Для ФОПів-«спрощенців» 3-ї групи пропонують нову автоматизовану систему на базі «Дії» — звітувати та сплачувати податки за них будуть банки

Опубликовал
Володимир Скрипін

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт під назвою SMART-ФОП, який, як можна здогадатися з назви, має спростити систему оподаткування ФОП шляхом автоматизації рутинних етапів подання податкової звітності та сплати податків. Якщо в підсумку його приймуть, то підприємцям більше не доведеться вести облік доходів, подавати декларації вручну та стежити за датами сплати податків — все це за них зробить їхній банк. Деталі щодо законопроєкту №8226, який тільки зареєстрували у Верховній раді, розповів один із його авторів — народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Суть ініціативи і до чого тут «Дія»

Ідея полягає в тому, щоб забезпечити можливість ІТ-фахівцям, SMM-менеджерам, дизайнерам та іншим ФОП 3-ї групи без найманих працівників обрати спрощену систему з податковим агентом-банком, що дозволить надалі автоматично сплачувати податки та подавати звітність. Велику роль тут відграватиме вже добре знайома «Дія».

«Більше ніяких пропущених дедлайнів та неприємностей з податковою. Все автоматизовано, щоб ФОП навіть не перетинався з державою»

Ярослав Железняк,

народний депутат від фракції «Голос» і один з авторів законопроєкту про SMART-ФОП

Після впровадження цього законопроєкту за бажання можна буде подати онлайн-заявку для переходу на нову систему через «Дію» та відкрити спеціальний рахунок у банку. Далі він автоматично вираховуватиме 5% єдиного податку та мінімальний ЄСВ, а також передаватиме податковій інформацію про надходження коштів. Усе відбуватиметься автоматично без участі самого підприємця чи бухгалтера. Очільник Мінцифри Михайло Федоров підкреслив, що це послуга суто для тих, хто готовий працювати в cashless (безготівкова форма розрахунків).

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Нагадаємо, раніше Мінцифри максимально спростило та автоматизувало реєстрацію та внесення змін до відкритого ФОПа онлайн. Ще влітку у застосунку з’явилася можливість подати декларацію платника єдиного податку 2% та сплатити його. Послуга SMART-ФОП — наступний крок автоматизації, зазначають у цифровому відомстві.

Ключові особливості та переваги SMART-ФОП

Законопроєкт має підтримку Мінцифри та голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, тож шанси на втілення дуже високі. Та як завжди, для набрання чинності він повинен пройти всі обов’язкові етапи законодавчого процесу — попереду ще два голосування у Раді.

Disqus Comments Loading...