Рубрики Новини

До весни 2023 року ЄС запровадить нові правила регулювання для IT-гігантів та зможе штрафувати їх до 10% від глобального обороту (до 20% за повторне порушення)

Опубликовал
Вадим Карпусь

Європейський Союз має намір почати застосовувати Закон про цифрові ринки (Digital Markets Act, DMA) навесні 2023 року. Про це заявила виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Маргрете Вестагер. Раніше вона говорила, що законодавство з новими правилами для стримування влади великих технологічних компаній набуде чинності вже у жовтні цього року.

Вестагер вважає, що Єврокомісія буде готова діяти проти будь-яких порушень, допущених «брамниками» (категорія великих IT-компаній, що включає Meta, Apple, Google, Microsoft і Amazon), як тільки закон набуде чинності. Закон DMA визначає як «брамників» компанії, які мають ринкову капіталізацію понад €75 млрд (близько $82 млрд) та володіють соціальною платформою або додатком з охопленням не менше 45 млн користувачів на місяць. Ці організації можуть бути оштрафовані у розмірі «до 10% від загального світового обороту в попередньому фінансовому році», якщо будуть виявлені порушення правил DMA. У разі повторного порушення розмір штрафу зростає до 20%. Однак на цей час закон DMA все ще потребує остаточного схвалення Ради та Парламенту ЄС.

Відповідно до DMA, у брамників буде 3 місяці, щоб заявити про свій статус до Комісії, після чого слідує 2-місячний період очікування для отримання підтвердження від ЄС. До того ж за словами Вестагер, ще належить створити нові структури в Комісії, найняти персонал, підготувати IT-системи, розробити додаткові юридичні тексти та повідомлення. Таким чином, навряд чи провадження ЄС стосовно IT-гігантів стануть надбанням громадськості раніше кінця 2023 року.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...