Steelseries Arctis 1: гарнітура для ігор та спілкування

Опубликовал
Іммануїл Кант

Я дуже люблю аксесуари ігрової спрямованості, але за помітним словом «ігровий» можна сховати будь-що, від справді приголомшливих речей до страшних косяків і технологічних “квазімодо”, які якимось чином стають перевагами в ігрових девайсах. Особливо часто ці моменти вилазять у нижньому ціновому сегменті, де все, що завгодно, може почати світитися і раптово стати геймерським.

Для умовних ігрових гарнітур основний набір характеристик включає наявність мікрофона, навушників значних габаритів, і іноді навіть RGB-підсвічування, яку бачать всі крім користувача. Матеріали, якість динаміків та зручність при тривалому використанні зазвичай не є пріоритетом у нижньому ціновому сегменті. Ну, а як ви хотіли?

У цій статті я спробую розповісти, як бачить свій нижній ціновий сегмент ігрових гарнітур компанія Steelseries, виробник ігрової периферії зі світовим ім’ям та відмінною репутацією. Варто зазначити, що цінове “дно” з повнорозмірних гарнітур у Steelseries – це Arctis 1, ціна на яку починалась від 60 євро, що саме по собі не дуже скромно. Давайте з’ясовувати, що ми отримаємо за ці гроші, і чи варто воно того.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Упаковка, комплектація

Коробка Steelseries Arctis 1 зроблена з щільного картону, міцна, квітчаста. На одній із сторін надруковано отримані нагороди (жоден з яких не відноситься конкретно саме до Arctis 1 🙂 та заявка на успіх: «відчувається та звучить дорожче, ніж коштує». Ну оооок…

Всередині у пластиковій підкладці самі вуха та мікрофон. На звороті приклеєний комплект. Виглядає і відкривається непогано, на оголов’ї плівка, що відокремлює мікрофон у своїй зоні.

Сам комплект вражає своєю простотою. Навушники, мікрофон, розгалужувач на 2х3,5 мм. Наклейки, інструкція (а навіщо?) – це не потрібно. З важливого тільки розгалужувач для підключення до ПК. Це справді корисна та класна річ. З його довжиною в 1,5 м + 1,5 м комфорт за комп’ютером під столом та/або консоллю буде забезпечений. Ах так, гарнітура Steelseries Arctis 1 сумісна з усіма консолями (PS/XBOX/Nintendo).

Зовнішній вигляд, особливості, внутрішній пристрій

При виготовленні навушників Arctis 1 застосовано матовий чорний пластик – класичне рішення для величезної кількості периферії. В оголов’ї інтегрована м’яка вставка з екошкіри, але тут не можна сказати, що інтеграція пройшла успішно на всі сто відсотків. Пальцем відчутна явна сходинка між рівнем самої вставки та пластиком оголов’я.

Чашки пластикові, закриті. Права інтересу не представляє: всі органи управління розміщені на лівій, як і мікрофон, що знімається. Хоча органи управління – це надто смілива заява. Регулятор гучності та включення мікрофона – ось і всі органи. Найбільше не вистачає кнопки прийому/завершення дзвінка. Її відсутність у гарнітурі «заточеної» для ігор та мобільного застосування – це просто поганий тон.

Оголов’я під розмір голови регулюється стандартним чином, достатньо потягнути або натиснути. Тут жодних питань, все добре та інтуїтивно зрозуміло. Провід прокладено прямо вздовж металевої пластини.

Що стосується повороту чашок: рівно 90 градусів в один бік і приблизно 15 в інший. Скласти чашки всередину не вийде, і це з натяжкою можна записати в мінус Arctis 1, оскільки ускладнить транспортування навушників.

Амбушури матер’яні, м’які, високі. На мій погляд, це ідеальний варіант для навушників, які не знімаються годинами безперервно. За інформацією від виробника при виготовленні використовується спортивний матеріал, що дихає, який не дасть вухам потіти.

Мікрофон, що від’єднується, двоспрямований, із системою шумоподавлення ClearCast та сертифікатом від Discord. Якісний мікрофон буде дуже корисним для ПК геймерів, які все частіше використовують гучні механічні клавіатури.

Зведені характеристики

Навушники:

Частотний діапазон: 20-20 000 Гц;
Рівень гучності: 100 дБА;
Опір навушників: 32 Ом;
Коефіцієнт нелінійних спотворень навушників: <3%.

Мікрофон:

Частотний діапазон: 100-10 000 Гц;
Тип: Двонаправлений з шумозаглушенням;
Чутливість: -38 дБА;
Підключення: Знімний.

Гарнітура розкладається досить просто. Щоб дістатися до нутрощів потрібно зняти амбушури і відкрутити 3 гвинти. Після цього кожен навушник можна легко розполовинити і поглянути на начинку, але динамікам дістатися не вийде. Кожен із них прикритий додатковою пластиковою кришкою, яка надійно приклеєна до корпусу навушників.

Варто окремо відзначити, що динаміки серії Arctis 1/3/5/7/9 однакові. Отже, по суті, ви отримуєте однаковий звук і вибираєте тільки потрібне вам обважування і тип підключення. Як на мене, це чудове рішення, якщо динаміки справді гідні.

До якості виготовлення Arctis 1 загалом немає жодних претензій, гарнітура міцно збита, жодних скрипів та люфтів не спостерігається.

Особисті враження та висновки

Для імпровізованого тестування гарнітура була підключена до звукової картки Asus Xonar Essence STX, яка здатна видавати звук високої роздільної здатності та розгойдувати навушники з опором до 600 Ом. Що стосується звучання: загалом можна сказати, що Steelseries Arctis 1 звучать на всі свої $70. В ігрових сесіях і під час розмови все чути більш ніж добре, особливо голос співрозмовника.

До мікрофону також немає жодних питань, зі Steelseries Arctis 1 можна бути впевненим, що вас буде ідеально чути. Однак, при прослуховуванні музики вся ігрова спрямованість гарнітури виходить боком: мало низьких частот і занадто сильно виражений розподіл звуку між каналами не дають повноцінно насолодитися улюбленими треками, позбавляючи музику об’єму та великої кількості деталей, чутних при використанні значно дорожчих навушників. Але тут нічого не вдієш, все працює на свій прайс.

Steelseries Arctis 1 є тим, чим заявлено: добротною ігровою гарнітурою, яку можна довго використовувати в ігрових сесіях та для спілкування. У цьому сценарії виконання до гарнітури питань немає взагалі, хороша якість матеріалів, виготовлення та зручність використання роблять її відмінним вибором для геймерів та любителів побалакати під час використання комп’ютера чи консолі.

Добре:

Відмінна якість виготовлення;
Чудовий двонаправлений мікрофон;
Зручна посадка та дихаючі амбушури;
Кабель-розгалужувач у комплекті (для версії PC).

Не добре:

Немає кнопки прийому дзвінка;
Мало басів, втрата деталізації під час прослуховування музики.

 

Disqus Comments Loading...