1,76 млн грн штрафу за оманливу рекламу — Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Vodafone Україна на рішення АМКУ 2021 року

Опубликовал
Володимир Скрипін

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу ПрАТ «ВФ Україна» та поставив крапку у давній справі про порушення антимонопольного законодавства України. Це означає, що другий найбільший мобільний оператор України має сплатити солідний штраф — 1 760 749, 00 грн.

Суд залишив у силі постанову Північного апеляційного господарського суду та рішення Господарського суду міста Києва, якими відмовлено у позові компанії про визнання недійсним та скасування рішення Комітету від 23.12.2021 № 715-р. Цим рішенням АМКУ у 2021 році визнав Vodafone Україна винною у порушенні статті 15.1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» — поширення інформації, що вводить в оману.

Згідно з рішенням АМКУ, Vodafone Україна у рекламі власних акцій замовчував окремі факти про автоматичні відрахування бонусних коштів на абонентську плату й інші додаткові послуги. Йдеться про акції «Лови гроші в смартфон. Купуй акційний смартфон та отримай 100 грн на бонусний рахунок», «Купуй смартфон – отримуй до 1000 грн на 4G Інтернет», «Кешбек до 1000 грн на зв’язок до всіх смартфонів» та «Купуй смартфон – лови знижку до 1000 грн на 4G Інтернет».

Під час розслідування виявилося, що оператор не попереджав про обов’язковість підключення до окремо визначених тарифних планів для активації акцій: «Подарунки коханим», «Кешбек на смартфони», «Потужний смартфон від Vodafone». Також оператор не попереджав про заборону зміни тарифних планів. Все це могло вплинути на наміри певного кола осіб придбати товари та послуги ПрАТ «ВФ Україна», йдеться в обґрунтуванні АМКУ.

Disqus Comments Loading...