Огляд тепловізора Xinfrared Thermal Eye X2: помічник в полюванні і не тільки

Опубликовал
Антон Коваленко

Довгий час я вважав, що мобільні тепловізори це просто забава, але маючи невеликий досвід використання повноцінних тепловізійних монокулярів, я був приємно здивований можливостями зовсім крихітного тепловізора від відомої компанії Xinfrared під маркуванням Thermal Eye X2.

У цьому огляді я пропоную детально розглянути розширену комплектацію даної моделі, в яку входить додаткове кріплення з планкою пікатінні для встановлення тепловізора на вогнепальну зброю. Також проведемо стрес тест з «відстрілом» тепловізора на платформі карабіна AR-15 у калібрі 233 Rem/5.56 NATO. Забігаючи наперед скажу, що огляд буде доволі цікавим, тому рекомендую дочитати його до кінця, а також переглянути відео версію огляду, яка знаходиться в кінці публікації.

Технічні характеристики

  • Виробник: Xinfrared
  • Модель: Thermal Eye X2 (XH09)
  • Роздільна здатність сенсора: 256*192
  • Щільність пікселів: 12μm
  • Діапазон вимірювання температури: 0-100 °C
  • Кут огляду: 19.6 °
  • Сенсор: lnfiRay
  • Фокусна відстань: 9мм
  • Тип фокусу: ручний
  • Частота кадрів: 50Гц
  • Розмір: 23х24.7х24.2мм
  • Вага: 19 г
  • Інтерфейс підключення: Type-C

Пакування і комплектація

Пристрій приходить у доволі непоганій упаковці, всі комплектуючи попередньо упаковані відправником в звичайну картону коробку, також слід зазначити, що поміж елементів комплектації продавець вклав спеціальній пакувальний матеріал схожий на поролон. Це з однієї стороні дрібниці, але дорога доволі далека, тому заздалегідь за це можна поставити плюс.

Основи Python для школярів від Hillel IT School.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

В коробці на нас чекає вся комплектація поставки. Сам тепловізор поставляється в окремій фірмовій коробці з щільного картону. Також на нас чекає захисний корпус для тепловізора з планкою пікатінні, й ручний тримач з додатковими дрібницями, на яких ми зупинимося нижче в огляді.

Пропоную ще одне фото, на якому більш детально можна побачити комплектацію поставки без додаткового захисного корпусу.

Сам тепловізор поставляється, як я і казав раніше, в окремій упаковці з щільного картону. Коробка також має поролонові вставки, а сам пристрій знаходиться у спеціальному чохлі, тому за його цілісність під час транспортування можна не хвилюватися.

Також в коробці з тепловізором було два папірці з короткою інструкцією і іншою інформацією англійською мовою. Можливо комусь буде цікаво, тому додаю декілька фото.

Слід зазначити, що на огляді модель тепловізора яка сумісна тільки з пристроями на базі ОС Android. З приводу цього на коробці є відповідна помітка. Слід зазначити, що у виробника є моделі тепловізорів з роз’ємом Lightning. На цьому етапі хочеться зробити невеличкий допис. На мій погляд, якщо ви вирішите встановлювати пристрій зі смартфоном на вогнепальну зброю, то краще придбати версію з Type-C роз’ємом і бюджетний смартфон на базі Android з підтримкою OTG. Це в перспективі може зберегти, на мій погляд, ваші кошти, оскільки ні один смартфон не випробовується на «відстріл» на вогнепальній зброї, тому при можливий поломці ви не втратите багато коштів. Але якщо використовувати тепловізор зі спеціальною рукояткою, то різниці в принципі нема.

Зовнішній огляд комплектації

Тепловізор

Хочу звернути вашу увагу, що прилад, як я і казав раніше, поставляється з дуже зручним та компактним чохлом, який у випадку необхідності можна просто покласти собі в будь-яку кишеню. Слід зазначити дуже важливій момент, якій я, чесно кажучи, не знав, і відразу не побачив. На тильній стороні чохла є застереження, які кажуть, що сенсор тепловізора категорично неможна направляти на сонце, а також на інші предмети схожі на багаття чи відкрите полум’я.

Сам чохол мені дуже сподобався, він тримає свою форму навіть під доволі сильним натиском, тому можна не переживати за сам пристрій, тим паче, що сам тепловізор в чохлі зафіксований. Також в середині у спеціальній кишені знаходиться дріт підключення тепловізору до сторонніх гаджетів.

Сам прилад можна підключати напряму до смартфона чи інших пристроїв, але дріт може знадобитися при використанні ручного тримача, чи фіксації тепловізора зі смартфоном на гвинтівці. При цьому слід зазначити, що довжина кабелю складає близько 20 см. Ця інформація може знадобитися вам якщо ви будете використовувати пристрій зі сторонніми кронштейнами чи іншим обладнанням.

Тепловізор має доволі маленькі розміри якій становлять 23х24.7х24.2 міліметрів, при цьому вага пристрою всього 19 грам. На лицьовій стороні прилад має лінзу сенсора, яка під час транспортування чи зберігання закривається спеціальною гумовою заглушкою. Заглушка сидить на тепловізорі досить туго і самовільно не злетить. Слід зазначити, що фокус в даному пристрої ручний, тому для зручності обертання на фокусній лінзі є спеціальні насічки. Також на фокусній лінзі виробник наніс інформацію про фокусну відстань, яка складає 9.0.

На задній частині корпусу тепловізора виробник наніс гравіювання у вигляді діагональних ліній, а також свій логотип. На цьому слід трохи зупинитися, оскільки логотип має одну суттєву для «специфічного» використання тепловізора деталь. При вмиканні пристрою цей логотип на деякій час підсвічується, тому, якщо це не бажано для вас, його можливо просто заліпити ізоляційною стрічкою. Також слід додати, що при під’єднанні тепловізора до смартфона автоматично вмикається мобільний додаток з доволі гучною заставкою. Тому смартфон слід заздалегідь перевести в беззвучний режим. Щодо зовнішнього вигляду тепловізора слід додати, що умовно на верхній частині корпусу пристрою розташований Type-C роз’єм для підключення.

Кожух для фіксації тепловізора на зброї

В комплект даної поставки входить спеціальний захисний кожух для фіксації пристрою на гвинтівці чи карабіні. Слід зазначити, що кожух може знадобитися і без використання його в парі з карабіном, оскільки його можливо використовувати в якості захисного чохла, що з урахуванням розмірів тепловізора може бути доволі актуальним варіантом експлуатування.

Слід зазначити, що кожух дуже якісний, він виготовлений з товстого алюмінієвого сплаву, а також він має невеличку планку пікатінні, на яку можна зафіксувати додаткове обладнання. Також сам кожух фіксується на зброю за допомоги інтерфейсу планки пікатінні. Зазначу, що якщо у вас на зброї встановлена планка вівера, то даний кожух також на неї стане без будь-яких проблем.

В комплекті з кожухом є все необхідне, що може знадобитися при використанні тепловізора зі зброєю чи без неї. Але зібрати все доволі незручно. Погано, що нема декількох запасних гвинтів, оскільки їх досить багато, і при експлуатації якісь з них можуть загубитися, особливо на фоні того, що для збору і фіксації кожуха на зброї потрібно використовувати три різних ключа. Але ключі входять в комплект поставки.

Нижче додам фото, на якому видно як виглядає прилад в захисному кожусі зі смартфоном на карабіні AR-15. Але зазначу, що на моєму карабіні на цівці не було планки пікатінні збоку, тому для прикладу я закріпив тепловізор зверху. Таким чином я перекрив базові прицільні пристрої. На мій погляд, якщо ви захочете використовувати тепловізор на зброї, то його доцільніше буде встановити на один із боків цівки в залежності від вашої вкладки. Зазначу, що в кінці публікації є відео версія огляду, в якому цей та інші моменти розкрито більш детально.

Руків’я-фіксатор для тепловізора

Приємно здивувало своєю якістю руків’я для використання тепловізору. Воно зроблене реально на совість, і, на мій погляд, дуже довго прослужить, а також може використовуватися для виконання суміжних задач з різною фото-відео технікою.

Безпосередньо саме руків’я має ергономічну форму з виїмками під пальці. Воно виготовлене з матеріалу схожого на софт-тач пластик, що робить його дуже зручним. Інші елементи пристрою виготовлені з алюмінієвого сплаву, та інших металів, тому, на мій погляд, тут майже нічому ламатися. Також хочу виділити гвинти для фіксації смартфона та тепловізора, вони мають спеціальні насічки, які дуже допомагають при взаємодії з ними. А в самих зажимах є вставки з твердої гуми, які допомагають надійно зафіксувати обладнання, але зберігають його від подряпин.

Функціонал фіксатора дозволяє регулювати кут нахилу тепловізора по вертикалі. Зробити це можна за допомогою гвинта, який відзначений на фото нижче.

Фіксатор для смартфона дозволяє закріпити майже будь-який телефон з шириною до 87 міліметрів.

Також все закріплене на фіксаторі обладнання можливо повернути по горизонталі за допомогою червоного коліщатка в верхній частині руків’я.

Мобільний застосунок

Тепловізор працює зі всіма пристроями на базі ОС Android версії 6.0 та віще, які підтримують підключення сторонніх пристроїв по інтерфейсу OTG. Мобільний застосунок для роботи тепловізора називається Termal Eye X, його звісно можна безкоштовно скачати з Google Play Маркету. В мене до цього тепловізора був невеличкий досвід використання тепловізійних монокулярів, тому, на мій погляд, мобільний застосунок доволі функціональний та практичний. Наприклад, робити будь-які маніпуляції в монокулярах доволі довго та не зручно, а в мобільному застосунку все зручно, також хочу заздалегідь відзначити, що в додатку нема нічого зайвого та непотрібного. Але це тільки моя думка, чув у деяких відгуках, що певним користувачам не достатньо функціоналу застосунку. Але, На мій погляд, перед оглядом мобільного застосунку та безпосередньо тестів слід розуміти, що ця модель позиціонується як пошуковий тепловізор для полювання, та схожих задач. Як я і казав вище, при підключенні тепловізора до смартфона, автоматично активується запуск мобільного застосунку Termal Eye X, якій супроводжується анімацією, а також голосним звуковим сигналом.

При запуску додатку ми бачимо доволі простий та функціональний інтерфейс. Умовно функціонал ділиться на дві зони: зліва ми маємо можливість активувати фото чи відео зйомку, а також можна перейти в галерею, де будуть відображені всі раніше зняті медіафайли через застосунок.

Також сама нижча іконка зліва відповідає за виклик налаштувань. В цьому меню можна обрати кут повороту відтворюваного інфрачервоного зображення. Це дуже зручно, оскільки не витрачається час на умовно вірне положення підключеного пристрою. Додатково можна включити опцію, яка буде відповідати за відображення актуальної температури заданого об’єкту, але в такому разі тепловізор перейде з режиму 50 Гц в 25 Гц, тому я чесно кажучи цією опцією не користуюся. В цьому меню є ще декілька корисних опцій, з якими ви можете ознайомитись нижче. Ще звертаю вашу увагу, що додаткові налаштування можна визвати через скриту кнопку, яка знаходиться внизу в центрі як вказано на фото вище.

 

Умовно з правої частини інтерфейсу застосунку можна обрати кольорову схему відображення інфрачервоного спектру. Чесно кажучи , річ доволі примітивна, на перший погляд, але опція реально робоча, та дійсно допомагає виявити умовні цілі при різних зовнішніх обставинах.

Наступна кнопка відповідає за активацію прицільної марки по центру отриманого зображення, також є функціонал збільшити чи зменшити прицільну марку. Теоретично функціонал цієї опції дозволяє вносити поправки і “пристріляти” тепловізор в якості основного прицільного засобу. Але з урахуванням того, що на офіційній сторінці товару нема ніякої інформації з приводу поправок для пристрілки, не думаю що це загалом гарна ідея. Але при бажанні можливо спробувати реалізувати закладений потенціал пристрою.

Також застосунок дозволяє обрати один з трьох режимів шумозаглушення, загалом мені подобається режим з іконкою зеленого ока, але він не завжди актуальній, тому виробник розробив і додав інші режими.

Наступна кнопка відповідає за автоматичне відстеження найгарячіших об’єктів. При вмиканні цієї опції найгарячіший об’єкт в кадрі автоматично підсвічується червоним хрестиком. Також при використанні цього режиму я іноді вмикаю додаткове відображення температур.

І остання кнопка відповідає за ручне калібрування, тобто за активацію затвору сенсора тепловізора. Це необхідно для отримання більш актуальної інфрачервоного зображення. Але якщо ви звернете увагу, то в налаштуваннях є опція автоматичного оновлення затвору, яке відбувається раз на 3-5 секунд.

Загалом в додатку ще є декілька цікавих налаштувань, але, підбиваючи підсумки, трохи повторюсь — на мою думку мобільний додаток простий та має весь необхідний функціонал для пошукового тепловізору.

Тести

Для початку хочу нагадати, що це тепловізор з доволі великою матрицею 256х192 і частотою 50 Гц, а робочій діапазон температур від 0 до 100 градусів Цельсію. Згідно з заявленими даними, пристрій дозволяє побачити оленя на відстані близько 720 метрів, а таку умовну ціль як собака на відстані до 360 метрів. І чесно кажучи, не можу не погодитися з цими даними. Так, звісно, ці цифри відповідають дійсності за умови що об’єкти будуть знаходитись на відкритій ділянці. Але певні цілі, такі як великий трактор чи комбайн, тепловізор дозволяє побачити в інфрачервоному спектрі на відстані до 1500 метрів, але зауважу, що це працює тільки з великими та дуже гарячими цілями. Наприклад, легковий автомобіль на такій відстані відстежити за допомогою цього тепловізора практично неможливо. Але давайте перейдемо до більш наглядних прикладів.

Отож, для початку пристрій можна використовувати в умовно побутових цілях — для ремонту чи тесту різноманітного обладнання. Прилад доволі чітко розрізняє об’єкти на малій дистанції. Також можна проаналізувати ту чи іншу будівлю на тепловтрату. Але хочу зазначити, що це не основна задача тепловізору.

На фото нижче дуже наглядно видно приклад тепловтрат на стику будівлі і прибудови. Загалом, походивши з пристроєм поміж різних приміщень, вважаю що тепловізор цілком можливо використовувати для викриття тепловтрат в побутових цілях.

Для наглядної картинки пропоную ознайомитись з декількома фото тварин зроблених на відстані від 2 до орієнтовно 30 метрів.

Але давайте перейдемо на більше далекі дистанції, наприклад, наступні фото зроблені на відстані близько 170 метрів. При цьому умовні цілі, такі як автобус чи людина, можна побачити та ідентифікувати на 100 відсотків.

З приводу великих умовних цілей на великій дистанції, прилад справляється доволі суперечливо. Тобто, по факту на відстані близько 1200 метрів прилад може виявити ціль, а потім втратити її. В цьому випадку мова йде про фуру і трактор.

Але якщо приділити трохи часу, то навіть на такій і більшій відстані можна виявити теплові сигнатури. Але все ж таки, це вже не робочі дистанції приладу, і виробник нічого не гарантує на такій відстані. На прикладі вище видно, як одна ціль буквально за секунду зникає, а потім знов з’являється. Також хочу зазначити, що на вказаній відстані 1200 метрів майже неможливо побачити таку ціль як легковий автомобіль з посередньо прогрітим двигуном.

Думаю ці приклади більш ніж наглядні, але як не крути я згоден з заявленими виробником параметрами тепловізора на всі 100 процентів. Так, звісно, прилад має певні мінусі, а саме, якщо його застосовувати близько ділянок з (чорною) землею, то така земля доволі сильно нагрівається і стає сильним фоном на фінальному зображенні. Чесно кажучи, доволі цікаво, як справляється тепловізор в умовах літньої спеки, коли все навколо сильно прогрівається. А для наочності пропоную подивитися відео версію огляду з тестами тепловізора в лісі в умовах вологи та туману.

Відстріл

Відстріл пристрою відбувся на карабіні AR-15 в калібрі 223 Rem. Тепловізор був закріплений на карабін за допомогою комплектного алюмінієвого кожуха, було виконано 10 пострілів, після чого тепловізор не втратив своїх властивостей. Розумію, що з однієї сторони це дуже не велика кількість пострілів, але з іншої сторони зрозумійте, що патрони в наш час доволі дорога річ. Але на мою думку, в будь-якому випадку, цей пристрій буде без проблем служити на карабіні в калібрі 223 Rem і можливо на рушницях 12-го калібру. Але все ж таки, я б не радив використовувати тепловізор з рушницями 12-го калібру, та це моя суб’єктивна думка, яка може не відповідати дійсності.

Придбати Thermal Eye X2 можна тут

Також не втратьте можливість та збережіть 40 доларів США при оформленні замовлення на тепловізор, обов’язково вкажіть промокод XINFRAREDX2  

Відео версія огляду

Висновок

Загалом хочу відзначити, що Thermal Eye X2, на мій погляд, повністю відповідає заявленим характеристикам. Це дійсно непоганий девайс за відносно невеликі кошти, якій може виконувати задачі з пошуку теплових сигнатур в різних умовах. Прилад можна придбати як для полювання, так і виконання більш специфічних цілей. Також додам, що з огляду на ціну, функціонал, та мій невеликий досвід використання дорогих тепловізійних монокулярів скажу, що цей тепловізор однозначно має право на життя, і коштує кожного долара, що за нього просять. Якщо у вас залишились питання, я з радістю постараюсь відповісти на них в коментарях. Дякую за увагу.

Disqus Comments Loading...