Рубрики Новини

Браузер Brave почав ігнорувати сторінки Google AMP заради безпеки користувачів

Опубликовал
Максим Григор'єв

Розробники браузера Brave анонсували нову функцію De-AMP. Вона автоматично пропускає всі сторінки, які показуються за допомогою платформи Google Accelerated Mobile Pages і надсилає на оригінальний вебсайт.

«AMP завдає шкоди конфіденційності користувачів, безпеці та роботі в інтернеті, і, що не менш погано, AMP допомагає Google ще більше монополізувати та контролювати інтернет».

Команда Brave Privacy

Захист від AMP буде відбуватися двома способами. Якщо браузер не зможе переписати посилання та URL-адреси, Brave відстежуватиме сторінки та перенаправлятиме користувачів, запобігаючи завантаженню та виконанню коду AMP/Google.

Інструмент De-AMP вже доступний у бета-тесті, а з версії 1.38 буде включено за замовчуванням для ПК та Android. IOS-варіант вийде пізніше.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Користувачі, які хочуть продовжувати відвідувати AMP-версії сторінок, можуть продовжити робити це, перейшовши на brave://settings/shields та відключивши De-AMP.

Технологія AMP (прискорені мобільні сторінки) розроблена та просувається Google. Такі сторінки обслуговуються із серверів Google, а не з вихідного сайту. Пошук за запитом попередньо завантажує більшу частину результатів запиту у фоновому режимі, а при натисканні на статтю Google відправить вас на свою сторінку.

Google стверджує, що метою проєкту AMP є підвищення продуктивності вебсайту шляхом комбінації попереднього завантаження, обслуговування сторінок з (іноді) швидших серверів Google та видалення деяких застарілих функцій браузера.

У своєму блозі Brave висловлює побоювання з приводу розвитку Google технології AMP 2.0, яка базується на пропозиціях Signed Exchange (SXG) і WebBundle. Формально це зусилля не називається AMP 2.0, але цілі самі: дозволити більшій частині інтернету обслуговуватися з серверів Google і таким чином, щоб дати користувачам менший контроль над тим, як вони взаємодіють з цим контентом, і з меншим розумінням звідки цей контент.

Disqus Comments Loading...