Canoo замість Astrovan: NASA показало електрокари, які доставлятимуть астронавтів місій Artemis на стартовий майданчик

Опубликовал
Катерина Даньшина

У вівторок транспорт, який замінить попередні авто Astrovan, з’явився у Космічному центрі імені Кеннеді.

Стартап електромобілів Canoo розробив парк з трьох електричних фургонів, які перевозитимуть 4-х астронавтів місії Artemis, допоміжний персонал і обладнання до стартового майданчика 39B Космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

NASA також використовуватиме електрокари для тренувань астронавтів перед запланованою на наступний рік місією «Artemis II» — свого роду тестовим запуском, під час якого астронавти на космічному кораблі Orion облетять Місяць та повернуться на Землю.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Приблизно 10-денний політ стане першою місячною місією з екіпажем з 1972 року, і якщо все пройде добре – «Artemis III» запустять у 2025 році (хоча в NASA вже говорили про ймовірність перенесення місії на 2026 рік через проблеми зі Starship).

Торік Canoo мала проблеми з фінансуванням, однак деякі ключові контракти врятували компанію. Walmart, до прикладу, замовила в компанії 4500 транспортних засобів для доставки, а армія США – модифіковану версію прототипу пікапа Canoo під назвою Light Tactical Vehicle.

Участь у розробці дизайну фургонів взяла творча група NASA, до складу якої увійшли керівник запуску Artemis і представники офісу астронавтів Космічного центру імені Джонсона в Х’юстоні.

  • У листопаді 2022 року NASA успішно завершило тритижневу місію Artemis I за участі космічного корабля Orion без екіпажу. Під час подорожі, яка розпочалась з запуску надважкої двоступеневої ракети-носія Space Launch System (SLS), випробувано роботу систем космічного корабля, який подолав за цей час близько 2,25 млн км. Нині NASA збирає дані з датчиків манекенів, які були розташовані на борту капсули, щоб підготуватися до майбутніх місій за участю людей.
  • Врешті-решт повернути людей на Місяць (чого не відбувалось з часів місії Аполлон-17 у 1972 році) має місія Artemis III. Два з чотирьох астронавтів (і жінка в їх числі), які вирушать до Місяця на кораблі Orion, мають пересісти на Starship і висадитись в районі південного полюса Місяця для виконання наукової програми, розрахованої на шість із гаком земних днів. Після виконання завдань вони повернуться на Orion та вирушать на Землю.
  • Раніше журналіст Ars Technica Ерік Бергер поділився інформацією про те, скільки грошей знадобиться NASA для висадки астронавтів на Місяці в рамках програми Artemis протягом наступних 5 років – сума перевищує $41 млрд.
Disqus Comments Loading...