AMD анонсувала процесори для ультракомпактних ноутбуків з ядрами Zen 4c, які займають на 35% менше простору

Опубликовал
Юрій Орос

AMD анонсувала два нових процесори серії Ryzen 7040U для тонких і легких ноутбуків із особливістю: вони поєднують звичайні ядра Zen 4 зі значно меншими за реальним розміром ядрами Zen 4c, передає ArsTechnica. AMD заявляє, що ядро процесора Zen 4c має ті ж можливості, що і ядро Zen 4, але займає на 35% менше місця в кремнієвому кристалі.

Вони мають кодову назву Phoenix 2, що символізує схожість на оригінальний дизайн Phoenix в попередніх чипах Ryzen 7040U, але відрізняються від нього. Phoenix 2 поєднує в собі два високопродуктивних ядра Zen 4, чотири високоефективних ядра Zen 4c й інтегрований графічний процесор Radeon 740M з чотирма графічними ядрами RDNA3. У них відсутній нейронний процесор Ryzen AI, який прискорює деякі завдання штучного інтелекту і машинного навчання.

Нові моделі — це Ryzen 5 7545U, та урізана версія Ryzen 3 7440U, з одним ядром Zen 4 і трьома ядрами Zen 4c та вдвічі меншим кешем L3.

Технічно нові процесори AMD є неоднорідною конструкцією, як зараз роблять Intel або Apple. Але великі та малі ядра Intel мають абсолютно різні архітектури, що ускладнило їх підтримку та змусило Intel відключити деякі функції, які не підтримуються обома архітектурами.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Zen 4 і Zen 4c, з іншого боку, мають ідентичну архітектуру та набір функцій. Ядро Zen 4 займає більше фізичного простору, але може масштабуватися до вищих тактових частот, що робить його оптимальних для задач високої одноядерної продуктивності. А ядро Zen 4c було оптимізовано з точки зору площі кристала та ефективності, що дало змогу AMD розмістити більше ядер на тому ж фізичному просторі (або використати менше фізичного простору для тієї ж кількості ядер), але не дозволило йому досягти тактової частоти, яка є у звичайного ядра Zen 4.

Виводячи Zen 4c на ринок ноутбуків, AMD заявляє, що (з часом) планує збільшити загальну кількість ядер у високопродуктивних чипах і «надати більше можливостей для споживачів» у процесорах початкового рівня.

Disqus Comments Loading...