Рубрики Статті

Зростання енергоспоживання процесорів та відеокарт. Кіловат – це  норма?

Опубликовал
Дмитрий Спасюк

Кожен рік компанії випускають нові моделі процесорів та графічних адаптерів. Протягом тривалого часу споживання енергії у CPU залишалось приблизно на одному рівні. Раніше було краще? Розберімося в тому, чи справді сучасні відеокарти/процесори потребують такої великої кількості енергії.

Значне енергоспоживання хвилює звичайних користувачів, але ніяк не виробників. Їм все одно на те, що покупець буде вимушений потратити ще кілька сотень доларів на рідинне охолодження чи потужніший блок живлення. Невже це єдиний спосіб збільшити обчислювальну потужність?

Раніше було краще?

Власники HEDT платформи LGA1366 добре знають якими гарячими були процесори Intel Core Extreme. Умовний Intel Core i7-980X мав чималу різницю між Stock/OC. Базові частоти були низькими (3.3 ГГц), але модель мала гарний розгінний потенціал.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Цей CPU змушував топові X58 материнські плати добре напружуватись. Базове енергоспоживання складає лише 130 Вт. Конфігурації в розгоні легко перетинали межу 200-250 Вт. Все залежало від умінь оверклокера, материнської плати і «вдалості» кристалу.

Джерело Hardware Unboxed YT

Згадаймо найгірші часи AMD. Серія FX ледь не поховала компанію. Неймовірно невдалі процесори, що не склали конкуренцію Intel. Одним з останніх «франкенштейнів» цієї серії став FX-9590. Цей повільний монстр споживав 220 Вт. І це в стоці.

Знаючи розгінний потенціал «бульдозерів», він легко потягається з Intel Core i9-13900K, але лише в плані споживання електрики. Продуктивність в нього жахлива. Ключовим є відношення продуктивності до енергоспоживання. І цей параметр стає кращим щороку.

Обмеження споживання «Power Limit» майже не змінились за останні кілька поколінь. Intel Core i9-10900K поставив планку, якої стараються притримуватись уже 4 роки.

Джерело Techspot

З відеокартами схожа ситуація. На початку 2000-х усі комплектуючі справді споживали мало енергії. Потім почався стрімкий розвиток, що спровокував екстенсивне нарощення потужності. У 2009 році середнього рівня відеокарта оснащувалась 6 Pin роз’ємом живлення, а топові моделі мали 2х6 Pin, трохи згодом 2×8 Pin. Ця тенденція майже зупинилась, якщо розглядати карти Radeon. NVIDIA наростила TDP дещо більше.

Radeon HD 7990 – двочіпова відеокарта 2013 року випуску. Була оснащена двома роз’ємами живлення по 8 Pin. Офіційно заявлений TDP 375 Вт. Анонсована новинка RX 7900XTX має TDP 355 Вт і оснащена такими ж роз’ємами живлення.

Це ж стосується й RX 6900XT. То де там ріст енергоспоживання, про який розповідають у «новинах-страшилках»? Різниця швидкодії між HD 7990 і RX 6900XT майже чотирикратна при однаковому споживанні електронів.

Енергоефективні відеокарти NVIDIA

Редакція ITC мала нагоду тестувати найновіші флагмани NVIDIA ADA. Ми переконались на власному досвіді в тому, що вказане енергоспоживання RTX 4090 і 4080 майже не має зв’язку з реальністю.

Максимально зафіксований показник споживання всього ПК з RTX 4090. Гра A Plague Tale Requiem. 2160p ULTRA графіка.

Реальні тестування показали, що в багатьох забавках RTX 4090 споживає в межах 200-250 Вт. Деякі проєкти змушують збільшити це значення до 400 Вт. Але ніяких міфічних 600-800 Вт так і не вдавалось зафіксувати. Весь ПК споживав значно менше, як заявляють деякі непідтверджені джерела.

RTX 4090 споживає 400 Вт при максимальному навантаженні у грі A Plague Tale Requiem. 2160p ULTRA графіка.

Найголовніше те, що продуктивність значно виросла. TDP RTX ADA залишився на тому ж рівні, що й у попереднього покоління. RTX 3070Ti споживає енергії як і RTX 4080. І це при тому, що остання швидша в 2.5-3 рази. Конфігурації Intel Core i9-13900K + RTX 4080 було достатньо блоку живлення на 850 Вт, який так і не завантажився більш ніж на 75%.

RTX 4080 споживає 300 Вт при максимальному навантаженні у грі Microsoft Flight Simulator 2020. 2160p ULTRA графіка.

При роздільній здатності 1080p в ААА кіберспортивних забавках як Call of Duty Warzone, RTX 4090 споживала лише 100 Вт. Додаємо сюди ККД блоку живлення, і з розетки топовий графічний адаптер 2022 року потребував близько 110 Вт.

NVIDIA GTX 590 має заявлений TDP 365 Вт. Два чіпи, жахлива система охолодження і значне споживання енергії. Комп’ютерні любителі досі вважають, що раніше було краще?

За вас уже все зробили

Ми уже публікували статтю про розгін в сучасних реаліях. Насправді оверклокінг нікуди не зник. Він лише став заняттям самого виробника. З процесорів та відеокарт уже витиснули усі «соки» ще на заводі. Компанії стараються дати максимально високі частоти. Розгін сучасного CPU дає неймовірно малий приріст. Це ж стосується й відеокарти.

Старі CPU працювали з низькими частотами. Звичайний користувач не міг отримати максимум з процесора, за який заплатив гроші. Умовний Intel Core i5-11400F на хорошій материнській платі сам «розганяється». Але як можна розганяти процесор з заблокований множником? Це лише умовний розгін. Вся справа у лімітах TDP.

Виробник закладає певні обмеження для контролю температур. Якщо процесор споживає понад 65 Вт – він починає скидати частоти, щоб уміститись в цей показник. Для сучасного Core i5 65 Вт дуже мало. Як показує практика, він може споживати у 2-3 рази більше. Новинка Intel Core i5-13600K показує феноменальні результати. Якщо зняти ліміти він споживає майже 200 Вт. Але й швидкодія краща як у недавніх флагманів Intel Core i9.

Intel Core i5-11400 втрачає значну частину продуктивності з обмеженим TDP. Джерело Hardwarecanucks

Останні Ryzen 7000-ої серії також слідують цій тенденції. Неймовірно високі частоти в умовного Ryzen 7 7700X роблять розгін беззмістовним. Достатньо придбати гарну материнку та охолодження. Користувач не хоче такого? Тоді отримає менші частоти і трохи меншу продуктивність.

Залежність продуктивності Intel Core i9-12900K від виставлених лімітів енергоспоживання. Джерело Videocardz

Отже, користувач отримує максимум із купленого продукту з мінімальними зусиллями. Це правильний підхід, не зважаючи на любов оверклокерів до ручних налаштувань. Повертаючись до теми статті, раніше процесори також можна було добряче розігнати. Їхній TDP легко виростав в 2 рази.

Старі CPU не уміли себе так «бустити» з коробки. Їм залишалось надіятись на розгін вмілими руками комп’ютерного спеціаліста. Тому й складається враження, що сучасні ЦП стали вимогливі, а старі були дуже економні. За базових частот процесори останніх поколінь споживають не більше електричної енергії як 10-15 річні попередники.

Висновки

Є розумна межа споживання електрики та виробники це прекрасно розуміють. З покоління на покоління відбувається екстенсивний (Comet Lake > Rocket Lake) або інтенсивний (Rocket Lake > Alder Lake) перехід. Вихід нових технологій дозволяє знизити енергоспоживання і підняти продуктивність. Як показує історія, ринок бачив чимало таких стрибків TDP/продуктивності.

35-ти ватні Intel Core i9-11900T та Intel Core i7-11700T

Процесори не стали гарячішими, а лише розігнаними прямо на заводі. Тепер достатньо виставити Power Limit, а не страждати з підбором напруги, множника і шини. Відеокарта RX 7900XTX обіцяє бути такою ж економною як і її попередник. У таборі Radeon ми не бачимо стрибків енергоспоживання. Це частково стосується й NVIDIA. Лінійка RTX 4000 показала у 2-3 рази кращу продуктивність на 1 Вт ніж RTX 3000.

Очікувати масових кіловатних GPU та 300-400 Вт CPU не варто. Середньостатистичний домашній ПК 2020 року споживає значно більше енергії як схожий комп’ютер з 2000-го року. Але різниця між 2010 і 2020 роком уже не така велика. Особливо, якщо дотримуватися базових лімітів на сучасному ПК, або розганяти стару систему.

Disqus Comments Loading...