Огляд захищеного смартфону Blackview BV9300 з акумулятором 15080 мАгод: котики оцінять

Опубликовал

Ключова характеристика будь-якого захищеного смартфона це якраз фактичний рівень захисту від ударів, води, бруду та інших негараздів. Але виробники намагаються оснастити свої захищені смартфони додатковими «фішками», такими як інфрачервоні камери, тепловізори, додаткові екрани або великі зовнішні динаміки. При тому в повсякденній експлуатації важлива апаратна основа, а вона у захищених моделей часто старша (і повільніше) ніж у звичайних смартфонів.

На щастя смартфон Blackview BV9300 належить до нового покоління пристроїв на основі SoC MediaTek Helio G99. Ця актуальна платформа має бути швидкою та економічною, а наскільки – розглянемо в огляді. Також перевіримо лазерний далекомір, інтегрований у смартфон. І, зрозуміло, протестуємо терміни автономної роботи, адже в Blackview BV9300 велетенський вбудований акумулятор аж на 15080 мАг!

Технічні характеристики Blackview BV9300

Назва

Blackview BV9300

Екран

IPS, 6,7 дюйма, роздільна здатність 2388 х 1080 пікселів. Підтримка кадрової частоти 120 Гц, 90 Гц та 60 Гц. Виробник BOE

SoC

MediaTek Helio G99, 2 ядра Cortex A76, 6 ядер A55, GPU Mali-G57 MC2, техпроцес 6 нм

ОЗП

12 ГБ LPDDR4X

ПЗП

256 ГБ UFS 2.1 uMCP

Камери

Тильна 50 Мп Samsung Isocell JN1 та ширококутна 8 Мп; фронтальна 32 Мп Samsung Isocell GD2

Акумулятор

15080 мАг, швидкий заряд до 33 Вт

Розширення пам’яті

слот microSD для карток об’ємом до 1 ТБ

Безпровідний звязок

Стільниковий зв’язок 4G, Dual SIM, Wi-Fi 5 (ac), Bluetooth, NFC

Підтримка мобільних мереж

GSM: 850/900/1800/1900 (B2/B3/B5/B8)

3G WCDMA: B1/B2/B4/B5/B8

CDMA: BC0/BC1/BC10

4G LTE FDD: B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/ 20/25/26/28A/28B/30/66

LTE TDD: B34/38/39/40/41

ОС

Android 12, графічна оболонка DokeOS 3.1

Додатково

Корпус з пило-вологозахистом та покращеним захистом від ударів, лазерний далекомір або ліхтарик в залежності від модифікації, підтримка реверсивної зарядки потужністю до 5 Вт

Пакування та комплектація

До рук покупця смартфон Blackview BV9300 потрапляє в пакуванні із щільного картону, схоже, універсального для кількох різних моделей. Наклейки на пакуванні повідомляють основні характеристики смартфона, серійний номер, коди IMEI та колір смартфона, у цьому випадку помаранчевий.

Онлайн-курс повного дня Front-end developer від Mate academy.
Курс Front-end developer допоможе вам підготуватись до карʼєри в IT з нуля. На вас чекає багато практики та досвідчені ментори. .
Отримати деталі про курс

У комплекті є зарядний пристрій, кабель USB Type-C – Type-C, темляк зі шкіри або шкірозамінника, важіль для вилучення слота SIM-карт та інструкція. Комплектний зарядний пристрій дуже схожий на ЗУ для смартфона Hotwav Cyber X Pro і на його корпус також нанесений напис «GaN Fast Charger», що обіцяє, що всередині є напівпровідники з нітридом галію.

У будь-якому випадку, обіцяна вихідна потужність до 33 Вт в режимах аж до 11 В/3 А. 33 Вт це дуже хороший показник, майже вдвічі більший за 18 Вт у попередніх поколінь швидкої зарядки у смартфонів на базі SoC MediaTek.

Зовнішній вигляд та конструкція Blackview BV9300

Глянцевий пластик, кераміка та скло залишилися у «громадянських» смартфонах. Blackview BV9300 дотримується перевірених часом корпусних матеріалів, серед яких першу скрипку грає TPU (термопластичний поліуретан), доповнений алюмінієвим сплавом. TPU не боїться ультрафіолету (сонячні промені), не дубіє на морозі, індиферентний до водних процедур.

Важливіше те, що як частина корпусу TPU це еластичний матеріал, здатний поглинати та розсіювати частину енергії при ударах та падіннях. Шасі з алюмінієвого сплаву забезпечує загальну міцність конструкції при розумній вазі всього виробу.

До речі про вагу Blackview BV9300… 527 г це дуже багато, якщо порівнювати зі звичайними смартфонами. Та й захищені смартфони часто виявляються легшими. Велику вагу можна виправдати величезним акумулятором більше ніж у багатьох повербанків. Але один із конкурентів в особі Oukitel WP15 оснащений акумулятором порівнянної місткості та при цьому він на 40 г легший.

Зате Blackview BV9300 має козир — розвинена система охолодження з мідними елементами, покликана знижувати температуру процесора навіть при серйозних навантаженнях (ігри, ресурсомісткі програми). Ефективність системи охолодження ми розглянемо нижче, а поки що скажу що її додавання і могло збільшити загальну вагу смартфона.

Задня панель смартфона переважно виготовлена із чорного TPU, на її тлі виділяється логотип Blackview та окантовка модуля камер. Обидва ці елементи алюмінієві, окантовка камери трохи піднята над площиною задньої панелі, тому смартфон спирається на неї коли лежить на столі.

Екран смартфона Blackview BV9300 захищений по периметру окантовкою із жорсткого пластику, піднятого на пару міліметрів над площиною дисплея. Таке рішення може захистити дисплей під час падіння екраном вниз на рівну і пласку поверхню, але у складніших випадках цього захисту може виявитися недостатньо. Тому зверху та знизу окантовка посилена напливами з TPU.

Кути смартфона захищені TPU з рифленням, боковини з алюмінієвого сплаву, кнопки також алюмінієві з рифленням, що дозволяє розрізняти їх на дотик. Можливо, і на алюмінієвих боковинах варто було зробити візерунки або рифлення — коштом чималої ваги смартфона при хваті за плоскі боковини він іноді може прослизати в руках. На одному з нижніх кутів є вушко для кріплення темляка.

По сусідству зроблено перфорацію для єдиного динаміка та заглушку для порту USB Type-C. На правій боковині розташована кнопка зняття блокування гучності, поєднана з датчиком відбитків пальців, над нею клавіша гучності. На лівій боковині слот для SIM-карт та програмована кнопка, за замовчуванням її подвійне натискання активує діастиметр.

Так, базова версія Blackview BV9300 оснащується додатковим ліхтариком, у розширеній версії його місце займає далекомір або діастиметр. У специфікаціях смартфона заявлена дальність роботи далекоміра 40 метрів, але в реальних умовах дистанція залежить від ряду факторів, таких як фонова освітленість, матеріал і покриття поверхні, на яку спрямований лазерний промінь, кут вимірювання, вібрація/рух смартфона або поверхні, що вимірюється.

На практиці вимірювання у приміщенні навіть за наявності фонового денного сонячного освітлення (не пряме сонячне проміння) зазвичай дає похибку не більше 1-2 мм на відрізку 5-6 метрів. На вулиці вдень на такій самій відстані може бути похибка близько 10 см, при цьому виміри можуть видавати помилку, пов’язану з яскравою освітленістю, типом поверхні та кутом відбиття променя.

Перед вимірами зверніть увагу на малопомітну кнопку в програмі далекоміра, яка перемикає підрахунок відстані від нижнього або верхнього торця телефону. За замовчуванням включено розрахунок відстані від нижнього торця, це означає, що в замір буде додано довжину самого смартфона. З недокументованих функцій — домашні коти захоплюються, ганяючись за точкою лазерного променя. Тому котів не беруть у прораби.

Якість збірки смартфона відмінна, нічого не скрипить, не згинається і не продавлюється. Blackview BV9300 відчувається монолітним брусочком.

Екран та звук

Смартфон Blackview BV9300 оснащений екраном виробництва BOE діагоналлю 6,7 дюйма та роздільною здатністю 2388 х 1080 пікселів. РК-дисплей виготовлений за технологією IPS, що забезпечує добрі, але не рекордні кути огляду. Для захищеного смартфона важливіше інше — у Blackview BV9300 чудовий запас яскравості, не гірше ніж в OLED. Навіть при установці яскравості в 50% зображення та текст добре помітні на вулиці у яскравий сонячний день.

Складно вигадати сценарії використання, в яких яскравість екрана потрібно буде викручувати більш ніж на 70-80% від максимуму. Є автоматичне регулювання яскравості. Мінімальне значення яскравості комфортне для використання смартфона у повній темряві та не «випалює очі». На відміну від багатьох OLED-дисплеїв, у РК-екрана Blackview BV9300 немає пульсацій, що стомлюють очі, на будь-яких рівнях яскравості.

Що стосується передачі кольорів, то за замовчуванням зображення помітно йде в холодні відтінки і кольори, при цьому тілесні відтінки помітно перенасичені. Колірну температуру можна відрегулювати в налаштуваннях, перевівши повзунок у «тепліше» налаштування, але кольори так і залишаться перенасиченими. При цьому суб’єктивно картинка на екрані приємна навіть за замовчуванням, відмінності в передачі кольору впадати в око (очі) тільки в порівнянні з відкаліброваними екранами.

Велику роль у переважно позитивній оцінці екрана Blackview BV9300 відіграє відсутність видимої для очей зернистості та підтримка частоти оновлення екрана 120 Гц, включена за замовчуванням. З нею і браузинг в інтернеті та скролінг меню смартфона відчувається набагато плавніше, ніж на екранах із частотою 60 Гц.

У меню налаштувань екрана можна вибрати постійну частоту до 120, 90 або 60 Гц, або режим «Смарт», у якому частота екрана змінюється динамічно та в залежності від контенту, балансуючи між плавністю картинки та витратою заряду акумулятора. Тішить, що Blackview встановила екран із підтримкою частоти оновлення 120 Гц, не всі виробники так роблять навіть у пристроях із SoC MediaTek Helio G99.

Що стосується аудіосистеми, Blackview встановила в смартфон один гучномовець, в поглибленні корпусу за перфорацією. Коли я запустив свою улюблену музику, здивувався надто малому запасу гучності — навіть на максимальному значенні він суб’єктивно був нижчим за середній. До того ж були присутні дивні паразитні призвуки і саунд був неприродньо приглушеним.

Посвітивши ліхтариком у решітку динаміка я побачив що там у поглибленні досі були залишки води (мив я смартфон у суботу, а прослуховував у понеділок), що створювали бульбашки при відтворенні музики. Висновок — після водних процедур смартфон може втратити гучність (дзвінки, музика) більш ніж на добу; також після водних та грязьових процедур Blackview BV9300 краще промивати чистою прісною водою.

Наступного разу я повернувся до цього питання ще через три дні. Порожнина динаміка на той момент повністю просохла, аудіосистема відновила рівень гучності (досить високий), показала натяк на наявність баса і відсутність суттєвих спотворень навіть на максимальній гучності. Голосовий діапазон передається реалістично та якісно. На складних партіях звучання може втрачати розбірливість. Шкода, що динамік тільки один, але працює він непогано (коли сухий).

Камера, фото

Blackview ґрунтовно попрацювала над фотоможливостями смартфона. Основний фотомодуль нараховує дві камери: стандартну на базі датчика Samsung Isocell JN1 та ширококутну на базі сенсора, модель якого Blackview не розкриває.

Сенсор Samsung Isocell JN1 використовується в дорогих камерафонах Vivo, хоч він не флагманський в ієрархії Samsung, але його компактні розміри (оптичний формат 1/2,76″), висока роздільна здатність 50 Мп, технології Tetrapixel і Isocell 2.0 дозволяють при скромному розмірі пікселя 0,64 мкм отримувати хороші фото навіть від тонких смартфонів.

Blackview BV9300 тонким назвати не можна, але використання датчиків камери відомої корейської компанії можна тільки привітати. Тим більше що «фронталка» це камера на базі датчика Isocell GD2 роздільною здатністю аж 32 Мп, що використовується в ряді смартфонів іменитих брендів.

У додатку камери крім перемикання між тильною і фронтальною камерою можна включати ширококутний модуль і «телевік», роль якого виконує цифровий двократний зум з основного модуля. Є HDR, відкладений спуск, накладення сітки, «украшайзери», окремий режим для зйомки фото в режимі 50 Мп крім стандартної роздільної здатності 12,5 Мп. Максимальна роздільна здатність відео 2560 х 1440 пікселів, при цьому можна включити фільмування з кодеком HEVC для зниження розміру відеофайлів.

Приклади фото з основного модуля задньої камери:

Приклади однакових сцен, знятих на ширококутний модуль, основний модуль і «телевік» з цифровим двократним зумом:

 

Основний режим для більшості фото це «13 Мп» (за фактом 12,5 Мп), але якщо є режим з роздільною здатністю 50 Мп, то подивімося, чи дає цей режим перевагу в деталізації фото:

Різниця між роздільною здатністю 12,5 Мп та 50 Мп за фактом зникаюче мала. При 12,5 Мп контурна різкість об’єктів навіть трохи вище, хоча відмінності ледь помітні. До речі, на цій картинці 50 Мп фрагменти зверху, 12,5 Мп знизу.

Припускаю, що на сенсорах більшого формату, з більшою світлочутливістю кожного пікселя, відмінності між роздільною здатністю можуть бути помітнішими, але здебільшого деталізація залежить від оптики. Так що тут режим 50 Мп видимих переваг не дає, а ось розмір фото в одній сцені виростає в рази: з 6,8 МБ (12,5 Мп) до 18,8 МБ.

Підсумовуючи, можна сміливо використовувати режим з роздільною здатністю 12,5 Мп. Якість фото, деталізація і відтворення кольорів у Blackview BV9300 є на дуже гідному рівні для недорогого смартфона.

ОС та інтерфейс

Смартфон Blackview BV9300 поставляється з ОС Android 12 та ядром версії 5.10.117. На цей час планів випуску оновлення до Android 13 у компанії немає, але ряд пристроїв на базі SoC Helio G99 вже отримали оновлення до Android 13, тому, можливо, для Blackview BV9300 оновлення теж з’явиться. У вбудованому сховищі об’ємом 256 ГБ операційна система та встановлені програми займають 15,2 ГБ.

На смартфон встановлена графічна оболонка DokeOS 3.1. Вона має приємний і ненав’язливий зовнішній вигляд, з можливістю налаштування розташування системних кнопок, розмірів і стилів іконок. Можна об’єднувати значки в папки і самі папки розфарбовувати різними кольорами для того, щоб швидше розрізняти їх на завантаженому робочому столі. Є сторонні встановлені програми та ігри, частину з яких можна видалити, а частину ні.

Так, встановлені ігри Block Puzzle, Kitty Blast, Bingo Night, сторонні програми Блокнот, Дитячий режим, Ігровий режим, магазин ігор FunGameCenter, Wehear, WPS Office та деякі інші програми. Користувачам потокових відеосервісів (Netflix та подібні) варто враховувати, що смартфон має сертифікацію лише Widevine L3.

Апаратна платформа та продуктивність

Смартфон Blackview BV9300 став першим пристроєм на базі SoC MediaTek Helio G99, що потрапив у мої руки. Не приховую, ця нова платформа MediaTek викликала в мене неабиякий інтерес. Річ у тому, що вона призначена для «мейнстримових» смартфонів верхнього початкового (або нижнього середнього) рівнів і запозичує деякі особливості у топових смартфонів недавнього минулого

. Так, до складу SoC входять два високопродуктивні ядра ARM Cortex-A76 частотою до 2,2 ГГц, доповнені шістьма Cortex-A55 частотою до 2 ГГц. Саме ядра ARM Cortex-A76 свого часу використовувалися у флагманських SoC Qualcomm Snapdragon 855 та 855 Plus.

Щоправда, Quacomm ці ядра модифікувала і помітно підвищила їхню частоту, але ці та інші відмінності згладжуються полярно різним ринковим позиціюванням SoC Helio G99 та Snapdragon 855 (яка є топова для свого часу).

Ще до складу SoC Helio G99 входить GPU ARM Mali-G57 MC2, і тут чітко видно позиціонування цієї мікросхеми як основи для недорогих, але сучасних смартфонів. Адже Mali-G57 MC2 це «половинка» від відеоприскорювача Mali-G57 MC4, що використовується в більш високорівневій SoC Dimensity 800. Таке «уполовинювання» прямо впливає на продуктивність в іграх, як саме читайте нижче.

Видно, що в процесорних та графічних тестах нова SoC MediaTek Helio G99 приблизно вдвічі швидше за стару SoC Helio P60, яка (разом з варіаціями на тему) була дуже популярна раніше і досі продовжує використовуватися в деяких нових пристроях у 2023 році.

Але, відверто кажучи, нова платформа краще у всьому, включаючи енергоефективність: техпроцес 6 нм дав можливість істотно підвищити продуктивність, утримавши (і знизивши) енергоспоживання у рамках старих мікросхем з техпроцесом 12 нм.

Іншими словами, Helio G99 – це дуже гідна основа для смартфонів у початково-середньому ціновому діапазоні. Відзначу хорошу продуктивність вбудованої в Blackview BV9300 флеш-пам’яті, разом з її об’ємом 256 ГБ та можливістю встановлення картки пам’яті microSD.

Зображення Blackview

Окремо скажу про систему охолодження смартфона Blackview BV9300, видно, що виробник приділив їй увагу. Навіть у тривалих стрес-тестах тротлінг та суттєве нагрівання повністю відсутнє, смартфон зберігає незмінну продуктивність. Далеко не всі конкуренти можуть похвалитися цим, а якщо поглянути на флагманський сегмент, то там кожен другий смартфон страждає від перегріву при тривалому навантаженні. В системі охолодження Blackview BV9300 використані теплорозсіювальні мідні пластинки та графітові термопрокладки, можливо також використовуються теплові трубки.

Швидкість Wi-Fi перевірялася у зв’язці з маршрутизатором Redmi AC-2100 (ac, 5 ГГц). Пікова пропускна спроможність становила 383 Мбіт/с, середня 327 Мбіт/с, мінімальна 194 Мбіт/с. Це середні показники, а з урахуванням сучасної платформи смартфона я очікував набагато більшого. При цьому такої пропускної спроможності вистачає практично для всіх реальних сценаріїв використання смартфона.

Подивимося, як смартфон Blackview BV9300 покаже себе в іграх:

Файтинг Injustice 2 із якісною графікою часто гальмує на бюджетних смартфонах, але Blackview BV9300 забезпечує досить високу частоту кадрів у будь-яких ігрових сценах. Важливіше те, що FPS не тільки високий, але й стабільний, без заминок у невідповідні моменти.

LifeAfter це симулятор виживання з камерою від третьої особи. Гра з великими, деталізованими рівнями з гарною графікою. Blackview BV9300 дозволяє стерпно грати навіть на налаштуваннях графіки “Ультра”, але для більшої плавності краще переключитися на “Високі” або “Середні” налаштування. Тоді процес прицілювання зі зброєю далекого бою стане помітно комфортнішим.

У лінійному зомбі-шутері Into the dead 2 можна знищувати поодиноких зомбі за допомогою широкого арсеналу зброї, а з натовпами нечисті легко впорається кулемет, який періодично зустрічається на ігрових рівнях. Навіть на максимальних налаштуваннях графіки можна досягти високого значення FPS, але в деяких сценах кадрова частота знижується, тому краще встановити високі налаштування (на ступінь нижче максимальних).

Перегонова аркада Asphalt 9 з яскравою графікою дуже добре працює навіть на високих налаштуваннях якості графіки. Кадрова частота стабільна та достатня для комфортного ігрового процесу. Для повної плавності налаштування можна знизити, але явної потреби в цьому немає.

У повсякденних завданнях та додатках інтерфейс смартфона Blackview BV9300 працює набагато плавніше, ніж на планшетах та смартфонах зі старими SoC рівня Helio P60 та її аналогів. Навіть оновлення додатків у фоні не призводить до істотних затримок. Тут дається взнаки та кадрова частота 120 Гц, і висока продуктивність SoC Helio G99.

Автономна робота

Великі розміри та маса смартфона Blackview BV9300 пояснюються вбудованим акумулятором велетенської ємності 15080 мАг. У поєднанні з SoC, що виробляється за сучасним та енергоефективним техпроцесом 6 нм, терміни автономної роботи повинні бути дуже тривалими. Подивимося на ділі:

Яскравість екрана та гучність звуку я встановив на 50%, при цьому смартфон безперервно працював в тесті автономності 28 годин. Цей результат недосяжний для звичайних смартфонів, котрі можуть розраховувати на 10 годин у кращому випадку (зазвичай).

Зазначу два важливих моменти: під час тесту була активована постійна кадрова частота 120 Гц, яка підвищує споживання енергії; та досить висока яскравість дисплея смартфона Blackview BV9300 вже на позначці 50%, більше ніж у багатьох інших смартфонів.

Тобто, смартфон навіть у не самих сприятливих умовах показав дуже гарну витривалість. Також відчувається гарна оптимізація системи: смартфон дуже помірно розряджається в простої, при не дуже активному використанні повного заряду може вистачити більш ніж на тиждень.

Висновки

Смартфон Blackview BV9300 це модель з сучасними компонентами та дуже великим акумулятором і дуже тривалим терміном роботи без підзарядки. Дуже великі розміри та вага смартфона стали наслідком встановлення АКБ ємністю 15080 мАг. Екран відтворює кольори перенасиченими, але при цьому у нього відмінний запас яскравості, що важливіше для цільової аудиторії захищених смартфонів.

Blackview приділила увагу вбудованим камерам, які знімають якісні фото. Захищений корпус смартфона Blackview BV9300 не боїться тривалих занурень у воду, але у конструкції є один недолік — основний гучномовець знаходиться у глибині корпуса і коли у цю порожнину потрапляє вода, то динамік дуже сильно втрачає у гучності та якості звучання. Може знадобитись декілька діб (!), щоб порожнина гучномовця повністю просохла.

Також швидкість Wi-Fi на посередньому рівні для загалом сучасного смартфона. З позитивних моментів ще відмічу наявність далекоміра або ліхтарика, якість збірки, дуже гарну систему охолодження та великі обсяги вбудованої пам’яті.

Сподобався цей огляд та цікавлять огляди ваших товарів?
Пишіть на пошту nextdigital1080@gmail.com
 Або у Фейсбук посилання

Disqus Comments Loading...