб» ще більше здатен покращити цю статистику. 

А деякі оглядачі особливо наголошують на тому, що «Куб» чудово справляється з обороною танкових дивізій, що на фоні передачі західних танків Україні пояснює основну ціль застосування ЗРК. Для прориву оборони ворога танки мають дістатися потрібних позицій, а поряд з «Кубом» вони отримують надійний захист від повітряних загроз.

Комплекс має схожу швидкість з танком, потужне шасі з великим запасом ходу та здатністю долати будь-які дороги та їх відсутність. Тобто ЗРК легко рухатиметься разом з колоною, навіть у важких погодних умовах. 

З огляду на вже згаданий вище HAWK українці не бояться отримувати зброю з «великим стажем роботи». Може й радянські, але перевірені роками комплекси демонстрували свою ефективність в бойових діях, а в ситуації з «Куб» ще й готові до модернізації та використання західних ракет. Вкотре дякуємо сусідам зі Словаччини та чекаємо на установки в Україні.

Disqus Comments Loading...