Австралія — перша країна, що дозволила медичне застосування MDMA та псилоцибіну

Опубликовал
Андрей Русанов

Заборонені у всьому світі речовини, 3,4-метилендіоксиметамфетамін (MDMA) та псилоцибін («гриби») будуть використовуватися в Австралії для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та депресії. Дозвіл на їхнє використання набув чинності 1 липня.

Попереднє оголошення цього кроку Управління терапевтичних товарів (TGA) зробило ще у лютому. Доступ до речовин буде обмежений особами, які відповідають певним критеріям психічного здоров’я, їх зможуть призначати лише уповноважені психіатри.

Псилоцибін, психоактивну сполуку, що міститься в однойменних галюциногенних грибах, тепер можна призначати при депресії, стійкій до інших методів лікування. MDMA можна використовувати для лікування ПТСР – стану, що виникає у результаті травм, який важко піддається лікуванню у багатьох пацієнтів. У 2020 році близько 13 млн дорослих американців страждали на посттравматичні стресові розлади.

«Є переконливі дослідження, кількість доказів зростає, що психоделічна терапія може дати надію невеликій кількості пацієнтів, для яких інші методи лікування були безрезультатними. Але психоделічна терапія – це не чудодійний засіб, який обіцяє швидке одужання. Люди, які й без того потенційно дуже вразливі можуть зі зрозумілих причин почуватися засмученими чи розчарованими, якщо їхній досвід ні відповідатиме очікуванням від цієї терапії. Психоделічні речовини можуть спричинити страх, паніку та повторну травму. Без ретельного клінічного обстеження та правильного спілкування з людьми, які звертаються за лікуванням, існують ризики», — професор Річард Харві, голова Королівської австралійської та новозеландської групи психоделічної терапії Зеландського коледжу психіатрів (RANZCP).

Рішення не означає легалізації перелічених речовин. Дозволені для терапевтичного використання псилоцибін та MDMA потрапляють до списку 8 контрольованих препаратів, але залишаються у списку 9 заборонених речовин та є майже незаконними для їхнього використання поза затвердженими клінічними випробуваннями.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

TGA не оцінювала та не схвалювала будь-які продукти, що містять псилоцибін або MDMA, на предмет безпеки та ефективності, однак уповноважені психіатри зможуть отримати доступ до законної кількості «незатверджених» ліків, що містять ці сполуки.

Хоча кілька країн просунулися вперед у випробуваннях подібної терапії, це все ще нова галузь медицини. Нині Австралія стала першою країною, яка вийшла за рамки клінічних випробувань та врегулювала використання психоактивних ліків на національному рівні. У 2021 році уряд Австралії надав $10 млн грантів дослідникам переваг таких ліків, як псилоцибін, MDMA та кетамін.

Кабінет міністрів України ще у червні 2022 року схвалив законопроєкт щодо легалізації медичного застосування канабісу. Цей крок підтримав і президент Зеленський під час останнього виступу у Верховній Раді. На відміну від психоделіків, медичне застосування марихуани є поширеним у багатьох країнах.

Джерело: New Atlas

Disqus Comments Loading...