Рубрики НовиниКрипто

Binance купує свого конкурента — криптобіржу FTX, яка стикнулась з “кризою ліквідності”

Опубликовал
Катерина Даньшина

Власник Binance, мільярдер Чанпен Чжао, у вівторок оголосив про купівлю криптобіржі FTX, яку очолює його конкурент Сем Бенкман-Фрід. Цьому передували кількаденні спекуляції, викликані статтею CoinDesk від 2 листопада, про те, що FTX і її корпоративна сестра, трейдингова компанія Alameda Research, зіткнулися з кризою ліквідності.

Угода була розкрита у твітах власників бірж — Чанпен Чжао та Сема Бенкмана-Фріда. Фінансові умови не розголошуються, американський підрозділ FTX — FTX US — не бере участі в угоді.

“Ми дійшли згоди про стратегічну угоду з Binance для FTX”, — написав генеральний директор FTX Сем Бенкман-Фрід у Twitter у вівторок.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Генеральний директор Binance Чанпен Чжао також підтвердив, що біржі підписали “лист про наміри”.

Падіння FTX

Угода була укладена після публікації CoinDesk минулого тижня про кризу ліквідності FTX та Alameda Research. Драма досягла апогею в неділю, коли Чжао оголосив, що продасть всі свої активи FTT.

Генеральний директор Alameda Керолайн Еллісон у неділю написала у Twitter, що купить всі токени Binance FTT по 22 долари кожен, щоб звести до мінімуму вплив на ціни.

Але у вівторок ситуація погіршилася, коли клієнти FTX активно намагалися вивести гроші з криптобіржі. Десятки користувачів поскаржилися в групі FTX в Telegram і Twitter, що їм не вдається цього зробити. Перешкоди на шляху виведення грошей віщували невдачі  — за прикладом кількох інших криптокомпаній у 2022 році.

Сайт Reuters написав (з посиланням на повідомлення співробітників Bankman-Fried), що за 72 години до ранку вівторка з FTX було знято близько $6 мільярдів.

За день до угоди Сем Бенкман-Фрід написав у Twitter, що з активами “все в порядку”.

На Волл-стріт такі кроки були б заборонені, але у криптосвіті, який протягом 10 років свого існування залишається майже без регулювання, можливо все. За іронією долі, саме Бенкман-Фрід наполягав на суворішому регулюванні крипторинку, Чжао своєю чергою — переважно виступав проти.

“Мені шкода, що я не вчинив краще, і я збираюся зробити все можливе, щоб захистити активи клієнтів та ваші інвестиції. Я хотів би мати більше деталей для вас прямо зараз; але поки їх нема”, — написав Бенкман-Фрід у листі інвесторам.

Для FTX, чий 30-річний власник накопичив статки у розмірі майже $20 млрд, таке поглинання — не дуже очікуване. Ще в січні FTX була оцінена в $32 мільярди під час раунду збору коштів від інвесторів, включаючи Temasek, Paradigm, Раду пенсійного забезпечення вчителів Онтаріо та SoftBank Vision Fund 2.

Сем Бенкман-Фрід із FTX. Фото: Bloomberg

Ситуація вже вплинула на криптовалюти. Біткойн вагався між прибутком та збитком і вперше з 21 жовтня впав нижче $19 000. BNB, рідний токен блокчейна Binance, зробив те саме і впав приблизно на 5% після початкового стрибка на цілих 15%.

Для криптоіндустрії в цілому занепад FTX є ще одним прикладом того, коли криза довіри змусила впасти активи колись сильного гравця. Резерви виявилися недостатніми, коли настрої ринку повернулися проти них, навіть попри те, що топменеджери сказали, що все гаразд.

Історія протистоянь

Напруга між Бенкманом-Фрідом і Чжао визрівала давно. У 2019 році Binance інвестувала у FTX, а у 2020 запустила власні криптодеривативи, швидко ставши лідером у галузі.

Чанпен Чжао. Фото: Bloomberg

Напруженість зростала, оскільки регулятори дедалі частіше розглядали ці дві компанії. Бенкман-Фрід давав свідчення в Конгресі, тоді як Binance, як повідомлялося, зіткнулася з регулятивними розслідуваннями по всьому світу й оголосила, що не має штаб-квартири.

Дві компанії також конкурують за активи, причому обидві претендували на активи Voyager Digital. FTX виграла аукціон Voyager.

Драма досягла апогею в неділю, коли Чжао оголосив, що продасть всі свої активи FTT (власний токен біржі FTX) вартістю $529 мільйонів на той час, через “недавні викриття, що стали загальновідомими”. Згідно з цінами на CoinMarketCap, FTT впав більш ніж на 70% приблизно до $6.

Binance на сьогодні є найбільшою криптобіржею з обсягом торгів близько $40 мільярдів. За даними CoinMarketCap, FTX посідає друге місце у спотовій торгівлі з обсягом близько $4 мільярдів.

Binance допомогла іранським компаніям здійснити транзакції на $8 млрд попри санкції США — Reuters [Оновлено: позиція Binance]

Джерело: Bloomberg, Coindesk

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина