Акумулятори в деяких старих смартфонах Samsung можуть “роздуватися” — техноблогер виявив проблему у 8 із 600 телефонів своєї колекції

Опубликовал
Катерина Даньшина

Користувачі YouTube помітили, що батареї в старих телефонах Samsung несподівано почали “роздуватися” – що особливо тривожно виглядає після “вогняного” фіаско Galaxy Note 7.

Арун Майні, також відомий як технічний блогер Mrwhosetheboss, переглядаючи свою колекцію з більш ніж 600 смартфонів при підготовці чергового ролика, виявив, що акумулятор в його Galaxy Note 8 роздувся так сильно, що відійшла задня кришка смартфона. А подальша ревізія показала, що подібну тенденцію продемонстрували батареї у його Galaxy S6 та S10.

Коли блогер написав у Twitter про роздуті батареї, виявилося, що кілька інших технічних оглядачів зіткнулися зі схожою проблемою на смартфонах Samsung.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Наприкінці минулого місяця Майні опублікував у YouTube відео зі своїми висновками, де доводив, що це насамперед торкнулося саме телефонів Samsung.

Після виходу ролика, ще більше людей почали повідомляти про проблеми з акумуляторами у гаджетах бренду.

“Це було так дивно. Щоразу, коли я казав: “Добре, ми знімемо це відео”, я перевіряв полицю, і виявляв ще один “втрачений” смартфон, – сказав Майні в коментарі The Verge.

Це не перший випадок, коли Samsung звинувачують у проблемних батареях. У 2016 році компанія відкликала моделі Galaxy Note 7 по всьому світу після того, як за один тиждень спалахнули щонайменше п’ять різних телефонів.

Нині у Майні налічується 8 телефонів із роздутими батареями – і всі від бренду Samsung. Це стосується лише 1 відсотка від його загальної колекції телефонів, але в момент коли мільярди людей носять смартфони в кишенях щодня, будь-яка ймовірність того, що в однієї конкретної “родини телефонів” можуть виникнути серйозні проблеми з акумулятором, викликає занепокоєння.

Те, як зберігаються смартфони, схоже не впливає на “роздуття”. Усі телефони Майні знаходяться на полицях, закріплені спеціальними тримачами, надрукованими на 3D-принтері, щоб гаджети стояли вертикально. У кімнаті немає термометра, хоча, за оцінками Майні, температура зазвичай становить близько 22 градусів за Цельсієм.

“Люди, які писали мені про проблему – зберігали смартфони в холодних гаражах, тож я не думаю, що це пов’язано з температурою”, – сказав Майні.

Причина може бути в “бездіяльності” телефону. Майні стверджує, що після використання смартфонів просто кладе їх на полицю і дозволяє батареї розряджатися повністю природним шляхом.

“Батарея роздувається, коли електролітний матеріал в акумуляторі, який зазвичай є рідиною, починає руйнуватися, а потім перетворюється на газ. Якщо розрядити літій-іонні батареї там, де вони майже повністю позбавлені енергії, це може завдати їм шкоди”, – сказав в інтерв’ю Артур Ши, старший технічний письменник iFixit.

За словами Ши, iFixit спостерігає зростання кількості схожих проблем у телефонах (просто погляньте на сторінку в Reddit під назвою «spicypillows», щоб побачити, що здуті батареї можна знайти на всіх видах пристроїв), у тому числі моделях Samsung та Apple, і знадобиться багато роботи, щоб зрозуміти, чому “проблема із роздуттям” стосується переважно саме першого бренду.

За словами Ши, батареї iPhone мають меншу тенденцію до цього – старі акумулятори в моделях Apple мають меншу ємність, ніж у Samsung, що також впливає на рівень їхнього “набухання”.

“Зараз акумулятори iPhone стають все більше і більше, тому подивимося, що з цього вийде”, – говорить Ши.

Келсі Хетцелл, доцент кафедри машинобудування та аерокосмічної техніки Прінстонського університету, стверджує, що проблема може бути викликана виробничим браком.

“Якщо якісь металеві залишки потрапляють у батарею в процесі виробництва, це, як відомо, викликає значну кількість механізмів для відмови батареї. Я припускаю, що це пов’язано з виробниками”, – говорить Келсі.

Samsung знає про проблему та “вивчає подальші технічні оцінки”, заявив представник Samsung Кріс Ланглуа:

“Ми рекомендуємо клієнтам з питаннями про їхні пристрої Samsung звертатися до місцевого представника служби підтримки”.

Проте експерти просять не панікувати при виявленні “роздуття” акумулятора – хоча тривога дуже виправдана після новин про Note 7.

“Набряк сам по собі не є небезпечним і є захисним механізмом акумулятора для стримування летких газів. Батареї насправді злегка здуваються щоразу, коли ви їх заряджаєте, і виробники телефонів враховують це”, – сказав Ши.

Однак не варто намагатися зарядити “здутий” акумулятор – краще відразу утилізувати його безпечним способом.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...