Рубрики НовиниСофт

8 соцмереж — альтернатив Twitter (для тих, кому не подобається Ілон Маск😉)

Опубликовал
Катерина Даньшина

Twitter відтепер має нового власника – Ілон Маск минулого тижня все ж таки придбав компанію за 44 млрд доларів. Наразі новини переповнені спекуляціями щодо того, що робитиме мільярдер із соцмережею надалі: деякі користувачі Twitter вже заявляють, що планують знайти альтернативу, а деякі вже його залишили.

Журналісти сайту The Verge склали добірку альтернативних соцмереж для користувачів Twitter. Деякі з них імітують його стрічку, але більшість надає інший погляд на те, як може виглядати соцмережа. Залежно від того, що ви отримуєте від Twitter (можливо, використовуєте його, щоб транслювати свою роботу, або, можливо, для того, щоб бути в курсі новин чи для спілкування з іншими користувачами) — ви можете віддати перевагу деяким із цих варіантів.

Mastodon

Mastodon — це децентралізована версія Twitter. Ви не приєднуєтеся до соцмережі як такої; ви приєднуєтеся до певного сервера, яким керує організація, окрема особа чи група осіб. 

Політика модерації визначається кожною групою окремо (хоча існують й основні політики, які застосовуються до всіх серверів). Одним сервером користування не обмежується – ви можете стежити за людьми або мати підписників з інших серверів, а також ви можете змінювати сервери чи створювати власні.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

На Mastodon ви публікуєте тексти з обмеженням у 500 слів на публікацію; є можливість додати зображення, відео чи аудіофайл. Хештеги заохочуються, щоб допомогти людям знайти ваші товари, і є застосунки для пристроїв iOS та Android. (Також є посібник для початківців з Mastodon і сайт із купою порад).

Щоб зареєструватися, перейдіть на сторінку https://joinmastodon.org/ і натисніть посилання “Сервери” у верхній частині сторінки, щоб вибрати сервер, на якому ви хочете зареєструватися. Можна обрати пошук за темою та/або мовою. Деякі дозволять вам приєднатися негайно; інші мають списки очікування. Можливо, ви захочете почати з одного з найбільш густонаселених, наприклад, mastodon.social (який, за останніми підрахунками, має близько 779 тисяч користувачів).

Reddit

Reddit — добре відома мережа, що існує багато років. Сайт створено за моделлю класичних дощок оголошень: він поділений на підгрупи – subreddits, і ви можете приєднатися до будь-якої, що викликає ваш інтерес (аніме, в’язання гачком, “Зоряні війни”, науково-фантастична література тощо).

Кожен subreddit має власні правила, і модератор може вилучити вас, якщо їх не дотримуватись. Ви починаєте тему, і обговорення далі будується ланцюжком; можна проголосувати за або проти теми чи одного із записів у темі.

Оскільки інтерфейс багатопотоковий, можливі дискусії, під час яких автор відповідає на запитання про книгу або технічний експерт допомагає розв’язати проблеми. Але Reddit великий, тому розраховуйте витратити деякий час на дослідження, перш ніж знайти свої спільноти.

Cohost

Cohost — це нова соціальна мережа, що все ще перебуває на стадії бета-тестування. Будь-хто може зареєструватися у ній, але якщо у вас немає запрошення, вам доведеться почекати день або два, перш ніж ви зможете опублікувати щось; але за цей час можна все ретельно роздивитися.

Як і у Twitter, ви слідкуєте за публікаціями інших людей; однак дописи завжди показуються в тому порядку, в якому вони були опубліковані, а не через якийсь алгоритмічний список. Сторінки створюються навколо конкретних користувачів або тем; ви можете стежити за сторінкою або за темою (позначається решіткою). Якщо хтось хоче підписатися на вас, ви повинні спершу схвалити його.

Tumblr

Tumblr — який був запущений у 2007 році — це більше серія блогів, а не дискусійна соціальна мережа. Ви можете легко прокручувати останні записи всіх людей, за якими стежите; клацніть на запис, щоб побачити та взяти участь у будь-яких обговореннях. 

Кожен запис містить текст, зображення чи відео; підписники можуть потім обговорити записи за допомогою прикріплених приміток. Ви також можете зробити репост (розмістити запис у своїй стрічці) або поділитися записом в інших соцмережах.

На відміну від попередніх сервісів, у Tumblr є реклама, хоча ви можете позбутися її за 4,99 долара на місяць або 39,99 долара на рік.

Discord

Discord — це радше сервіс дискусій за запрошеннями, ніж безплатна соціальна мережа. Він складається з окремих серверів, які дозволяють учасникам брати участь у текстових обговореннях, відео- та аудіодзвінках, а також обмінюватися файлами; інтерфейс може бути налаштований адміністраторами залежно від того, як вони хочуть обробляти дозволи, обговорення, піктограми тощо. Іншими словами, Discord може бути дуже корисним інструментом, особливо в руках людини, яка достатньо технічно підкована.

Коли ви завантажуєте програму Discord (яка доступна як для настільних комп’ютерів, так і для мобільних пристроїв), ви можете перерахувати скільки завгодно груп, до яких належите, у лівій частині екрана. Наприклад, якщо у вас є сервер вашої компанії, фан-клубу чи групи друзів, ви можете легко переходити від одного до іншого.

CounterSocial

CounterSocial — це програма для соціальних мереж, яка включає аспект VR (який називається Counter Realms). Ця соціальна мережа стверджує на своїй головній сторінці, що вона не схвалює тролів, рекламу чи фейкові новини — і фактично, вона наразі заборонила доступ з декількох країн через те, що вони є “джерелами надходження” ботів – таких як Росія, Китай, Іран, Північна Корея, Пакистан і Сирія.

Інтерфейс користувача працює через серію стовпців, а не через традиційну стрічку; якщо ви коли-небудь користувалися Tweetdeck, ви маєте чітке уявлення про те, як виглядає CounterSocial. Ви можете використовувати кожен стовпець, щоб стежити за різними хештегами або списками користувачів. 

Можна закріпити стовпці на місці або перемістити їх по інтерфейсу; організувати сповіщення для відповідей або нових записів. Також є посилання на чат для підтримки та вирішення конфліктів. Соціальна мережа безплатна; обліковий запис Pro коштує 4,99 долара США на місяць і включає додатковий захист, доступ до інших каналів, таких як радіо та відеоновини, а також доступ до Counter Realms.

WT.Social

WT.Social — це досить проста соціальна мережа, яка рекламує себе як “нетоксичну”. WT означає “WikiTribune” (який, очевидно, був попередньою ітерацією сайту) та розміщений на GitHub.

Інтерфейс дуже схожий на Facebook, з центральною стрічкою; ви можете стежити за людьми або темами (subwikis), і якщо ви не знайдете ту, що вас цікавить – можете створити власну. Є можливість додавання зображень або відео до своїх публікацій; кажуть, що сайт все ще знаходиться в бета-версії.

Facebook

Якщо ви шукаєте альтернативу Twitter, можливо, вам не потрібно розповідати про Facebook, а якщо ви не на Facebook, це, ймовірно, навмисно. Авторка The Verge Моніка Чин пише, що “у Facebook є багато жахливих речей. Але якщо вам не вистачає можливості бути в курсі справ родини та друзів у Twitter, ви також можете зробити це у Facebook”. 

Це правда, що попри алгоритмічні канали, часту рекламу та можливі порушення конфіденційності, все ще є багато людей, які щодня користуються Facebook. 

Інші альтернативи

Звичайно, існує низка інших ресурсів соціальних мереж; у статті вказані лише деякі з них. Хоча більшість сайтів, перерахованих вище, переважно залежать від писемного слова, є деякі досить популярні соціальні мережі, які використовують відео як основний засіб спілкування, наприклад TikTok і BeReal. Якщо вам зручно користуватися відео — це місця, куди варто піти.

Є, звичайно, й інші соцмережі, які зосереджуються на конкретних потребах чи спільнотах. Наприклад, LinkedIn орієнтований на бізнес і пошук роботи, а DeviantArt — це місце для спільноти візуального мистецтва.

Є також сайти, які все ще знаходяться в розробці. Один із тих, про який часто згадують, але чиє майбутнє може бути під питанням, це Bluesky. Цей експеримент зі створення децентралізованої соціальної мережі фінансується Twitter, тому буде цікаво подивитися, що станеться з ним протягом наступних кількох тижнів.

І, звісно, ​​є традиційні блоги — які все ще є способом спілкування з друзями, родиною та (якщо ви творча людина) шанувальниками. Яку послугу для ведення блогів та/або програмне забезпечення ви використовуєте, залежить від того, що ви хочете робити, кому ви хочете це показати та наскільки вам зручно користуватися цією технологією.

Річ у тому, що жодна соціальна мережа не є вічною (як-от Compuserve, Friendster до MySpace). Twitter, безперечно, мав сильний вплив на дискурс спільноти протягом останніх кількох років; нам потрібно буде побачити, чи збереже він цей вплив у новому розділі, і якщо ні  треба знати, чим його можна замінити.

Disqus Comments Loading...