16 ядер у ноутбуках. Intel анонсувала 55-ватні мобільні процесори Intel Core 12-го покоління (Alder Lake-HX)

Опубликовал
Максим Григор'єв

Intel офіційно представила нові процесори Intel Core HX 12-го покоління на заході Intel Vision, підтвердивши витік. Це найпотужніші та енергомісткі процесори для ноутбуків, ніж інші продукти Intel.

Ці чіпи призначені як для геймерів, так і для творців контенту: скоро ми побачимо їх у ноутбуках та мобільних робочих станціях, і вони можуть похвалитися вищою продуктивністю та повною свободою розгону як ядер, так і оперативної пам’яті.

Intel вже пропонувала сімейство H з базовим TDP 45 Вт для ноутбуків, але ці нові процесори йдуть на крок далі та пропонують базовий TDP 55 Вт, що означає більшу потужність на всіх рівнях.

Представлені процесори мають до 16 ядер (8 продуктивних, 8 ефективних) та до 24 потоків. Найпотужніші ядра працюють на базовій частоті 2,3 ГГц, але можуть підійматися до 5 ГГц. У разі ефективних ядер максимальна базова частота становить 1,8 ГГц, які частота в турборежимі досягає 3,6 ГГц залежно від моделі процесора.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Хоча базовий TDP становить 55 Вт, якщо розігнати всі ядра на максимум і використовувати інтегрований GPU, то споживання може досягти 157 Вт.

Нові чіпи також підтримують до 128 ГБ пам’яті, будь то DDR4 (до 3200 МГц) або DDR5 (до 4800 МГц). Також підтримується пам’ять з корекцією помилок (ECC), що є актуальним для деяких особливо професійних сценаріїв.

Найголовніше, що всі чіпи розблоковані із заводу, що дозволяє їх розганяти. Ця опція є навіть у випадку з DDR5.

Отримали чіпи та підтримку стандарту PCIe 5.0, хоча сьогодні існує дуже мало периферійних пристроїв – всього кілька твердотілих накопичувачів, які використовують переваги цього стандарту. Як і очікувалося, є підтримка Wi-Fi 6/6E.

За даними Intel, продуктивність цих мікропроцесорів може бути на 65% вищою, ніж у їх попередників, але тут вони говорять про внутрішнє тестування, яке важливо підтвердити незалежним аналізом.

За даними Intel, очікується, що цього року великі OEM-виробники випустять понад 10 моделей робочих станцій та ігрових систем із процесорами Intel Core HX 12-го покоління, включаючи системи від Dell, HP та Lenovo.

Disqus Comments Loading...