AMD працює над оперативною пам’яттю CXL споживчого рівня – технологія спростить та прискорить обмін даними між компонентами ПК

Опубликовал
Андрей Русанов

Під час вебінару цього тижня AMD згадала про мету впровадження технології пам’яті CLX у споживчі товари через три-п’ять років. Компанія не стала докладно пояснювати свої плани, але чітко вказала на цю місію, яка досі згадувалась лише на корпоративному рівні.

Compute Express Link (CXL) – це новий відкритий стандарт, розроблений консорціумом CLX у 2019 році, що користується технологією PCIe 5.0. Технологія дозволяє різним системним компонентам спільно використовувати оперативну пам’ять. Наприклад, ОЗП зможе використовувати твердотілий накопичувач PCIe або M.2 для додаткової допомоги.

Зараз твердотілі накопичувачі та оперативна пам’ять використовують різні протоколи зв’язку, що обмежує з’єднання між ними. Новий стандарт може дати таким компонентам, як відеокарти, оперативна пам’ять, центральні процесори та інтелектуальні пристрої введення-виведення загальні протоколи, що дозволяють спільно використовувати ресурси для прискорення обміну даними.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Минулого року Samsung представила перший модуль CXL DRAM, який обіцяє масштабованість пам’яті “на терабайтному рівні”. Спочатку постачальники будуть пропонувати подібні компоненти для завдань корпоративного рівня, таких як штучний інтелект та машинне навчання на серверах і у хмарі.

Є можливість дізнатися більше про CXL 10 листопада, коли AMD представить наступне покоління сумісних серверних процесорів EPYC. Intel Sapphire Rapids також підтримуватиме CXL. Споживчі пристрої, ймовірно, наслідуватимуть цей приклад, але CXL вимагає спеціально підготовленого кремнію для пам’яті, процесорів, GPU та інших компонентів.

Той факт, що AMD першою згадала про плани на CXL споживчого рівня не означає, що компанія намагатиметься лідирувати в цьому напрямі наодинці. У AMD вважають, що індустрія має працювати разом для впровадження CXL в екосистему ПК. До консорціуму CXL входять такі компанії, як AMD, NVIDIA, Microsoft, Facebook, Google, Cisco, Intel, Alibaba та багато інших.

Згадка технології на ранній стадії впровадження може бути ознакою зусиль компанії з просування пам’яті PCIe 5 і DDR5 – основних компонентів стратегії CXL. Нещодавно випущені процесори Ryzen 7000 вимагають від користувачів переходу на платформу AM5 та використання оперативної пам’яті DDR5.

Джерело: TechSpot

Disqus Comments Loading...