Огляд Rabbit R1

Опубликовал
iCases.ua

Купити Rabbit R1

Rabbit R1 — це новий пристрій зі штучним інтелектом, який має змінити спосіб взаємодії з пристроями, які ми завжди носимо з собою — нашими телефонами. Мало того, в Rabbit вважають, що R1 може їх замінити. Він покладається на велику модель дії ШІ, щоб виконувати завдання, з якими, на думку Rabbit, не можуть впоратися існуючі пристрої. Однак його можливості на момент запуску сильно обмежені, а продуктивність значно відстає від існуючих цифрових асистентів. Враховуючи просунуті можливості Amazon Alexa, Apple Siri та Google Assistant, нема потреби витрачати гроші на Rabbit R1 прямо зараз.

Дизайн: мрія підлітка

Поговоримо про апаратне забезпечення. Тут є що сказати про дизайн. Компанія Rabbit звернулася до Teenage Engineering, щоб розробити дизайн R1, і він, безумовно, має унікальну привабливість. R1, який випускається лише в яскраво-помаранчевому кольорі, має розміри 7,62 на 7,62 на 1,27 сантиметра (ВхШхГ) і важить 115 грам. Він приблизно вдвічі менший за розміром і вагою від iPhone 15 Pro Max, хоча й помітно товстіший. R1 більше схожий на іграшку, ніж на серйозний, сучасний пристрій зі штучним інтелектом. Втім, у цьому випадку саме в цьому і є сенс.

Джерело: pcmag.com

R1 має досить продуманий дизайн до деталей. R1 виготовлений здебільшого з пластику і має тверде глянцеве покриття, яке є дещо слизьким. Його зручно тримати й користуватися, але не зручно покласти в кишеню через тверді краї. 2,88-дюймовий дисплей (роздільна здатність не вказана) вирівнюється з лівого боку пристрою. Це залишає місце для коліщатка прокрутки та камери Vision Camera, що обертається, з правого боку. Сіра кнопка управління знаходиться на одній лінії з колесом прокрутки на правому краю. Вона має приємний хід. Два мікрофони знаходяться на верхній грані R1, а порт USB-C і відсік для SIM-карт інтегровані в ліву грань. На задній панелі R1 можна побачити камеру, колесо прокрутки і велику решітку динаміка. Для порівняння, Humane AI Pin має розмір кулона і кріпиться до одягу за допомогою магніту. Він має лише невелику сенсорну поверхню для жестів, хоча він також включає камеру і мікропроектор, який проектує інтерфейс на вашу руку.

Джерело: pcmag.com

Не завжди все працює ідеально. Кнопка дії — найважливіший елемент керування R1 — іноді не реагує на натискання. Коліщатко прокрутки працює не так, як інші коліщатка прокрутки, якими ви користувалися. Замість того, щоб чітко клацати з еквівалентними рухами на екрані, колесо прокрутки вільно рухається, і вам доводиться дійсно обертати його, щоб змусити селектор рухатися відповідно. Це трохи дратує, оскільки це повільно і непослідовно. Порт USB-C є найгіршим недоліком. Я ніколи не стикався з таким вибагливим портом. Він працює лише з половиною кабелів USB-C, які я протестував, і навіть тоді ви повинні правильно вставити кабель, щоб пристрій заряджався.

Час автономної роботи також є проблемою. R1 має акумулятор на 1000 мАг, що становить приблизно п’яту частину ємності багатьох сучасних смартфонів. Під час тестування час роботи акумулятора дуже різнився. Він протримався всього 4,5 години при активному використанні і цілих 11 годин практично не використовуючись. Я часто перевіряв його і виявляв, що він розрядився. Rabbit  не підтвердив це, але, схоже, проблема в управлінні мережею. Потужна і постійно доступна мережа Wi-Fi (наприклад, вдома або на роботі) призводить до максимальної тривалості роботи акумулятора, в той час, як слабкі й непостійні мережі (наприклад, коли ви перебуваєте далеко від Wi-Fi) означають, що акумулятор швидко розряджається. Компанія Rabbit випустила оновлення прошивки, яке, за її словами, вирішує цю проблему, і ми можемо повідомити, що час роботи в режимі очікування дещо покращився.

Маленький екран нагадує смартфони минулих часів. Rabbit спеціально хоче відучити людей від їхніх смартфонів, звідси і менший дисплей. Він здебільшого монохромний, хоча помаранчевий колір присутній у всьому інтерфейсі, щоб підкреслити вибір тощо. Я вважаю, що він досить яскравий для використання в приміщенні, але на вулиці його майже не видно. Крім того, скло схильне до накопичення плям і відбитків пальців, які іноді псують враження від використання. Проектор Humane Pin також добре працює в приміщенні, але не так добре на вулиці.

Джерело: pcmag.com

R1 має процесор MediaTek Helio P35 з 4 ГБ оперативної пам’яті та 128 ГБ пам’яті для зберігання даних. Це не сучасний, швидкий чіп з нейронною обробкою. Йому вже кілька років і він призначений для недорогих телефонів. Це означає, що більшість обчислень ШІ відбувається в хмарі, а не на пристрої. R1 має дводіапазонний Wi-Fi, Bluetooth 5.0 і LTE 4G. Підключення до Wi-Fi є серйозною проблемою, оскільки вам доведеться вводити дані для входу на мініатюрному дисплеї. Реакція на дотик клавіатури, яка з’являється лише тоді, коли ви повертаєте пристрій на 90 градусів за годинниковою стрілкою, в кращому випадку хитка. Я вставив у R1 SIM-карту, призначену лише для передачі даних, і він підключився миттєво. SIM-карта, звичайно, означає, що ви можете використовувати пристрій на вулиці і далеко від Wi-Fi. Продуктивність у стільникових мережах була помітно повільнішою, ніж при використанні Wi-Fi. 

У комплекті ви отримуєте чохол для перенесення, який також слугує підставкою. Немає ні кабелю USB-C, ні посібника користувача, нічого.

Програмне забезпечення: Down the Rabbit Hole

З R1 не пов’язано жодного додатка — зрештою, вся суть пристрою полягає в тому, щоб витягнути нас з додатків, — але є веб-інтерфейс під назвою Rabbit Hole. Це необхідна частина процесу налаштування, яка дозволяє вам керувати своїм обліковим записом і пристроєм. Сам пристрій працює під управлінням операційної системи rabbit OS, яка швидше за все заснована на Android.

Джерело: pcmag.com

Після створення логіну в Rabbit Hole доступні три основні функції: журнал, з’єднання та налаштування. Перший містить поточний список вибраних взаємодій із R1. Наприклад, якщо ви використовуєте камеру для ідентифікації об’єкта, зображення та опис з’являться у вашому щоденнику. Це також стосується розмов, які ви перекладаєте, нотаток, які ви робите, або аудіозаписів, які ви робите. Він не веде підрахунку всіх ваших запитів, але автоматична транскрипція голосових записів досить хороша. Для мене журнал був би кориснішим, якби він фіксував усе. Ви можете видаляти окремі записи в журналі, якщо бажаєте (з метою конфіденційності).

Інструмент підключень дозволяє зв’язати ваш обліковий запис Rabbit R1 з кількома додатками і сервісами, включаючи DoorDash, Midjourney, Spotify і Uber. Ці зв’язки співвідносяться з єдиними реальними можливостями R1, про які я розповім пізніше. Нарешті, на екрані налаштувань ви можете оновити свій профіль користувача, позначити пристрій як втрачений або від’єднати його від свого облікового запису.

Це дуже простий набір інструментів. Було б корисніше, якби ви могли отримати доступ до всіх налаштувань пристрою і керувати ними з Rabbit Hole, тому що використання колеса прокрутки для навігації по інтерфейсу викликає розчарування.

Як працює Rabbit R1?

Спочатку коротке пояснення. Основою для штучного інтелекту R1 є велика модель дій (LAM), а не велика мовна модель (LLM). Rabbit описує LAM як «новий тип фундаментальної моделі, яка розуміє наміри людини на комп’ютері. Завдяки LAM операційна система розуміє, що ви говорите, і робить те, що ви говорите». Компанія Rabbit навчила свою систему реагувати на запити або запити за допомогою веб-дій, тобто внутрішні сервери Rabbit активно взаємодіють з веб-сайтами для виконання завдань. Це відбувається без API, за допомогою яких програми часто спілкуються між собою.

Найкращий приклад — Spotify. Після того, як ви ввійшли у свій обліковий запис Spotify через Rabbit Hole, R1 може отримати доступ до нього і відтворити вашу музику за допомогою швидкого голосового запиту. Однак Spotify не працює на R1: він працює в хмарі. Якщо ви відкриєте Spotify на комп’ютері або телефоні, ви побачите, що ваш обліковий запис активний, і якщо ви відтворюєте або ставите музику на паузу, R1 реагує як поточний пристрій для відтворення. У цьому випадку R1 виконує дію, але насправді не використовує додаток.

Джерело: pcmag.com

Ви також можете використовувати R1 для виклику Uber, DoorDash для доставки їжі або Midjourney для створення генеративних зображень зі штучним інтелектом. Це означає, що ви не можете використовувати Apple Music, Lyft, Seamless або ChatGPT (або будь-які інші програми чи сервіси, які ви любите). Ви обмежені з цими чотирма, що не так вже й багато.

Під час тестування R1 виконує те, що заявляє Rabbit. Він може отримати доступ до цих сервісів і запустити музику, замовити машину тощо. Відсутність вибору тут розчаровує. Хоча я використовую Spotify для прослуховування музики, я віддаю перевагу іншим сервісам для виклику таксі або замовлення їжі з доставкою. У Rabbit кажуть, що з часом додадуть більше додатків, але не уточнюють, які саме, і коли саме вони з’являться на платформі. 

Що ще вміє R1? Він може виконувати базовий пошук в Інтернеті, наприклад, сказати вам, скільки футів в милі або наскільки велике сонце. Він може ідентифікувати такі об’єкти, як автомобілі, навушники та тварини. Він чудово робить нотатки із записом та узагальненими тезами. А функція розмовного перекладу в реальному часі є потенційно дуже корисною. У Rabbit кажуть, що працюють над вдосконаленням запитів про подорожі, а також планують з часом додати функції бронювання, купівлі квитків і навігації.

Купити Rabbit R1

Використання Rabbit R1

На відміну від Alexa, Assistant або Siri, ви не можете викликати ШІ R1 за допомогою голосового запиту. Не можна сказати: «Привіт, Сірі, встанови таймер на 10:00 ранку». Якщо пристрій пролежав деякий час без дії, екран переходить у режим сну. Щоб розбудити його, потрібно натиснути сіру кнопку, а потім натиснути й утримувати кнопку, щоб вимовити свій запит. Вушка екранного кролика нашорошаться, показуючи, що він слухає, і це дуже мило.

Як і наші телефонні асистенти, ви можете задати R1 будь-яке питання з базових знань. Він виконує всі пошукові запити в Інтернеті, включаючи час. Ви можете побачити годинник на головному екрані, але пристрій все одно пінгує інтернет, якщо ви запитаєте. На цей та інші запити йде кілька секунд, тоді як Alexa, Google або Siri дадуть відповідь на те ж саме питання миттєво. R1 може виконувати математичні обчислення, а також відповідати на питання, що складаються з двох частин; він промовляє результати вголос, а також виводить текст на екран.

Джерело: pcmag.com

Але іноді він помиляється. Він дав мені неправильні відповіді щодо висоти Емпайр-Стейт-Білдінг, а також щодо середньої відстані до Місяця він також дав неправильну відповідь. Він також не міг постійно правильно визначати погоду. Приблизно в половині випадків, коли я запитував погоду, R1 показував мені погоду для якогось іншого випадкового місця в США (я тестував пристрій в Нью-Джерсі). Rabbit говорять, що нещодавно випущене оновлення програмного забезпечення має це виправити.

Якщо ви хочете виконати візуальний пошук, швидко двічі натисніть сіру кнопку. Це увімкне камеру, яку ви наведете на об’єкт. Натисніть і утримуйте кнопку ще раз і скажіть: «Що я тримаю?» або «Що це?». Результати візуального пошуку, як правило, є детальними. Наприклад, коли я підняв пару сонцезахисних окулярів, R1 правильно описав їх. Коли я попросив його ідентифікувати мій автомобіль, він зміг надати спочатку загальний опис транспортного засобу, а потім, ще через кілька секунд, правильно назвати марку і модель. Google Assistant може виконувати подібні візуальні пошуки (і також отримувати правильну відповідь), але Siri — ні.

Джерело: pcmag.com

Відтворення музики через R1 просто не варте того. Звичайно, він може відтворити будь-яку пісню або плейлист зі Spotify, який ви хочете почути, але динамік жалюгідний, а єдине управління відтворенням — це поставити музику на паузу або перейти до наступного треку, прокрутивши його вниз. Щоб змінити гучність, потрібно зануритися в налаштування, а це займає кілька кроків і, що важливіше, час. Набагато зручніше відтворювати музику через телефон, яким можна керувати голосом і за допомогою якого легше контролювати гучність і вибір треку.

Купити Rabbit R1

Джерело: pcmag.com

Джерело: pcmag.com

Те саме стосується певних типів пошуку. Наприклад, я попросив R1 порекомендувати мені готель у Пойнт-Плезанті, штат Нью-Джерсі. Він видав назви близько 10 різних готелів разом із середніми цінами, але не дав мені нічого, що можна було б використати. Не було жодних посилань, на які можна було б перейти, жодних фотографій, на які можна було б подивитися, і жодної інформації про найближчі визначні пам’ятки. А результати зникають з екрану R1 так само швидко, як і зчитуються, що робить його практично марним. Можливо, саме тут заплановані функції для подорожей допоможуть покращити ситуацію.

Завдяки системі меню з колесом прокрутки змінювати налаштування або вносити будь-які інші зміни в поведінку R1 не складно, оскільки вона керується колесом прокрутки. Екран підтримує сенсорне введення, але лише тоді, коли з’являється клавіатура. Щоб зробити щось інше, вам потрібно прокрутити селектор по екрану, а потім натиснути кнопку, щоб зануритися в підменю. Коли ви закінчите, вам доведеться прокручувати вгору і назад, щоб повернутися до головного меню. Це просто нецікаво, особливо якщо врахувати, що ми звикли користуватися сенсорними екранами. Пристрою вкрай необхідна універсальна кнопка «Назад» або «Додому». Тривале натискання і утримання кнопки управління іноді допомагає вийти з ситуації, але з такою ж ймовірністю пристрій може вимкнутися.

Висновок

У світі, де майже кожен має в кишені просунутого цифрового асистента, спеціальний компаньйон на основі штучного інтелекту повинен стояти попереду. Натомість Rabbit R1 дуже, дуже відстає. Він іноді помиляється у базових фактах, може заплутатися у вашому місцезнаходженні, не надає вам дієвих результатів пошуку і працює набагато повільніше, ніж Alexa, Google Assistant і Siri. Він також не підтримує ключові слова для активації і вимагає натискання кнопки в для роботи, подібно як працює рація. А час автономної роботи розчаровує. Якщо ви шукаєте зручного персонального асистента на пристрої, дістаньте свій смартфон з кишені та використовуйте той, який у вас вже є.

Джерело: pcmag.com

Disqus Comments Loading...