«Загублені посилки» з Amazon: міф чи реальність?

Опубликовал
Bogdan Gerasymenko

Останніми роками у TikTok та YouTube набувають популярності відео, де блогер купує за 1000 доларів палету не забраних посилок та з подивом розпаковує кожну з них і знаходить всередині новенький айфон, макбук та іншу техніку, яка коштує шалених грошей. Звісно, це — скам. Але й тут не все так однозначно…

Що таке «загублені посилки» та чи існує щось подібне?

Відповідь знаходимо на сайті американського поштового перевізника United States Postal Service, послугами якого користуються і великі американські маркетплейси по типу Amazon:

«Посилками, які не підлягають доставці або поверненню займається Центр відновлення пошти — офіційний відділ Поштової служби США».

Недоставлена ​​пошта з оціночною вартістю понад 25 доларів зберігається протягом 60 днів, якщо поштове відправлення має штрих-код, або 30 днів для поштових відправлень без штрих-коду.

Онлайн-курс "Ціноутворення для виробників та ритейлу" від Laba.
Масштабуйте бізнес, незалежно від конкурентів, завдяки оптимізації стратегії ціноутворення.Досвід та фідбек від Senior Product Manager Pricing Platform у Zalando.
Детальніше про курс

Всі згадані посилки проходять рентгенівське сканування, а ті, що містять цінні предмети — розкриваються, щоб знайти всередині чек чи будь-яку інформацію про те, куди можна повернути відправлення. Тому «містичних посилок», про вміст яких ніхто не знає, існувати не може.

Тут варто зазначити, що Amazon не займається реалізацією загублених посилок. Будь-яка реклама на цю тему — звичайне шахрайство.

Цінні товари по типу телефонів, телевізорів і всього, що хоч якось можна продати поштовий оператор виставляє на аукціон. Всілякі листівки, корми для собак, одяг та інший непотріб передається благодійним організаціям або утилізується як сміття.

Де можна придбати незатребувані посилки?

Як вже було згадано вище, не забрані та недоставлені посилки виставляються на аукціонах або передаються посередникам — компаніям з ліквідації непотребу. Зазвичай торги починаються о 10:00, а огляд доступних товарів можливий з 8:30. Всі лоти продаються палетами, але є сайти, де можна купити конкретний вид товару. Наприклад, палету з 50 телевізорів або 300 комп’ютерів, посилку з годинниками тощо.

GovDeals.com

Цей аукціон було обрано Поштовою службою США у якості основного. І це не дивно — компанія GovDeals займається утилізацією списаних в державних та освітніх установах речей (звідси і назва Gov). Наприклад, коли в школі пройшла заміна старих телевізорів на нові або було закуплено нові комп’ютери для міської ради, а старі — списано.

Головна перевага цієї торгової площадки в тому, що всі речі розподілено за категоріями, причому настільки детально, що можна обрати конкретний тип товару. Тобто, якщо вас цікавлять iPad, то ви купуєте саме їх, а не палету з різноманітним барахлом. Втім, трапляються тут і звичайні посилки — наприклад коробка з наручними годинниками чи айфонами.

На подібних аукціонах товари зазвичай продаються гуртом: від цілої фури чи палети до коробки з кількома одиницями.

Якщо ви наважитеся щось купити тут, то, по-перше, уважно читайте опис лоту, а по-друге —  продумайте доставку. Продавцями на цьому сайті, зазвичай, вистають освітні та державні заклади, які можуть відмовитися надсилати посилку за межі США. А якщо ви відважитися купити цілу палету ноутбуків, то подумайте про їх доставку до України, розмитнення та податки, які доведеться сплатити.

Liquidation.com

На відміну від першого аукціону для держустанов, цей — справжній маркетплейс для приватних компаній. Тут продають стару списану техніку, товари зняті з виробництва, всілякі залишки, які не вдалося реалізувати (наприклад, через банкрутство).

На сайті теж присутні категорії товарів, фільтри та можливість обирати розміри лотів: ціла фура, палета чи коробка.

Наприклад, продається пів-фури заповненої палетами з електронікою, від якої відмовилися покупці Amazon (не підійшов товар, не те замовили, або пошкоджені речі). За словами продавця, у палеті яка важить 2 тони міститься 125-300 одиниць електроніки, але товари можуть бути не в оригінальній упаковці, мати певні робочі або косметичні дефекти, можуть не мати документації чи додаткових частин і/або аксесуарів, а також може бути пом’ята упаковка. Ось де криється справжній «кіт в мішку». На момент написання статті лот коштував 3200 доларів і скоріш за все був проданий за цю ціну.

Чи існують подібні аукціони в Україні?

Ми намагалися вияснити це питання напряму, але так і не отримали чіткої відповіді від одного з найбільших поштових перевізників України.

За інформацією одного з працівників цієї компанії, посилки за якими не прийшов замовник та від яких відмовився відправник певний час (до 30 днів) зберігаються на відділенні, а потім передаються в «утилізаційний центр» в Полтаві.

Подальша їх доля не відома, але враховуючи наш український менталітет та світову практику, скоріш за все подібні посилки відкриваються, причому двічі: спочатку працівниками відділення, щоб впевнитися, що всередині немає нічого цінного, що б можна було вкрасти, а потім вже у кінцевому пункті призначення, щоб зрозуміти, що робити з отриманою посилкою — утилізувати її або продати чи передати в благодійний фонд.

Ще раз хочу наголосити, що поштові оператори ніколи не продавали такі посилки, а будь-які подібні пропозиції — це обман.

З власного досвіду (працюю десять років в інтернет-торгівлі, включаючи міжнародні відправлення) можу сказати, що у посилках, від яких відмовився отримувач і відправник, лежить якийсь непотріб. Це звучить дико, але інколи простіше відмовитися від повернення, ніж платити доставку в обидва кінці, особливо, якщо клієнт вніс часткову або повну передплату.

Але й слід пам’ятати, що жоден адекватний продавець не відмовиться від повернення останнього iPhone чи телевізора. Цей факт повинен стати вирішальним у спорах між «купити незатребувані посилки в якомусь підозрілому магазині в Instagram чи на OLX» або витратити ці кошти на щось корисне.

Судячи з відгуків на сайтах, більшість магазинів, які пропонують подібні посилки в Україні присилають якийсь непотріб (по типу коробки батончиків з найближчого АТБ чи старих домашніх речей) або взагалі кидають на гроші і містичним шляхом зникають.

Цікаво, що в сусідніх державах поняття «незатребуваних посилок» теж не існує, там посилки або повертаються відправнику (тому ж китайцю з AliExpress) або утилізуються (розкладаються за описаною вище схемою), а посилками з Amazon зазвичай виявляються палети зі списаною старою технікою.

Тому, кожного разу наважуючись на якусь нову авантюру тверезо оцінюйте її.

Disqus Comments Loading...