ASUS BR – ноутбуки для школярів і студентів

Опубликовал
ASUS Business

З першого погляду на лептопи з модельного ряду BR від ASUS виникають майже ностальгічні асоціації з нетбуками. Так, спільного чимало, однак мобільні ПК від ASUS є повноцінними пристроями, що пропонують значно більше можливостей, аніж міні-лептопи з CPU Atom у часи свого розквіту. Але давайте про все послідовно й докладніше.

Що таке серія ASUS BR?

Серія комерційних спеціалізованих мобільних ПК ASUS BR була вперше представлена у 2021 році на виставці CES. Первістком став ноутбук ASUS BR1100. Лінійка орієнтована на використання в галузі освіти, зокрема шкільної. Фактично — це втілення ASUS свого бачення концепції “комп’ютера школяра”. Ноутбуки BR — прості, надійні, більш міцні, порівняно з класичними моделями, оснащені всім необхідним для забезпечення навчального процесу. А головне — вельми доступні за ціною.

Яке оснащення серії ASUS BR?

На відміну від нетбуків, про які фахівці жартівливо говорили, що вони, буцімто, зібрані з решток компонентів нормальних ноутбуків, пристрої ASUS BR є повнофункціональними лептопами. В основі апаратного забезпечення — енергоефективні платформи початкового рівня з процесорами Intel N-серії. Особливістю цих процесорів є те, що вони працюють з оперативною пам’яттю в одноканальному режимі та мають дуже низьке енергоспоживання як для платформи X86 — від 6 до 15 Вт.  Для комфортної роботи передбачено 816 ГБ оперативки DDR4 або ж сучаснішої DDR5. Варанти накопичувачів передбачають як флешки eMMC, що розпаяні на платі та мають непогані показники продуктивності як для такої платформи, так і твердотільні накопичувачі SSD для слоту M2. Можливостей заліза із запасом вистачить для всіх завдань, що так чи інакше пов’язані з навчальним процесом. Інтерактивні програми, Інтернет, тести, вікторини Kahoot, малювання, креслення та багато іншого запускаються й хутко працюють на ноутбуках ASUS BR.

Скріншот з огляду ASUS BR1402. Продуктивність вбудованого eMMC-накопичувача.

Чим особливий екран ASUS BR?

Подібно до нетбуків, “учнівські ноутбуки” ASUS вирізняє компактний формфактор: діагональ екрана становить 11,612,2 дюйма, старші моделі, орієнтовані на студентів, мають 14-дюймові екрани IPS. Є моделі, де конструкція передбачає екран, що обертається на 360 градусів з посиленим шарніром. Отже, моделі забезпечують усі переваги класу трансформерів 2-в-1 із сенсорним екраном і можуть бути використані в ролі планшета, або ж консолі, коли клавіатура не потрібна. Товщина рамок, що обрамляють екран, також може шокувати поціновувачів “тонких і легких ноутбуків”. Однак широкі рамки є одним з елементів захисту екрана. Сам екран у Flip-моделях захищений міцним склом Corning Gorilla Glass, яке не часто можна зустріти навіть у моделях вищих цінових сегментів. Такий екран сенсорний, на додачу ноутбуки можуть комплектуватися активним стилусом, що розпізнає 4096 рівнів натискання й слугує цифровим аналогом пензлів, олівців і маркерів, що ховається безпосередньо в корпус ноутбука. 

Чим цікава конструкція ноутбуків ASUS BR?

Діти можуть бути справжнім стихійним лихом, здатним вивести з ладу те, що, на перший погляд, зламати неможливо. Саме тому ноутбуки ASUS BR відзначає зміцнена конструкція. Корпус на кутах захищений гумовими накладками, і загалом, згідно з випробуваннями, ASUS BR витримують падіння з висоти 120 см. Це приблизно висота підвіконня. Поверхня їхнього корпусу не є гладенькою, а має своєрідну комірчасту фактуру. Завдяки їй ноутбук не вислизне з рук, але, найголовніше, таке фактурне 3D-покриття запобігає утворенню сколів і тріщин. Як і всі комерційні ноутбуки ASUS, пристрої серії BR проходять випробування на відповідність військовому стандарту MIL-STD 810H, що підвищує шанси на виживання пристрою у несприятливих умовах бешкетування учнів під час перерв. Моделі відзначає вдосконалений захист від вологи, зокрема гумова клавіатура, й особлива конструкція системи охолодження.

Додаткова 13 МП камера в ASUS BR1104F. Таке розташування другої камери зручне в планшетному режимі як для демонстрації оточення, так і для запису уроків і фотографування.

На відміну від більшості ноутбуків 2-в-1 присутні дві вебкамери Full HD. Друга розміщена в досить незвичному місці над клавіатурою. Нею зручно користуватися, коли пристрій працює в планшетному режимі. Ще одна особливість — місткі батареї, що в синергії з невеликим екраном й енергоефективними компонентами забезпечує виняткову автономність. Ноутбуки працюють до 19 годин від одного повного заряду акумулятора.

Чи можлива модернізація ноутбуків ASUS BR?

Гвинти в ноутбуках серії BR від ASUS зафіксовані особливим чином і не випадають

Апгрейд моделей серії BR можливий, але розрахунок на те, що він буде виконуватись кваліфікованими фахівцями. Внутрішнє компонування реалізовано через так звану “модульну конструкцію”. На відміну від звичайних ноутбуків, компоненти, які виходять із ладу найчастіше, не розпаяні на платі, а реалізовані у вигляді модулів, які доволі швидко замінюються. Щоб дістатися до апаратних нутрощів, необхідно відкрутити гвинти на нижній кришці й зняти клавіатуру. Гвинти зафіксовані особливим чином і не виймаються, а отже відсутній ризик їх випадково загубити в процесі обслуговування. Знявши клавіатуру, фахівець може замінити один модуль ОЗП, SSD-накопичувач М2, бездротові плати Wi-Fi та LTE (у певних моделях), батарею, материнську плату та модуль з інтерфейсними роз’ємами. Для виконання робіт достатньо лише викрутки.

Які особливості ПЗ для ноутбуків ASUS BR?

Пристрої постачаються з попередньо встановленою спеціалізованою версією ОС Windows 11 Pro Education або ж Windows 11 Education. В їхню основу покладена корпоративна версія ОС, але з набором налаштувань та інструментів спеціально для роботи в освітньому середовищі. Це означає, що фахівці й вчителі матимуть удосталь важелів для керування парком пристроїв. Ноутбуки бездоганно працюють в S-режимі Windows 11 і пропонують користувацький досвід, наближений до пристроїв з ChromeOS, але зі звичним інтерфейсом.

Прикінцеві зауваження

Саме ASUS BR — це дійсно мобільні ПК для навчання, а не ігрові монстри, як полюбляють розповідати деякі школяри. Їхні переваги — невисока ціна, надійність, зручність. Але сповна вони розкриваються у складі комп’ютерних класів чи іншої навчальної ІТ-інфраструктури освітніх закладів. ASUS BR — не лише ідеальний учнівський ноутбук. Студентам і керівникам ВНЗ варто звернути увагу на 14-дюймові моделі, що є “робочими конячками”, здатними допомогти студентам із пошуком інформації, текстами та роботою в Інтернеті. Зокрема, зараз пропонується модель ASUS BR1402C на базі процесора Intel Core i3-N305 1,8 ГГц з 8 ГБ ОЗП та SSD на 512 ГБ, причому з надзвичайно вагомою знижкою.

ASUS BR1204C – чудовий ноутбук для ефективного навчання, який може похвалитися стійким до відбитків пальців покриттям корпусу й міцною модульною конструкцією

 

Дізнатися більше про модельний ряд ноутбуків ASUS BR

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
ASUS Business