Blue Origin похвалилася випробуваннями трьох конфігурацій двигунів BE-4 — ULA має отримати їх вже цього літа для своєї ракети Vulcan Centaur

Опубликовал
Тетяна Нечет

У березні Blue Origin незадовго до запланованого початку відвантаження перших готових до польоту двигунів BE-4 для концерну United Launch Alliance (ULA) залишив провідний інженер з ракетних двигунів Джон Вілья. У травні компанія Джеффа Безоса повідомила про успішні випробування трьох моделей двигунів BE-4.

  • PQE-602 був першим двигуном, побудованим на зразок льотних. У ході випробувань він пропрацював майже 42 хвилини (2500 секунд), що для ракетного двигуна є дуже хорошим результатом.
  • PEQ-900 вже пройшов майже півтори години статичних випробувань (5000 секунд випробувань та 36 запусків) і на ньому було відпрацьовано стабільність горіння в камері. Цей двигун також пройшов випробування підвісу та перезапуску. Після незначного ремонту це буде перший BE-4, випробуваний на історичному стенді 4670 Центру космічних польотів ім. Маршала. Там тестувалися двигуни для ракети, що доставила людину на Місяць, та космічних шатлів. Це також буде перше випробування двигуна Blue на цьому стенді та перша спроба після більш ніж 20-річного простою об’єкту.
  • PQE-802. Ця конфігурація двигуна стійко працювала при потужності 104% (тяга майже 260 тис. кг).

«Ми ретельно протестували двигуни з польотною конфігурацією у всіх робочих діапазонах та за їх межами, забезпечивши чудові характеристики (питомий імпульс, тяга) для двигуна на зрідженому природному газі (ЗПГ). Завдяки результатам цієї серії випробувань ми впевнені у наших перших льотних двигунах», — заявили у Blue Origin.

Компанія розробляє BE-4 з 2011 року для власної орбітальної ракети-носія New Glenn, яка займеться доставкою вантажів та людей на земну орбіту. Спочатку Blue Origin обіцяла виконати перший політ New Glenn у 2020 році. Потім його було перенесено на кінець 2022 року. Тепер, за даними SpaceNews, запуск New Glenn цього року не відбудеться. Натомість пуск ракети ULA Vulcan Centaur заплановано у 2022-му. Компанія розраховує отримати перші дві льотні моделі BE-4 у середині року. Двигун BE-4 потрібний для запуску першого ступеня.

Редактор космічної тематики Ерік Бергер з Ars Technica додав, що двигуни Blue Origin ULA може отримати до липня або серпня.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

До речі, BE-4 працює на паливній парі метан-кисень — як і двигун Raptor (Starship).

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Тетяна Нечет