Чипи AMD Ryzen 8040 нагадують Intel про відставання зі штучним інтелектом. Новий процесор встановлять на Acer Nitro V16

Опубликовал
Юрій Орос

У січні минулого року AMD випередила Intel, випустивши свої чіпи Ryzen 7040, перші процесори x86 з нейронним процесором (NPU) для робочих навантажень зі штучним інтелектом. Конкурентні чипи Intel Core Ultra Meteor Lake з NPU, повинні з’явитися 14 грудня. Але AMD знову нагадала Intel про відставання й анонсувала Ryzen 8040, наступне покоління процесорів для ноутбуків зі штучним інтелектом.

За словами AMD, Ryzen 8040, на чолі з 8-ядерним Ryzen 9 8945HS, в 1,4 рази швидші за своїх попередників, коли мова йде про продуктивність Llama 2 й інші моделі штучного інтелекту, передає Engadget. Також повідомляється, що вони в 1,8 рази швидші за Intel 13900H в іграх і в 1,4 раза швидші у створенні контенту.

Як і Intel, AMD також підштовхує розробників вбудовувати функції NPU у свої програми і представила програмну платформу Ryzen AI Software, яка дасть змогу розробникам брати попередньо навчені моделі штучного інтелекту та оптимізувати їх для роботи на апаратному забезпеченні Ryzen AI.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Одним з перших продуктів на AMD Ryzen 8040 стане Acer Nitro V16. Повідомляється, що процесор має достатньо потужності для сучасних ігрових додатків, а технологія штучного інтелекту забезпечує покращену візуалізацію з трасуванням променів.

До нього можна придбати графічний прискорювач до NVIDIA GeForce RTX 4060, що підтримує технологію DLSS 3.5 і власну функцію трасування променів на основі штучного інтелекту, яка називається Ray Reconstruction. Можна вибрати один з двох варіантів дисплея з роздільною здатністю WQXGA або WUXGA. Обидва варіанти мають частоту оновлення 165 Гц і час відгуку 3 мс.

Можна замовити оперативної пам’яті до 32 ГБ DRR55600 і 2 ТБ SSD-накопичувач з інтерфейсом PCIe Gen 4. Ігровий ноутбук на Windows 11 буде доступний у березні з ціною 1000 доларів за базову модель. В подарунок обіцяють місячний Xbox Game Pass.

Disqus Comments Loading...