Чоловік із серцем генетично модифікованої свині міг померти через те, що тварина була заражена цитомегаловірусом

Опубликовал
Тетяна Нечет

7 січня лікарі Медичної школи Університету Меріленда пересадили серце генетично модифікованої свині 57-річному пацієнтові на ім’я Девід Беннет. Все було добре, але 8 березня стало відомо про смерть чоловіка. У заяві, опублікованій університетом у березні, говорилося, що «на момент смерті не було виявлено жодної очевидної причини».

Як виявилося пізніше, донорський орган тварини був уражений свинячим цитомегаловірусом. За даними MIT Technology Review, можлива наявність цього свинячого вірусу та відчайдушні спроби перемогти його були описані хірургом-трансплантологом Бартлі Гріффітом з Медичної школи Університету Меріленда під час вебінару, який транслювався в режимі онлайн Американським товариством трансплантологів 20 квітня. Це питання є предметом широкого обговорення серед фахівців, які вважають, що саме інфекція була потенційною причиною смерті Беннета і того, що серце не протрималося довше.

Заміна серця в Меріленді була серйозним випробуванням для ксенотрансплантації, процесу пересадки тканин та органів між різними видами. Передбачалося, що спеціальні свині, які вирощені для отримання органів, не містять вірусів.

Біотехнологічна компанія Revivicor, яка вирощувала цих свиней, відмовилася від коментарів та не робила публічних заяв про вірус.

Disqus Comments Loading...