Рубрики КриптоНовини

Блокчейн Terra двічі зупинили через катастрофічне падіння токена LUNA, але це не врятувало ситуацію

Опубликовал
Максим Григор'єв

Керівна компанія блокчейну Terra – Terraform Labs – зупинила діяльність мережі задля запобігання атаки на управління після катастрофічної девальвації токена LUNA.

В офіційному Twitter-акаунті валідатора підтвердили, що блокчейн було зупинено на блоці 7603700. Вимушене рішення було ланцюжком подій, що викликало безпрецедентне падіння ціни LUNA і пов’язаного з ним стабільної монети TerraUSD (UST). Стейблкоїн втратив прив’язку на початку цього тижня і впав нижче за $0,30, хоча спочатку мав прив’язку до долара 1:1.

Через зниження вартості LUNA більш ніж на 99%, компанія Terraform Labs заявила, що не може запобігти атакам управління. Іншими словами, падіння ціни «значно знизило [вартість] атаки», – написав оператор блокчейну в Twitter.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

У Terraform Labs пообіцяли, що затримка триватиме недовго і перезапустять мережу, як тільки валідатори застосують патч для відключення подальших делегувань.

Після патчу та запуску блокчейн знову зупинили та заявили про роботи над «розробкою плану щодо його відновлення».

Через дев’ять годин блокчейн відновив роботу: блоки 7607790 та 7607791 пройшли приблизно о 14:27 за Києвом. Після поновлення роботи Terraform Labs повідомила, що валідатори відключили свопи в ланцюжку, а протоколи Inter-Blockchain Communication (IBC) були закриті.

Падіння криптомонети стало приводом для виключення контрактів LUNA/USDT на Binance. Торгова пара впала нижче за 0,005 USDT. Це сталося після вилучення токенів LUNA на криптовалютній біржі Huobi напередодні.

Скасування контрактів у LUNA було також на тлі того, що Terraform Labs збільшила оборот токенів до більш ніж 6,5 трлн, у порівнянні з 386 млн. три дні тому у спробі відновлення прив’язки 1 до 1 до долара.

Стейблкоін TerraUSD розроблявся як заміна долара, перебуваючи у парі з Luna, яка не має фіксованої вартості. Планувалося, що якщо вартість TerraUSD падає нижче за $1, його можна буде «спалити» і обміняти на Luna вартістю в один долар, і навпаки. Але коли на початку цього тижня вартість TerraUSD впала нижче, алгоритмічний план не спрацював і впав.

Втрата віри з боку криптоспільноти та агресивні панічні продажі призвели до того, що ціна Luna впала до $0,0000011 з приблизно $80 раніше цього тижня.

Раніше цього тижня співзасновник Terraform Labs До Квон поділився подробицями плану відновлення, який допоможе врятувати UST прив’язку від подальшої девальвації. У четвер ці плани були більш докладно описані, і було представлено стратегію спалювання $1,4 млрд UST та розміщення 240 млн токенів LUNA. Проте деталі плану порятунку не змогли стримати тиску продажів на ринку.

До подій цього тижня Terra LUNA входила до 10 найкращих криптовалютних проєктів із ринкової капіталізації, а її актив UST був третім за величиною стейблкоіном, поступаючись лише Tether (USDT) та USD Coin (USDC).

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Максим Григор'єв