Рубрики Новини

Boston Dynamics пообіцяла не використовувати своїх роботів як зброю — до неї приєдналися ще 5 компаній

Опубликовал
Катерина Даньшина

Роботехнічні компанії, включаючи Boston Dynamics, підписали угоду, в якій зобов’язуються не озброювати своїх роботів, що прибрати ризики заподіяння шкоди та утримати рівень суспільної довіри до їхніх витворів.

6 жовтня Boston Dynamics в офіційному листі оголосила, що не переслідуватиме або не дозволятиме використання своїх роботів як зброю. Документ підписали ще 5 роботехнічних компаній: Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics та Unitree Robotics.

“Ми вважаємо, що додавання зброї до роботів, які керуються дистанційно або автономно, широко доступні для громадськості і здатні переміщатися в раніше недоступні місця, де люди живуть і працюють, створює нові ризики заподіяння шкоди та серйозні етичні проблеми. Застосування цих нових роботів як зброї також негативно вплине на суспільну довіру до технології, що заподіє шкоди величезним перевагам, які вони принесуть суспільству”, – йдеться у листі.

Компанії також посилаються на “зростаючу стурбованість суспільства в останні місяці, викликану невеликою кількістю людей, які відкрито оприлюднювали свої імпровізовані зусилля щодо перетворення на зброю комерційно доступних роботів”.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Очевидно, йдеться про вироби Ghost Robotics. Компанія створила собак-роботів для військових та представила модель на щорічній конференції Асоціації армії США 2021 року у Вашингтоні, округ Колумбія. Для робота було спеціально розроблено модуль “безпілотної гвинтівки спеціального призначення (SPUR)”. Вона виглядає таким чином, щоб її можна було встановлювати на різні роботизовані платформи. SPUR включає оптичну систему з 30-кратним збільшенням, тепловізійну камеру для наведення на ціль у темряві та має ефективну дальність дії 1200 метрів. Розробником цієї гвинтівки є компанія Sword International.

У своєму листі компанії також кажуть, що намагатимуться не дозволити своїм клієнтам з часом використовувати як зброю будь-які платформи, які їм було продано. Це велике застереження, враховуючи довгу та легендарну історію такої зброї, як Toyota Technical, колишніх пікапів Hilux, перетворених на саморобні бойові машини, які використовували у конфліктах 80-х років.

“Ми також зобов’язуємося вивчити розробку технологічних функцій, які могли б пом’якшити або зменшити ці ризики. Щоб було зрозуміло, ми не сперечаємося з існуючими технологіями, які країни та їхні урядові установи використовують для самозахисту та дотримання своїх законів”, – додають компанії.

Вони також закликають політиків, а також решту спільноти розробників робототехніки взяти на себе аналогічні зобов’язання.

Своєю чергою, роботи Boston Dynamics можуть допомогти ліквідувати наслідки застосування зброї. Так, Армія США погодилася надати одну зі своїх двох робособак Spot Boston Dynamics, щоб допомогти американській некомерційній організації з розмінуванням територій України, забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами від російських окупантів.

Джерело: Engadget, Axios

Disqus Comments Loading...